Előfizetés

Pozitív lett az egyik játékos koronavírus-tesztje, ugrik a kaposvári röpisek BL-meccse

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.11. 20:29
Képünk illusztráció
Fotó: Shutetrstock
A csapat nem tud kiutazni Lengyelországba.
Egyik játékosának pozitív koronavírus-mintája miatt a Fino Kaposvár férfi röplabdacsapata nem léphet pályára jövő héten a Bajnokok Ligája selejtezőjének második körében.

A somogyi gárda a selejtező első fordulójából veretlenül jutott tovább, a másodikban pedig kedden és szerdán Lengyelországban szerepelt volna, a házigazda Jastrzebski Wegiellel és a román CSM Arcada Galatival együtt. „A fertőzött játékossal kontaktkapcsolatba tartozó személyek (játékosok és stábtagok) járványügyi elkülönítése haladéktalanul megtörtént. A pozitív teszt miatt a csapat nem tud kiutazni Lengyelországba, így a Bajnokok Ligájában történő további részvétel a koronavírus-járvány miatti érintettség miatt a 2020. október 27-29. között Romániában megrendezésre kerülő tornára korlátozódott” – írta vasárnapi közleményében a klub, utalva rá, hogy a két tornából álló második fordulóban így csak a másodikon tud részt venni, amit a román csapat otthonában rendeznek. A Kaposvár azt is jelezte, hogy a hivatalos eljárásrendnek megfelelően a magyar és az európai szövetséget, illetve a Kecskeméti RC csapatát is értesítette. Utóbbit azért, mert ellene játszott bajnoki mérkőzést pénteken, a tesztelés napján. A BL-selejtező mostani körében a három csapatból a legjobb jut a főtáblára, míg a másik két együttes átkerül a CEV Kupába.

