Előfizetés

Jóval kevesebben mentek el szavazni a borsodi időközin, mint 2018-ban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.11. 12:25

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az este, fél hétkor közzétett részvételi adatok szerint a választók 44,57 százaléka, 34 627 fő adta le szavazatát.
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 2018. április 8-án este 18:30-ig a választók 68,13 százaléka jelent meg az urnáknál. Most 77 687-en jogosultak szavazni, 34 627-en adták le voksukat eddig. 19 óráig lehetett szavazni.
A választást azért írták ki a tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a térség 2018-ban megválasztott képviselője, Koncz Ferenc (Fidesz). A posztért öt jelölt indul. A szavazólapokon – sorsolás alapján – a következő sorrendben szerepelnek a jelöltek: Biró László (Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP), Váradi Gábor (független), Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP), Sóváriné Bukta Erika (Demokrata Párt), Tóth Ádám (független).   A választókerület 42 településén 110 szavazókört alakítottak ki.

Idén eddig csaknem 22 millióba kerültek a Szijjártó utazásairól készített videók és képek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.11. 12:02
Szijjártó Péter az új komáromi híd átadásán
Fotó: Borsos Mátyás / KKM
A fotós átlagosan havi 401 ezer forintot kapott, míg a videós 772 ezer forintért dolgozott.
A piaci árakkal magyarázza a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), hogy miért kerül ennyibe a tárcavezető fotózása. Mint a Hírklikknek megküldött adatokkal kapcsolatban megjegyzik, „a fotós és videós bérét nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hanem a piac szabja meg. Versenyképes piaci bér nélkül megfelelő munkaerő alkalmazása lehetetlen. Az elkészített fényképeket és felvételeket ingyenesen bocsátjuk a sajtó rendelkezésére.”
Ugyanakkor azt nem árulták el, kik készítik a fényképeket és a videókat.

A legtöbb fotón ugyanakkor – mint cikkünk nyitóképén is – Borsos Mátyás neve szerepel. Az ő cégével szerződött le a külügy erre a feladatra.  A tárca tájékoztatásából az is kiderül, hogy Szijjártó Péter január és július között 150 millió forintért utazott. Utóbbi persze nem tűnik annyira meglepőnek, hiszem ő a legtöbbet útra kelő kormánytag. A minisztérium szerint a fotós átlagosan havi 401 ezer forintot kapott, míg a videós 772 ezer forintért dolgozott, összesen tehát 10,5 milliót kerestek januártól szeptemberig. A portál számításai szerint utazási költségük pedig havonta 1 millió 271 ezer forint volt, vagyis január és szeptember közt 11 millió 400 ezer forintnyi költség keletkezett.
Az összegzés szerint csaknem 22 millió forintba került idén Szijjártó Péter fotózása az idei évben.

A cikk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: „A Külügyminisztérium alkalmazásában álló fotós és videós a hivatalos külföldi utak mellett a belföldi eseményeket is dokumentálja, ezek az anyagok is szabadon felhasználhatóak a teljes magyar média számára. A cikkben szereplő munkatársak tehát az összes magyar diplomáciai eseményt feldolgozzák, az elkészült anyagokat pedig ingyenesen megosztják valamennyi magyar sajtótermékkel.

Fürjes Balázst indítanák a XII. kerületben Gulyás Gergely helyett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.11. 11:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
Persze ezt az államtitkárnak is el kell fogadnia.
Nem lesz egyéni képviselő Gulyás Gergelyből. A következő ciklusban biztos nem indul újra a XII. kerületben, ugyanis a Fidesz-elnökségének állásfoglalása szerint miniszterként többet tud majd a '22-es választási kampányban segíteni. Utódját már mindenesetre kiszemelték – írja az atv.hu.
„A Hegyvidék polgármesterének, Pokorni Zoltánnak és nekem is az a véleményem, hogy a legalkalmasabb jelölt Fürjes Balázs”

– fogalmazott Gulyás Gergely a portálnak. A fővárosi-ügyekért felelős államtitkárnak egyelőre el kell fogadnia a jelölést, aki megtisztelőnek tartja a lehetőséget és nem szeretne elhamarkodott választ adni. A kerület polgármestere Pokorni Zoltán azért örülne Fürjes jelöltségének, mert sokkal inkább látja őt egy elkötelezett városfejlesztőnek, mint egy pártpolitikusnak.