Előfizetés

Csepelen mától tilos oviban felolvasni a Meseország mindenkié című gyerekkönyvből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.08. 12:57

Fotó: Béres Márton / Népszava
Pöröghet tovább a könyvdarálós botrány, amelyben a kormánypártok és a Mi Hazánk Mozgalom megnyilvánulásai véletlenül pont egybevágnak.
Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere az összes kerületi óvodában betiltotta a Meseország mindenkié című könyv olvasását – írja a 444. Ezt levélben közölte az intézmények vezetőivel, akik az ovis értekezleten továbbították a direktívát az óvodai nevelőknek.  A hírt Hierholczné Faragó Tünde a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetője megerősítette a portálnak. Az egyik intézmény óvónője pedig a 444-nek elmondta, hogy ezt a könyvet eddig sem olvasták a gyerekeknek, nincs is meg az óvodának. Különösnek találta a tiltást, mert eddig nem szóltak bele, hogy mit olvashatnak és mit nem, nem volt tiltólista az óvodában. Az önkormányzat a portálnak azzal indokolta a döntést, hogy „meg kívánjuk óvni a csepeli gyerekeket”. A Meseország mindenkié azzal lett igazán ismert, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa nyilvánosan ledarált egy példányt, majd tüntetést szervezett ellene, mert szerinte az „homoszexuális propaganda”. Orbán Viktor miniszterelnök az eset kapcsán felszólította a melegeket, hogy hagyják békén a gyerekeket, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkára pedig „leleplezte” a háttérben megbúvó „Soros-hálózatot”.

Kuncze Gábort kiengedték az intenzívről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.08. 12:54

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A volt belügyminiszter feleségével együtt kapta el a koronavírust.
Három hét után kiengedték az intenzív osztályról a koronavírussal fertőzött Kuncze Gábort. Az egykori belügyminiszter Facebook-oldalán jelentette be, hogy az állapota már nem teszi szükségessé a további intenzív kezelést.
Kuncze Gábor volt országgyűlési képviselő, az SZDSZ korábbi elnöke feleségével együtt kapta el a vírust. Bejegyzésében azt írta, hogy maszk nélkül lehet, fel sem ismerné az őt gyógyító orvosokat és ápolókat, ezért a maszkra írt nevüket felsorolva mondott nekik köszönetet.
Kuncze Gábor szeptember végén maga tette közzé, hogy az intenzív osztályra került, és mindenkinek azt tanácsolta, hogy viseljen maszkot, mert „a COVID nem finom”.

Az orvosok arra kérik Ádert, hogy ne írja alá a béremelésről szóló törvényt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.08. 12:30

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint nemzetközi egyezményt sért és jogbizonytalanságot teremt az új jogszabály.
A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, arra kérve őt, hogy ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A MOSZ csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, levelükben kifejtik, hogy az orvosi béremeléshez és a hálapénz visszaszorításához nem volt szükség új jogállási törvényre, mert ezeket a kérdéseket lehetett volna rendezni a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben, valamint a munka törvénykönyvében és a büntető törvénykönyvben. Kiemelték: a kormány úgy terjesztette be a törvényjavaslatot, hogy nem tartotta be a jogalkotásról szóló törvényt. Ezen kívül – írták – a kedden elfogadott jogszabály több nemzetközi egyezményt sért, és jogbizonytalanságot kelt mintegy százezer egészségügyi és egészségügyben dolgozó körében.
– A törvény – azzal, hogy lehetővé teszi a kormánynak a munkavállalók alapvető jogainak és kötelezettségeinek rendeleti szabályozását – óriási visszalépést jelent a munkavállalói jogok és a jogbiztonság érvényesülése szempontjából Magyarországon

– hangoztatta a MOSZ.

A törvénytervezetet több szakszervezet is kritizálta, többek között azért, mert az „egészségügyi szolgálati viszony” bevezetése a teljes ágazat olyan mértékű átalakítását hozhatja, amelynek következményeit ma még a benne dolgozók sem látják át. A Magyar Orvosi Kamara a törvény módosítását kérte, mivel álláspontjuk szerint annak egyes pontjai az ellátás összeomlásához vezethetnek.