Előfizetés

Iszik és vezet: a zéró tolerancia puhításáról indítana vitát a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.02. 22:07
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A szabályok lazítását éppen a villányi bornapokon vetette fel Nagy István agrárminiszter.
A kormány több intézkedéssel is segíti a bortermelőket, hogy előállított termékeiket értékesíthessék - mondta az MTI szerint Nagy István agrárminiszter az október 2-án és 3-án zajló Vörösbor Napok Villányban című rendezvény péntek esti megnyitóján a baranyai kisvárosban.
A miniszter - utalva a gépjárművezetéssel kapcsolatos jelenlegi alkoholfogyasztási szabályokra - elmondta: szeretnének társadalmi vitát, párbeszédet indítani a jövőben a zéró tolerancia esetleges fellazítása kapcsán.

Közölte azt is, hogy hamarosan a parlament elé kerül az új bortörvény, amelynek célja, hogy a jövőben csökkenjenek a borászok adminisztrációs terhei, és az eddig nem szabályozott területek is kellő figyelmet kapjanak.   Utóbbi kapcsán azt mondta, a murci, azaz az erjedésben lévő bor forgalmazása jelenleg rendezetlen, holott ez a félkész termék is szervesen hozzátartozik a borkészítés folyamatához. A tárcavezető abban bízik, hogy jövő ilyenkor már szabadon árusítható lesz ez az ital is az új bortörvény passzusainak köszönhetően.   
Nagy emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány próbára tette a bortermelőket is, ezért a kabinet már korábban döntést hozott arról, hogy egy 2,2 milliárd forintos átmeneti támogatással segíti őket. Hozzátette: emellett a magyar borok népszerűsítésére 4,8 milliárd forintos promóciós programot indítanak, ezzel is megkönnyítve az értékesítést.

Hat magyar városban ugorhat meg napokon belül a koronavírusos esetek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.02. 21:38
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Budapest három régiójában, de Pécsett és Egerben is sok új fertőzöttet találhatnak a szennyvízből vett minták alapján.
Újabb eredményekről számol be a Nemzeti Népegészségügyi Központ a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban. Az NNK kutatócsoportja 7 szennyvíztelep mintáiban mutatott ki növekedő tendenciát az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében,
ezek Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Eger és Budapest északi-, déli és központi területei.

Az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen.  A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését – figyelmeztet a népegészségügyi központ. Mint hozzáteszik, a nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt is jelezhető.
Az NNK elmúlt hetekben újabb mintákat vett a fővárosi agglomerációban is: Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta területén vizsgálódtak, de ezekkel kapcsolatban nem számoltak be kiugró értékekről.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint fegyelmezettséggel és az alábbi biztonsági óvintézkedésekkel fékezhető lesz a járvány terjedése:
  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!
  • Kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak!
  • Lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, ahol nem lehet ott viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot!
  • Viseljük maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet!
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.

Száznegyven millióért kap új ruhákat Kövér házőrsége

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.02. 18:34

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Egy társasági zubbony közel kétszázezer forintba, „a társasági téli cipő” ötvenháromezer forintba kerül, a felszerelést jól bejáratott cég szállítja le.
A jelek szerint megkophatott az Országgyűlési Őrség ruhatára, a Kövér László-féle fegyveres testület ugyanis új uniformisokat és lábbeliket vásárolt. A gardróbfrissítő közbeszerzés kiírásáról korábban a Népszava is beszámolt, pénteken viszont az is kiderült, hogy a házőrség 140 millió forintért szerzi be új ruháit.
Az uniós közbeszerzési értesítőben közölt tájékoztatás szerint a pályázaton csak Milipol Zrt. indult, és meg is nyerte a tendert. A szeptember 23-án aláírt szerződés értelmében a cég két éven belül több száz darab sapkát, kabátot, bakancsot és társasági cipőt, csősálat és kalapot szállít le az Országgyűlési Őrség tagjainak, összesen 35 tételben. Szolgálati ingből például 900 darab, vastag és vékony, illetve alsó és felső aláöltözetből viszont csak 20-20 darab kell a megrendelés szerint, társasági szoknyából viszont beérik 10 darabbal is, társasági kalapból pedig szintén 20 kell majd. A pályázati eredményhez csatolt dokumentumokból az is kiderül, hogy 
a házőrök ruhatára nem filléres darabokból áll majd, sőt, egy-egy őr felszerelése több százezres tétel is lehet.

A Gore-Tex alapanyagú szolgálati többfunkciós kabát darabjáért például 100 ezer forintot kért el a Milipol – ám hiába a többfunkció, az eső ellen megint csak új ruhadarab kellett: az esőkabát darabja 71 ezer forintba került. A társasági téli cipők 53 ezer, a Gore-Tex-szel bélelt bőrkesztyűk 24 ezer forintba kerülnek, a legdrágább tétel azonban a társasági zubbony a listáról – ez 192 ezer forintba kerül, és 80 darabot rendeltek belőle a cégtől.
A Milipol nem először öltözteti fel a házőrséget, 2018-ban szintén ők nyerték meg az Országgyűlés Hivatala által kiírt ruhatendert, akkor 385 milliós értékben. Tavaly csak egy kisebb, 63,5 milliós ruhatendert nyertek az Országgyűlési Hivatal pályázatán, és ekkor versenytársuk is akadt a 24.hu cikke szerint. Vagyis, az állam az elmúlt közel két évben mintegy 600 millió forintot költött  a házőrség ruhatárára. A Milipol nem csak öltöztetésben jó, általában is visszatérő szereplője és nyertese a hadügyi- rendőrségi közbeszerzéseknek. A cég korábban 225 millióért szállított le gépfegyverre szerelhető irányzékokat a honvédelmi tárcához tartozó Védelemgazdasági Hivatalnak, darabonként akár 20 millióért is adtak el bombaruhákat a Készenléti Rendőrségnek.