Előfizetés

Az Európai Parlament megszavazta a jogállamisági mechanizmus létrehozásáról szóló állásfoglalást

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.07. 22:21

Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
A Fidesz politikai zsarolást és álfüggetlen szakértőket emleget.
Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén olyan uniós mechanizmus létrehozásáról fogadott el állásfoglalást, amely a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat védené és erősítené – közölte az uniós parlament szerdán. A képviselők tényeken alapuló mechanizmus létrehozását sürgették annak érdekében, hogy az unió az „európai értékek felhígulásával szemben” valóban meg tudja védeni jogrendjét, az emberek alapvető jogait és az unió nemzetközi hitelét. Az 521 szavazattal 152 ellenében, 21 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint a mechanizmus minden tagállamra nézve egyenlő mérce szerint, tisztességes és pártatlan módon, az arányosság elvét mindenkor tiszteletben tartva működne.
A szöveg szerint a mechanizmus létrejöttét támogató képviselők aggályosnak tartják „az autokratikus és illiberális tendenciák erősödését és megszilárdulását”, amit tovább súlyosbít a koronavírus-járvány és számos tagországban a korrupció, a dezinformáció és az „állam foglyul ejtése”.

Véleményük szerint a mechanizmusra azért van szükség, mert 
az uniónak nincsenek megfelelő eszközei ahhoz, hogy kezelni tudja alapértékeinek „példátlan és egyre súlyosbodó válságát”.

Ezt az is jelzi, hogy az Európai Unió Tanácsa ezidáig képtelen volt érdemi előrelépésre az uniós szerződés 7. cikke szerinti, folyamatban levő eljárásokban, ezért „a különutas politika zavartalanul folytatódhat”. Kijelentették, az uniós intézmények közötti megállapodásra van szükség az európai értékek érvényre jutását megvizsgáló ciklusról.  
„Az országspecifikus ajánlásokon alapuló új éves ellenőrzési ciklusnak egyszerre kell gondoskodnia a jogsértések megelőzéséről és orvoslásáról”

– fogalmaztak.

Véleményük szerint emellett határidőkhöz és célok teljesítéséhez kötött, konkrét intézkedéseket kell megjelölni, igazodva többek között a 7-es cikk szerinti eljárásokhoz, a kötelezettségszegési eljárásokhoz és az uniós költségvetés forrásainak kifizetésére vonatkozó jogállamisági feltételrendszerhez, amint az hatályba lép. Az állásfoglalás szerint az EP által javasolt mechanizmus a meglévő eszközöket – így egyebek mellett a jogállamiságról szóló európai bizottsági jelentéseket – fogná egységbe, és azok helyébe lépne. Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament egy olyan újabb jogállamisági eljárás létrehozására kéri az Európai Bizottságot, amely a tagállamok parttalan politikai zsarolására adna lehetőséget. A jogállamiság fogalmának kitágítása mellett ráadásul álfüggetlen szakértőknek és civil szervezeteknek adna a tagállamok vizsgálatára és büntetésére vonatkozó jogköröket.  
– Az Európai Parlament baloldali többsége minden eszközt bevetne, hogy nyomást gyakoroljon a más értékek mentén gondolkodókra. A cél a továbbiakban is nyilvánvalóan az, hogy az ideológiailag számukra nem tetsző politikát követő kormányokat jogállamiság címszó alatt zsarolhassák

– fogalmazott.

A kezdeményezés a vizsgálódást a jogállamiság mellett a demokráciára és az alapvető jogokra is kiterjesztené, amely által olyan tág jogállamisági fogalom jönne létre, hogy „borítékolható a fogalommal való visszaélés és annak politikai célokra való felhasználása”. – A javaslat ráadásul tisztázatlan hátterű álfüggetlen szakértők számára biztosítana döntő beleszólást a folyamatba, illetve jelentős szerepet szánna az elmúlt években Magyarország ellen álbizonyítékok szolgáltatásában élen járó civil szervezeteknek – emelte ki Hidvéghi Balázs. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője Brüsszelben tartott online sajtótájékoztatóján azt mondta, az állásfoglalással az EP 
„ismét sakkot adott az unió és a demokrácia ellenségeinek, közöttük Orbán Viktor miniszterelnöknek”.

