Előfizetés

Itt az ítélet: uniós jogot sértett Magyarország, amikor elüldözte az CEU-t

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.10.06. 09:42

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az Európai Bíróság szerint a magyar felsőoktatási törvény módosítása összeegyeztethetetlen az uniós előírásokkal, vagyis az egyetemet törvénytelenül üldözték el Budapestről.
Csaknem három évvel a kereset benyújtása után az Európai Unió Bírósága döntött: a LexCEU néven elhíresült magyar törvénymódosítás több ponton is sérti az európai uniós jogot. Közben a Central-European University Budapestről Bécsbe költözött, így az ítélet már nem tudja visszaállítani az eredeti állapotot. A luxembourgi székhelyű bíróság teljes mértékben helyt adott az Európai Bizottság által indított beadványnak. A testület 2017. áprilisában indított kötelezettségszegési eljárást a magyar állammal szemben a Lex CEU miatt, majd még ugyanazon év decemberében keresetet nyújtott be a közösség bíróságán. A kedden született ítélet kimondja, hogy Magyarország megsérti a szolgáltatások kereskedelméről szóló nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettségeit azzal, hogy a származási állammal – a CEU esetében New York állammal – aláírt nemzetközi szerződéshez és az ott folytatott tényleges oktatási tevékenységhez köti a külföldi diplomát kiadó felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységét. A követelmények versenyhátrányba hozzák az érintett intézményeket a magyarokkal szemben, aminek szükségességét Magyarország nem tudta megindokolni – érvelt a bíróság, hozzátéve: az a magyarázat sem állja meg a helyét, hogy a nemzetközi szerződésre a közrend védelmében vagy a félrevezető gyakorlatok megelőzése érdekében van szükség. Ha a feltételt az EU valamely más tagállamában székhellyel rendelkező oktatási intézményre alkalmaznák, akkor az sértené a letelepedési szabadságot és a szolgáltatások szabad mozgását. Az EU Bírósága megállapította azt is, hogy a vitatott intézkedések veszélyeztethetik az érintett külföldi felsőoktatási intézmények Magyarországon folytatott tudományos tevékenységét, mivel megfosztják azokat az oktatáshoz és kutatáshoz szükséges autonóm infrastruktúrától. Ezzel kapcsolatban a testület értelmezi a tudományos élet szabadságát, ami sok tekintetben messzemenő következményekkel járhat. Leszögezi ugyanis, hogy annak nem kizárólag egyéni dimenziója van – mint például a véleménynyilvánítás vagy a kutatási eredmények terjesztésének szabadsága –, hanem intézményi és szervezeti dimenziója is, amely az intézmények autónómiájában ölt testet. Következésképpen a magyar törvénymódosítás korlátozza az EU Alapjogi Chartájában foglalt rendelkezéseket a tudományos élet szabadságáról. A jogszabály nincs összhangban a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó előírásokkal sem. Magyarországnak kötelezően és azonnal végre kell hajtania a verdiktet, vagyis az uniós joggal összhangban módosítania kell a felsőoktatási törvényt. Ez azonban a CEU-n már nem segít, mert 2019 novemberében Bécsbe költözött, ahol új egyetemi campust nyitott.

Kronológia

2017. április Hatályba lépett a módosított felsőoktatási törvény (LexCEU) 2017. április Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a LexCEU miatt 2017. december Az Európai Bizottság keresetet indított az EU Bíróságán 2019. november A CEU Bécsbe költözött 2020. március Az EU Bíróságának főtanácsnoka az uniós joggal ellentétesnek ítélte a törvénymódosítást 2020. október Az EU Bírósága döntött: sérti az EU-s és a világkereskedelmi előírásokat a LexCEU

818 fővel nőtt az igazolt koronavírus- fertőzöttek száma, meghalt 20 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.06. 08:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
627 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen.
818 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 32 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - közölte kedd reggel a kormányzati tájékoztatási honlap. Elhunyt 20 beteg, így az elhunytak száma 853 főre emelkedett, 8 723-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 22 722 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 50%-a, a gyógyultak 34%-a budapesti. 627 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 20 088-an vannak, a mintavételek száma 771 297-re nőtt. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (11 424) és Pest megyében (4254) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (1737), Borsod-Abaúj-Zemplén (1541), Hajdú-Bihar (1419), Csongrád-Csanád (1371) és Fejér megye (1370). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (311). 
Felhívják a figyelmet arra, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.  A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben.  Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat. Az Operatív Törzs jelenleg 25 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 83 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Dzsudzsák megtarthatja diplomata útlevelét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.06. 08:14

Fotó: Népszava
A focista a válogatott legutóbbi mérkőzésén már nem volt csapatkapitány, sőt, a válogatott keret tagja sem volt. Korábban ezzel indokolták jogosultságát.
Ahogyan arról mi is írtunk, májusban derült ki, hogy Dzsudzsák Balázs labdarúgónak diplomata útlevele van - így tudott hazajutni a külügy közbenjárásával a járvány tavaszi hulláma idején az Emirátusokból. A külügyminisztérium ezt akkor azzal indokolta:
Dzsudzsák Balázs rendelkezik diplomata útlevéllel tekintve, hogy a magyar labdarúgó válogatott csapatkapitánya.

Vadai Ágnes észrevette, hogy Dzsudzsák a válogatott legutóbbi mérkőzésén nem volt már csapatkapitány, sőt, a válogatott keret tagja sem volt. Ezért a DK-s képviselő megkérdezte a külügyminisztériumot, hogy visszavonják-e diplomata útlevelét? Vadai a kérdésében (szeptember közepén) még ki sem tért arra, hogy Dzsudzsák már Magyarországon játszik, mivel időközben a másodosztályú DVSC-hez igazolt, vagyis munka miatt nem kell külföldre járnia. A kormány nevében Magyar Levente államtitkár egyetlen szóval válaszolt:
"Nem."

(a 444.hu nyomán)