Előfizetés

Százmilliós heroinszállítmányt rejtett a Röszkén lebuktatott brit férfi autója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 11:12

Fotó: police.hu
Az ülések alatti rejtekhelyen dugták el a drogot, melynek végső úti célja Németország lett volna.
 Vádat emelt azzal az angol férfival szemben a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség, aki idén januárban több mint 22 kiló heroint próbált Magyarország területén keresztül Németországba csempészni. A vádirat szerint a férfi autóját - a tulaj tudtával és beleegyezésével -  átalakították az utazás előtt: az ülések alatti lábtérre ráépítettek egy fedőlemezt, melyet ponthegesztéssel rögzítettek az eredeti gyári lemezekhez. Így a gyári padozattal párhuzamosan mintegy 10 centiméteres magasságban egy másodlagos padozatot alakítottak ki, rejtekhelyet képezve. A vádlott autójával Nagy-Britanniából 2020. január 16-án érkezett meg Szerbiába, ahol belgrádi tartózkodása során ismeretlen személyek segítségével 19 csomagban heroint rejtett el a fenti rejtekhelyen. Célja az volt, hogy a kábítószert Szerbiából indulva, Magyarországon keresztül Németországba szállítsa. A brit férfi 2020. január 21-én az esti órákban indult el Belgrádból Magyarország felé, majd 22 órakor jelentkezett belépésre a Röszke autópálya határátkelőhelyen. Az útlevél-ellenőrzés során a pénzügyőrök átalakításokat véltek felfedezni a gépkocsi utasterében, ezért másodlagos vizsgálatot rendeltek el. Az ülések eltávolítása után láthatóvá vált a rejtekhely, és lefoglalták a 19 részletben alufóliába csomagolt, összesen mintegy 22 000 gramm tömegű kábítószergyanús anyagot.
A vizsgálat során kiderült, hogy a csomagok, heroint tartalmaznak: a drog tiszta hatóanyag-tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát mintegy 36-szorosan haladja meg – magyar feketepiaci ára így elérheti a 100 millió forintot is. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség az angol férfival szemben különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat. A letartóztatásban levő férfi bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni. (ugyeszseg.hu)

Égő cigarettával, késsel kínozta gyerekeit, de kihagyná a börtönt a mezőberényi férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 10:29
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A családból kiemelt gyerekek csak egy hónapra kerültek vissza szüleikhez, az apa pokollá tette ezt az időszakot is.
Két rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette, két rendbeli testi sértés bűntette, valamint kapcsolati erőszak vétsége miatt ítélt el pénteken a Békési Járásbíróság egy 32 éves mezőberényi férfit, aki válogatott módon bántalmazta 3 és 7 éves gyermekeit, valamint feleségét is.
A házaspárnak hat kiskorú gyermeke van, ezek közül ötöt a hatóságok kiemeltek a családból és csak egy gyermeket neveltek saját háztartásukban. Ugyanakkor a hatóság engedélyezte számukra, hogy kapcsolattartás céljából gyermekeiket meghatározott időszakra magukhoz vegyék, így 2020. január 5. és 31. között a 3 és a 7 éves fiúgyermekek a házaspár mezőberényi otthonában tartózkodtak. Ezalatt a munkanélküli férfi, aki egész nap számítógépes játékokat játszott, agresszíven viselkedett a gyermekekkel és feleségével, napi szinten terrorizálta, többször és különféle módon bántalmazta őket. 
A 3 éves kisfiút többször például azzal büntette, hogy egy légycsapóval egymás után számtalan alkalommal nagy erővel megütötte, lábát cigarettaparázzsal megégette, testét csipkedte. A bántalmazások következtében a kisgyermek összesen 19 rendbeli, 8 napon túl gyógyuló – köztük II. fokú égési – sérüléseket szenvedett.

A 7 éves kisgyermeket szintén többször megütötte,  
arcát párnába nyomta addig, amíg fuldokolni kezdett, illetőleg egy 7,5 cm pengehosszúságú késsel a tenyerét többször megszúrta és megvágta.

A férfi a feleségét sem kímélte: a lábát, combját rendszeresen megütötte, megrúgta, a fejét a falnak verte, az egyik alkalommal azért, mert nem vágott fel elegendő tűzifát, egy másik alkalommal pedig azért, mert a sértett rászólt, hogy a kályhából a hamut ne a szőnyegre seperje.
A járásbíróság a Békési Járási Ügyészség vádirata alapján döntött a büntetésről: a letartóztatásban lévő férfit halmazati büntetésül 5 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, a két kiskorú sértett vonatkozásában a szülői felügyeleti jogát megszüntette, elkobozta tőle a bűncselekmény eszközéül használt kést, valamint kötelezte őt az eljárás során felmerült több mint 650.000 forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős, mert bár azt az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be ellene elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítéséért - írja közleményében az ügyészség.