Mint hangsúlyozta: az EP továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós források elköltését szigorúbban kell ellenőrizni a tagállamokban és azok hozzáférését össze kell kötni az európai alapértékek és a demokratikus szabályok betartásával. Megerősítette: pártja szerint a szabályokat megsértő tagállamok esetleges szankcionálása esetén is biztosítani kell, hogy a végső kedvezményezettek, például önkormányzatok, civilszervezetek, vagy a vállalkozások hozzájussanak a támogatásokhoz.  
– A kormányt büntethetik, de a magyar társadalmat nem érheti kár

– fogalmazott Ujhelyi István.

–  Az európai értékek nem eladók, azok nem bocsáthatók áruba semmilyen alkufolyamatban, az európai értékeket be kell tartani és tartatni minden tagállami kormány részéről – tette hozzá a szocialista politikus. Ebben a cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy az EP egyre önállóbbá válik, ami reményt keltő a mostani helyzetben, amikor a demokráciára fittyet hányó kormányok mindent megtesznek az uniós intézményrendszer szétzilálásáért.

Egymillió dolláros óvadék fejében szabadon engedték a George Floyd nyakán térdelő rendőrt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.07. 20:43
Derek Chauvin
Fotó: HANDOUT / AFP
Derek Chauvin májusban majdnem kilenc percig térdelt a fekete családapa torkán, áldozata az ötödik percben meghalt.
Szabadon engedték szerdán 1 millió dolláros óvadék fejében Derek Chauvin minneapolisi rendőrt, akit George Floyd meggyilkolásával vádolnak – írja az NBC News. A gyilkosság és emberölés miatt vád alá helyezett 44 éves volt rendőr májusban majdnem kilenc percig térdelt a 46 éves, kétgyermekes, fekete családapa torkán. Az áldozat levegőért könyörgött, de hiába. A halottkém jelentése szerint Floyd az ötödik percben meghalt. A jelenlévő három másik rendőrt bűnrészességgel és bűnsegédlettel vádolják. Chauvint feltételesen engedték szabadlábra, és jövő márciusban kell megjelennie a bíróság előtt. Ha elítélik, akár negyven év börtönbüntetést is kaphat. A rendőri erőszak nyomán országos tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban és szerte a világban. A témában írt cikkeinket ide és ide kattintva olvashatják.  (A 444 nyomán.) 

Trump Facebook-oldalán bagatellizálta el a koronavírust, törölték is a posztot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.07. 15:25

Fotó: SAUL LOEB / AFP or licensors
Nem ez volt az első eset.
Mint ahogy korábban a Népszava is beszámolt róla, pozitív lett Donald Trump koronavírus-tesztje, emiatt több napot is kórházban töltött. Nemrég azonban elhagyhatta az intézményt és azóta szemmel láthatóan még lazábban vesz minden óvintézkedést és annyira sem veszi komolyan a járvány jelentette fenyegetést, mint eddig. Egyik Twitter- és Facebook-bejegyzésében azt írta, "évente sok ember, talán százezernél többen is meghalnak az influenzában a vakcina ellenére is. És bezárjuk emiatt az országot?" - idézi az atv.hu.  Az elnök a választ is megadta a kérdésére:
"nem, megtanultunk együtt élni vele, mint ahogyan megtanulunk együtt élni a Coviddal, amely a legtöbb ember körében (az influenzánál) sokkal kevésbé halálos."

Erre a Facebook is lépett, eltávolította a bejegyzést. A CNN szerint azért, mert az valótlan állításokat tartalmaz a koronavírus veszélyességével kapcsolatban. A Twitteren még olvasható a bejegyzés, viszont elrejtették azt, és felhívják a figyelmet, hogy az valótlan és potenciálisan veszélyes információkat tartalmazhat a vírussal kapcsolatban.
Koszóvóban óriásplakáton kívántak minél előbbi gyógyulást Trumpnak.
Fotó: ARMEND NIMANI / AFP or licensors
A portál megjegyzi, nem ez volt az első eset, hogy eltávolították az amerikai elnök posztját. Legutóbb augusztusban került sor erre, amikor az elnök egy videóban arról beszélt, hogy a gyerekek "szinte teljesen védettek" a koronavírus-járványtól. A Facebook a videó eltávolítását azzal indokolta, hogy dezinformál a kórokozóról, ami ellenkezik a cég politikájával koronavírus-témában. Pedig még Trump is beteg még. Mint arról lapunk is beszámolt, az elnök már arról fantáziál, hogy immunis a vírus ellen. Sean Conley, a Fehér Ház orvosa szerint még „Trump sincs kint az erdőből”, azaz nem tekinthető gyógyultnak.