Előfizetés

Erőszakkal próbáltak átjutni a határkerítésen Röszkénél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.30. 07:31

Fotó: police.hu
Kövekkel dobálták meg a rendőröket.
A rendőrök éjfél után nem sokkal a hőkamerákon keresztül észlelték azt a negyven fős, illegális bevándorlókból álló csoportot, amelyik a határ szerb oldalán gyülekezett, a Röszke közelében található vasúti síneknél 2020. szeptember 30-án. 
A határ több egymáshoz közeli szakaszán, kisebb csoportokban, létrák segítségével próbáltak meg a határkerítésre felmászni, és illegálisan Magyarország területére jutni.

Erőszakosan léptek fel a határt védő egyenruhásokkal szemben, kövekkel dobálták meg őket, a határszakaszt figyelő kamerában és két szolgálati autóban is kár keletkezett. A rendőrök három külföldit feltartóztattak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, ők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a mintegy negyven fős csoport erőszakos határátlépési kísérleteit pedig többször is megakadályozták. Az esettel összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, valamint tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárás indul, a három feltartóztatott férfit a rendőrök előállítják - tájékoztatott a rendőrség. 
Ha bűnösnek találja őket a bíróság, akár hét és fél év szabadságvesztést is kaphatnak. Amennyiben minősítő körülmények is felmerülnek, úgy ez a büntetés magasabb lehet.  Korábban a Népszava is többször beszámolt róla, hogy rendőrségi jelentések szerint az illegális bevándorlók saját maguk által vájt alagutakon próbálnak bejutni Magyarország területére.

Hajnali rajtaütés: reptéri dílereket kapcsoltak le a TEK kommandósai (videók)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.29. 17:13

Fotó: police.hu
Az elfogott férfiak közül ketten is a ferihegyi repülőtéren dolgoztak, volt, aki 181 alkalommal adott el drogot a rendőrség szerint.
Kábítószer-kereskedelem gyanújával nyomozott a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, melynek eredményeként 2020. szeptember 22-e és 25-e között a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség munkatársaival közösen hat embert elfogtak, közülük kettőt kábítószer birtoklása, négyet kábítószer-kereskedelem miatt állítottak elő.
Mint a police.hu beszámol róla, a nyomozók szerint az egyik, többszörösen büntetett előéletű gyanúsított 181, másikuk – aki a bűncselekményt felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el – 11, harmadik társuk – aki büntetlen előéletű – 14, míg negyedik társuk 133 alkalommal kereskedett kábítószerrel. Utóbbi két férfi a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren dolgozott rakodóként.  
Az ügyben a Budakörnyéki Járásbíróság 2020. szeptember 25-én a négy férfi közül kettőt letartóztatásba helyezett. A kábítószer-kereső kutyával tartott kutatások során eladásra előkészített, kiporciózott kábítószereket találtak és foglaltak le a rendőrök, amelyekről a szakértők megállapították, hogy kokaint tartalmaznak. Ezen kívül a nyomozók nagy értékű autót, készpénzt, műszaki cikkeket, órákat és ékszereket is lefoglaltak.
A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság hatáskörébe tartozik a repülőtéri dolgozók védelmi háttérellenőrzése, vagyis hogy az ide vonatkozó ágazati törvény szerint a légiközlekedés területén kizárólag olyan munkavállalók dolgozhatnak, akik nem követnek vagy követtek el bűncselekményeket, mert – ahogy a rendőrség fogalmaz – „a bűnös életvitel a légiközlekedésre nézve súlyos biztonsági kockázatot jelent”. Ezért a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság folyamatosan és ellenőrzi a repülőtéri munkavállalók életvitelét.

DNS-e buktatta le azt a betörőt, aki tízmilliókat és ékszereket zsákmányolt egy tököli házból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.29. 09:55
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Többeké volt a széfben őrzött vagyon, így a vád is többrendbeli lopás.
A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki egy betöréssel több, mint 62 millió forintot szerzett meg. A vád szerint a férfi két éve megtudta, hogy egy tököli házban nagyobb összegű készpénzt tárolhatnak. A betörő 2018. szeptember 26-án – amikor senki nem volt otthon – a megerősített ajtót befeszítette, és átkutatta az ingatlant. Az ott lévő széfet is feltörte, és abból, valamint az ingatlan más részeiből 62 millió forint – többek tulajdonát képező – készpénzt és mintegy kétmillió forint értékű ékszert vitt el. A szigetszentmiklósi rendőröknek a helyszínen rögzített DNS-minta alapján sikerült beazonosítaniuk a tettest. Az ügyészség a sértettek számához igazodóan többrendbeli lopással vádolja a férfit.