Ismét jogosítvány nélkül vezetett M. Richárd - reagált a Fővárosi Főügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 10:04

Fotó: Népszava
A Dózsa György úti gázolás egyik vádlottját első fokon örökre eltiltották a vezetéstől, a jogerős ítéletig pedig bevonták jogosítványát.
Bár a bíróság első fokon örökre eltiltotta M. Richárdot a vezetéstől, és jelenleg sincs jogosítványa, a Dózsa György úti baleset okozója néhány nappal ezelőtt a XIII. kerületben bukott le egy Mercedes volánjánál ülve – írja a Bors. A lap egyik olvasója múlt szerdán este szemtanúja volt annak, ahogyan a férfit rendőri intézkedés alá vonták a Váci úton. Elmondása szerint M. Richárd egy német rendszámú Mercedesből szállt ki, igazoltatás után pedig lezárta a kocsiját, majd gyalog elhagyta a helyszínt. A Bors érdeklődésére az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság az alábbiakat válaszolta: 
„Október 7-én 22 óra 30 perckor közúti ellenőrzés során igazoltattak egy 43 éves férfit, aki azt mondta a rendőröknek, hogy nem rendelkezik vezetői engedéllyel, amit a rendőrök leellenőriztek, és kiderült, hogy a férfi ellen bírósági eljárás van folyamatban, amelynek jogerős ítéletéig bevonták a vezetői engedélyét.”

Forrás: police.hu.
A rendőrök most feljelentették őt, és szabálysértési eljárás indult ellene. M. Richárd 2017 májusában a Dózsa György úton csapódott hatalmas sebességgel Mercedesével egy szabálytalanul kanyarodó Citroënbe. A balesetben két ember vesztette életét, és többen megsérültek. A vádirat szerint a férfi vezetői engedély nélkül a megengedett 50 km/h-t jelentősen meghaladó, 135-140 km/h sebességgel közlekedett a XIII. kerület, Dózsa György úton a Kassák Lajos utca kereszteződés irányába, szakértők szerint pedig kábítószert fogyasztott a baleset előtt. M. Richárd jogosítványát korábban már bevonták egy régebbi eset miatt, néhány hete pedig a bíróság első fokon örökre eltiltotta a vezetéstől. Az ítélet nem jogerős, a tárgyalás megy tovább másodfokra.

Pénzbírsággal is megúszhatja a kigyúrt vállalkozó

Hiába számít notórius visszaesőnek, az újabb jogosítvány nélküli vezetés miatt sem kell különösebben aggódnia M. Richárdnak - tudta meg a Népszava. Bár a férfit szeptember végén első fokon négy év fogházra és a vezetéstől való örök eltiltásra ítélték, az egy héttel később elkövetett eset újabb szabálysértésnek számít, és  ha bírósági eljárás is lesz belőle, az korábbi ügyeivel nem összevonható. A lapunknak nyilatkozó büntetőjogász, Györei Péter szerint az újabb esetben eljáró bíróság ugyan figyelembe veheti, hogy M. Richárd már a Dózsa Györgyi úti tragikus baleset időpontjában is jogosítvány nélkül vezetett, ám ez csak a szabálysértési bírság összegét növelő tényező lehet. A kigyúrt vállalkozó így maximálisan 90 ezer forint bírságot kaphat, vagy - ha ezt nem fizeti be - az összeget "le is ülheti"; a szabálysértési törvény szerint egy fogházban töltött nap ötezer forint befizetésének felel meg. Györei arra is emlékeztetett, hogy ha valaki hat hónapon belül kétszer is elköveti a jogosítvány nélküli vezetés szabálysértését, a bíróság örökre is eltilthatja a vezetéstől - M. Richárd azonban ezen már (nem jogerősen) túl van, emiatt nem kell aggódnia.   A lapunknak témában nyilatkozó másik ügyvéd, Molnárfi István szerint is csak szabálysértési bírság lehetősége áll fent M. Richárddal szemben - tekintve, hogy az ügyében hozott ítélet még nem jogerős. Ha az lenne, akkor az újabb szabálysértés már más elbírálás alá esne, akár 60 napos elzárást és 300 ezer forintos pénzbírságot is vonhatna maga után. Molnárfi arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a lebuktatott férfi helyszíni bírságot fizetett a rendőröknek, az 45 ezer forintos tételt jelent - erről ugyanakkor nincs információnk. A 90 ezer forintos pénzbírságra abban az esetben számíthat, ha a helyszínen nem ismerte el a szabálysértést, és a rendőrök feljelentették a történtek miatt. 

Reagált a Fővárosi Főügyészség

Az ügyészség indítványozta az elsőfokú ítéletet követően a vádlott letartóztatását. A bíróság az indítványt elutasította és a főváros és Pest megye területére még fennálló bűnügyi felügyeletet is megszüntette. A döntés ellen az ügyészség fellebbezett - közölte szerkesztőségünkkel cikkünk megjelenését követően a Fővárosi Főügyészség.    Mint írják: álláspontunk szerint a vádlott személyi körülményei, a társadalmi együttélési szabályokkal rendszeresen szembe helyezkedő életvitele a nem jogerősen kiszabott büntetésre is figyelemmel indokolttá teszik a legsúlyosabb kényszerintézkedést.      Az újabb rendőri intézkedés ténye is erősítheti a fentieket, ezt kollegáim a másodfokú eljárásban természetesen hivatalosan is a bíróság tudomására fogják hozni - zárul a közlés.

Kapcsolódó
Négy év fogházra ítélték M. Richárdot