Meglepő magyar győzelem Szerbiában

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.10.11. 20:29

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
A magyar labdarúgó-válogatott az újonc Könyves Norbert góljával 1-0-ra nyert Szerbia ellen Belgrádban a labdarúgó Nemzetek Ligája harmadik fordulójában a B divízióban. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese ezzel a sikerrel nagy lépést tett a bennmaradás kiharcolása felé egy olyan csoportban, ahol mindhárom ellenfél papíron erősebb a magyarnál.
Rövidesen kezdődik a Szerbia-Magyarország mérkőzés a labdarúgó Nemzetek Ligája harmadik fordulójában. A két együttes a B divízióban találkozik egymással Belgrádban, a szerbiai koronavírus-helyzet miatt a helyi hatóságok döntése következtében zárt kapuk mögött kerül sor a találkozóra.
A magyar csapat újoncot avat a zalaegerszegi támadó Könyves Norbert személyében. Nem számíthat Marco Rossi szövetségi kapitány Sallai Rolandra sem, a támadót klubja, a Freiburg csak a bolgárok elleni találkozóra engedte el.
A két együttes az alábbi összeállításban lép pályára:  Szerbia: Rajkovic – Sz. Mitrovic, Milenkovic, Sz. Pavlovic – Gacinovic, Gudelj, Tadic, Milivojevic, Mladenovic – Jovic, Ljajic. Szövetségi kapitány: Ljubisa Tumbakovic. Magyarország: Gulácsi – Botka, Lang, Szalai A. – Bese, Kalmár, Nagy Á., Gazdag, Hangya – Nikolics, Könyves. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.
A szerbek csütörtökön a magyarokhoz hasonlóan Európa-bajnoki pótselejtezőt játszottak és szintén sikerrel jártak, hosszabbítás után 2-1-re nyertek Norvégia ellen. A magyarok Bulgáriát győzték le 3-1-re.
1. perc: elkezdődött a mérkőzés.
4. perc: nem állt be védekezni a magyar csapat, az első percekben a szerb térfélen zajlott a játék.
7. perc: mezőnyjáték folyik a pályán, tehát nem történik semmi, továbbra is a magyaroknál van többet a labda.
10. perc: Kalmár szerzett labdát az oldalvonalnál, Nikolicshoz passzolt, akinek az átadásával Könyves tört volna kapura, de a tizenhatos előtt megállították a hazai védők az újonc támadót.
12. perc: Gudelj 26 méterről laposan lőtt, Gulácsi magabiztosan fogta meg a jobb sarok felé tartó labdát. Ez volt az első kapura lövés a találkozón.
15. perc: Botka előrevágott labdájával Könyves próbált meg kiugrani, de Pavlovic utolérte és szerelte.
18. perc: Gazdag indította a jobb szélen felfutó Besét, de az asszisztens (jogosan) lest jelzett.
20. perc: Tadic futott el a jobb szélen, beadását Hangya blokkolta. Az első hazai szöglet után Botka kifejelte a labdát.
21. perc: GÓL! Kalmár előreívelése után a szerb védők egymást zavarták, az újonc Könyves harcosan labdát szerzett, elhúzta a kapus mellett és 13 méterről az üres kapuba gurított. 0-1
24. perc: Mitrovic rövid hazaadása után Rajkovic a tizenhatos vonaláig kifutva rúgta el a labdát Könyves elől.
27. perc: a magyar játékosok nagyon agresszíven támadják a labdát birtokló hazai futballistákat, akik nem tudnak mit kezdeni ezzel a stílussal.
29. perc: Tadic ballal 19 méterről csavarta kapura a kényszerítő után visszakapott labdát, amit Gulácsi magabiztosan megfogott.
33. perc: Tadic ugratta ki Ljajicot, de a magyar kapura törő hazai játékos lesről indult.
36. perc: Gazdag vitte földre Gudeljt a szerb térfélen, a játékvezető sárga lapot adott a magyar játékosnak.
37. perc: Kalmár 21 méterről lőtt, Rajkovic kiütötte a bal sarok elől a labdát.
40. perc: A csoport másik mérkőzésén Oroszország megszerezte a vezetést Törökország ellen. A magyarok szerdán Moszkvában lépnek majd pályára.
43. perc: Gazdag került földre a hazai tizenhatoson belül, miután ütközött Milenkoviccsal, ám előtte lesen volt, ezért a játékvezető a szerbek javára ítélt szabadrúgást.
45. perc: vége az első félidőnek, a magyar válogatott kellemes meglepetésre és megérdemelten vezet a futballisták piaci értéke alapján sokkal erősebbnek számító szerb együttes ellen.
46. perc: elkezdődött a második félidő, a magyar csapatban a combját fájlaló Hangya Szilveszter helyett Holender Filip lépett pályára. A vendéglátóknál Ljajic helyett Radonjic, Milivojevic helyén pedig Lukic folytatja.
48. perc: Pavlovic ellökte Könyvest, amiért sárga lapot kapott, és ki kell hagynia csapata Törökország elleni NL-mérkőzését.
52. perc: agresszívebben játszanak a hazaiak, mint az első félidőben, a magyar térfélen is letámadják a vendégek futballistáit.
56. perc: Bese helyett Willi Orbán lépett pályára.
57. perc: egymásután három szögletet végeztek el a hazaiak (Orbán a második után lépett pályára). A második volt a legveszélyesebb, amikor Tadic beadása után az ötös sarkán ide-oda pattogó labdát Pavlovic lőtte el, de Szalai remek közbelépéssel blokkolta a lövést.
61. perc: Kalmár indításával Nikolic tört be a tizenhatoson belülre, keresztbe ívelt, Holender mellel levette a labdát, majd kapásból ellőtte a kapu előtt.
63. perc: Könyves helyett Szalai Ádám lépett pályára.
66. perc: a házigazdák is cseréltek, Gacinovicot Vlahovic váltotta.
68. perc: Nagy kapott sárga lapot, mert visszahúzta Jovicot.
69. perc: Tadic szöglete után két szerb játékos is földre került a magyar tizenhatoson belül, de a játékvezető jelezte, egyik esetben sem történt szabálytalanság.
70. perc: Mladenovic és Botka ugrottak fel a labdáért, a hazai játékos a levegőben könyökkel megütötte ellenfelét, jogosan kapott a szerb futballista sárga lapot.
71. perc: Szalai Attila lerántotta az őt megkerülő Lukicot, amiért sárga lapot kapott.
74. perc: egyre nagyobb fölénybe kerülnek a szerbek, a magyarok nem tudják megtartani a labdát, szinte csak a vendégek térfelén zajlik a játék.
75. perc: Tadic beadása után a becsúszó Mladenovic lábáról az ötös sarkáról a kapufára pattant a labda.
76. perc: Kalmárnak is felmutatta a játékvezető a sárga lapot, mert a középpályás belerúgott Pavlovicba.
77. perc: kettős csere a magyaroknál: Nikolic helyett Loic Nego, Gazdag helyett Schäfer András állt be.
79. perc: Lukic buktatta Negót, ezért a szerb játékos is megkapta a sárga lapot.
81. perc: Kalmár beadása után Szalai Attila fejelt tíz méterről, de Rajkovic megfogta a a kapu közepe felé tartó labdát.
83. perc: Nego passzolt sarokkal Szalai Ádámhoz, ő sarokkal vissza Negóhoz, de Rajkovic kijött a kapujából és a tizenhatos vonalánál fölvette a labdát.
86. perc: Gudelj bal oldalról kapu elé csavart labdáját az előrevetődő Gulácsi kiejtette a kezéből, de a védők tisztáztak.
89. perc: Mladenovic beadását követően a tizenhatoson belül Szalai Attila kezéről pattant le a labda, a hazaiak tizenegyest reklamáltak, a játékvezető azonban jelezte, hogy a magyar védő a testéhez szorította a kezét.
90. perc: a negyedik játékvezető három perc hosszabbítást jelzett.
92. perc: Mladenovic kicselezte Botkát, beadása után Gulácsi lehúzta a labdát.
94. perc: Tadic szöglete után felszabadítottak a védők, a játékvezető pedig lefújta a mérkőzést. A magyar válogatott nagy meglepetésre és a második félidőben sok szerencsével legyőzte az erősebb szerb együttest. Az orosz-török mérkőzés 1-1-es döntetlennel ért véget.

