Előfizetés

Pokolgép robbant egy mecset közelében Szíriában, 14 ember meghalt

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.06. 16:02

Fotó: Mustafa Bathis / AFP / Anadolu Agency
A merényletben több mint harmincan megsebesültek.
Legalább 14 ember meghalt kedden egy merényletben, amelyet egy autóba rejtett pokolgéppel követtek el a Törökország által támogatott felkelők ellenőrzése alatt álló észak-szíriai al-Báb városában – közölték aktivisták és a „fehérsisakosok” néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD). A robbanás egy mecset közelében történt – tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Ibráhim al-Hádzs, a fehérsisakosok szóvivője a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a merényletben több mint harmincan megsebesültek, és a halottak száma valószínűleg emelkedni fog. „A robbanás súlyos anyagi kárt is okozott” – tette hozzá.

Oroszországban egy nap alatt több mint 11 ezer fertőzöttet találtak

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.06. 15:20

Fotó: Iliya Pitalev / Sputnik via AFP
A regisztrált fertőzések száma 1,2 millió fölött van az országban.
Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 615-tel 1 237 504-re emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint.
Ez a legnagyobb szám május 11. óta.

A terjedés üteme 0,9 százalékos, a reprodukciós ráta 1,22, az új esetek 28,3 százaléka tünetmentes.
Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7 458 549), India (6 685 082) és Brazília (4 927 082) után.

Az aktív esetek száma 5175-tel 227 265-re nőtt. A halálos áldozatoké 188-cal 21 663-ra, a felépülteké pedig 6252-vel 988 576-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 48,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 295 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 234 340 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes kedden újságíróknak elmondta, hogy az orosz fővárosban több mint négyezer (4082) új fertőzöttet mutattak ki, és több mint ezer Covid-19-beteget szállítottak kórházba az elmúlt 24 órában; mindkét érték lényegében a tavasz közepén mért csúcs beállítását jelenti. Rakova a veszélyeztetett csoportokat otthon maradásra, a többi moszkvait pedig maszkviselésre, a zsúfolt helyek elkerülésére és a személyes kapcsolatok korlátozására szólította fel.
Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester az október 9-29. közötti időszakra felfüggesztette a diákok, a 65 év felettiek és a krónikus betegek utazási kedvezményeit, a főváros által irányított színházak, múzeumok és koncerttermek jegyeladását online üzemmódba állíttatta át, a moszkvai munkáltatókat pedig arra utasította, hogy adják át az önkormányzatnak a hétfő óta kötelezően távmunkában dolgozó alkalmazottjaik – ezek aránya nem lehet kevesebb 30 százaléknál – személyes adatait, mobiltelefonszámát, valamint személygépkocsi-rendszámát és közlekedésibérlet-adatait.

A moszkvai iskolákban hétfő óta szünetel a tanítás. Az Aeroflot orosz légitársaság múlt héten bejelentette, hogy elkezdte 15 olyan kutya kiképeztetését, amely a várakozások szerint decemberre képes lesz kiszagolni a fertőzést.

Egyre több a koronavírussal fertőzött beteg a horvát és a szlovén kórházakban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.06. 15:01

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Szlovéniában bővítik a kórházi kapacitásokat.
Horvátországban és Szlovéniában is növekszik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, utóbbi növeli kórházi kapacitásait – derült ki a válságstábok keddi jelentéséből. Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakbizottságának vezetője elmondta: a következő napokban további száz kórházi ágyat készítenek elő. Hozzátette, hogy bővítik a kórházi kapacitásokat a nyugat-szlovéniai Nova Goricában, valamint a ljubljanai klinika fertőző osztályán, amely eddig a legnagyobb terhet viselte.
Mint mondta, problémát okoz az is, hogy a vírus bejutott a nagyobb kórházakba. Ezek között az észak-szlovéniai, jasenicai, valamint a maribori és ljubljanai klinikai központokat említette.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 189-gyel 6764-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap 75 új esetről számoltak be, de kevesebb tesztet is végeztek a hétvégén az országban. Három új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 160-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 111-en vannak kórházban, közülük húszat ápolnak intenzív osztályon. A kórházi ellátásra szoruló betegek száma szeptember eleje óta folyamatosan nő, és először vasárnap haladta meg a százat. Horvátországban egy nap alatt 287-tel nőtt és elérte a 18 084-et az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 138 új esetről számoltak be. Négy haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 304-re nőtt. Kórházban ápolnak 334 beteget, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Horvátországban a múlt héten még nem érte a háromszázat a kórházi kezelésre szoruló betegek száma.