Megvan, ki lett a 13. Nemzeti Vágta nyertese

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.11. 19:32

Fotó: Béres Márton / Népszava
Ördög Alen, Porva lovasa Ricardó nevű lován nyerte el a legjobbnak járó díjat.
Ördög Alen lovával Hajós, Temerin, Kézdialmás és Baja versenyzőjét utasította maga mögé a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges pályán.

A 2020 leggyorsabb lovasa címet elnyert porvai versenyző egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat, a Nemzeti vágta vándordíját vehette át az ünnepélyes díjátadón. A döntőben másodikként befutó Földes Bence, Hajós lovasa egymillió forintot, a harmadik helyezett Nagy Arnold, Temerin versenyzője félmillió forintot jutalmat kapott. Délután megrendezték a kishuszár vágta döntőjét is, amelyen Fekete Emma, Vácduka lovasa aratott győzelmet BT Silver Moon nevű lován.
A nemzetközi futamon, amelyen Magyarországon élő külföldi lovasok versengtek a koronavírus-járvány miatti beutazási korlátozások miatt, Szlovénia képviselője győzedelmeskedett. A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok arab ménesének shagya-arab lovain összesen tíz ország szállt versenybe: Magyarország mellett Horvátország, Szlovákia, Románia, Mexikó, India, Mongólia, Szlovénia, Csehország és Szerbia. A döntőbe jutott hat országból második helyen a mexikói lovas, a harmadik helyen a horvát versenyző végzett, negyedik Szerbia, ötödik Magyarország, hatodik India lett. Magyarországot Makoviczki Ákos képviselte.
A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 72 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon.