Előfizetés

Csúszhat az országjelentések ismertetése

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.09.28. 06:20

Fotó: Mario Salerno / European Union
A halasztásról várhatóan hétfőn döntenek hivatalosan.
Az eredeti tervek szerint szerdán hozná nyilvánosságra az Európai Bizottság azokat az országjelentéseket, amelyek a jogállamiság helyzetét elemzik az Unió 27 tagállamában. Brüsszeli források ugyanakkor arról beszéltek a Népszavának, hogy egy héttel elcsúsztathatják az eseményt, mégpedig azért, mert a hét második felében tartják azt a csúcstalálkozót, amelyet Charles Michel tanácsi elnök koronavírus fertőzöttsége miatt kellett elhalasztani. Többen attól tartanak ugyanis, hogy - a minden bizonnyal vitákat ingerlő - dokumentumok elterelnék az állam és kormányfők figyelmét az eredeti napirendről (Törökországról és a migráció kezeléséről). 
A Bizottság nem erősítette meg a halasztást, amelyről várhatóan hétfőn döntenek hivatalosan. Az országjelentések tartalmát egyébként - információink szerint - többé-kevésbé már most is ismerik a kormányok. Így van ez Magyarország esetében is, forrásunk szerint ugyanis Varga Judit igazságügyi miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már biztosan belenézhetett a dokumentumba. Úgy tudjuk, a jelentés kifejezetten kritikus lesz a magyar jogállamiságot illetően, egy kormánytag egyenesen „Sargentini-jelentés II.”-nek nevezte a dokumentumot, Judith Sargentini holland zöld párti EP-képviselő 2018-as beszámolójára utalva.
Információink szerint a magyar kormány a várható kritikák miatt "kommunikációs ellenoffenzíván” dolgozik, ráadásul ebben Lengyelország is részt venne, sőt a magyar kormány bevonta az uniós tagállamokban működő magyar nagykövetségeket is. A külképviseleteknek az adott országban fellelhető jogállami anomáliákat kellett kigyűjteniük és a Külügyminisztériumnak továbbítaniuk. 

Az Európai Unióban mostantól folyamatosan napirenden lesznek a viták a jogállam érvényesüléséről — jegyezte meg Didier Reynders igazságügyi biztos a hamarosan megjelenő országjelentésekkel kapcsolatban a La Libre Belgique című lapnak adott hétvégi interjújában. A politikus közölte, hogy a tagállamok Európa-ügyi miniszterei következő ülésükön, október 13-ikán általános vitát fognak tartani a bizottsági dokumentumról, novemberben pedig megkezdik az egyes országokról szóló értékelések megtárgyalását. Első körben Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia és Észtország kerül sorra. A tervek szerint fokozatosan mind a 27 tagállam a miniszterek “ítélőszéke” elé kerülne, majd a jelentéseket az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek is megvitatnák. Reynders nem árult el részleteket a bizottsági tervezet tartalmáról, csupán annyit mondott, hogy az felhívja a figyelmet a kedvező folyamatokra és a hiányosságokra egyaránt. Magyarország például sokat költ az igazságszolgáltatás digitalizációjára, ami dicsérendő, tette hozzá. "Ugyanakkor különbséget teszünk a speciális, például a forráshiány miatt felmerülő problémák és a jogállam rendszerszintű leépítése között” — hangsúlyozta a belga nemzetiségű biztos. - Halmai Katalin

„Orbán beteg demokráciát épít”

Az Orbán Viktor kormányfő által szorgalmazott demokrácia nem illiberális, hanem egyszerűen beteg – fogalmazott az Európai Bizottság alelnöke. Vera Jourová a német Spiegelnek adott interjújában arról is beszélt: Magyarországon eltűnőben a sajtó sokszínűsége, ami azért nagy baj, mert demokrácia nem létezik, ha a társadalom nem tud szabadon tájékozódni. A Bizottság emiatt nagyobb figyelmet fordít a média függetlenségére. Hozzátette: nem hajlandó engedni abból, hogy a következő pénzügyi időszakban a demokratikus normák érvényesülésétől kell függővé tenni az uniós támogatások kifizetését.

Orbán Viktor szerint kormánya kijuttat minket a koronavírus-nyomorúságból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.27. 20:28
Orbán Viktor (középen), a „kanyarban előző” Szijjártó Péterrel (jobbra) egyeztet
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A kormányfő katarzist, elég orvost és ápolót, határzárat, jövőre megemelt közmunkabéreket ígér.
Ki fogunk ebből a nyomorúságból szabadulni, és addig pedig ki fogjuk bírni, lesz vakcina – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a TV2 Tények című műsorában leadott, de még szombaton felvett interjúban. A kormányfő a koronavírus-járvány alakulására, arra, hogy napról napra az ezret közelíti az új fertőzöttek száma, és a második hullámban szombaton haltak meg a legtöbben, tizenketten, úgy reagált: „A járvány felszálló ágban van, a helyzet nehéz az oktatásban, az egészségügyben egyaránt, és különösen a kórházakon van nagy nyomás. A gazdaságot ugyan fel lehet pörgetni, az elvesztett életeket azonban nem tudjuk visszahozni” Az elhunytak hozzátartozóinak, családjainak ezúton is együttérzését, részvétét fejezte ki, de a jövőbe látva, határozottan kijelentette:  
„Működni fog az egészségügy, működni fog a gazdaság, és megőrizzük az esélyét annak, hogy Magyarország a válságból megerősödve jöjjön ki.”

Optimizmusát leginkább arra alapozta, hogy – mint kifejtette – közelebb vagyunk ahhoz, hogy legyen vakcina, mint tavasszal. – Azt nem tudjuk, hogy mikor lesz vakcina, de tárgyalunk az amerikaiakkal, a kínaiakkal, japánokkal, az oroszokkal, és legkésőbb a következő év közepén lesz vakcina – mondta Orbán Viktor, megemlítve, hogy Donald Trump amerikai elnök a választási kampányában már ez év végére ígéri az oltóanyagot.   
„Ekkor katarzis, megkönnyebbülés, szabadulás jön majd”

– ígérte.

Orbán Viktor addig is megismételte, hogy a járvány második hullámában csak olyan intézkedéseket hoznak, amelyeket az emberek elfogadnak. Mindezt a nemzeti konzultációból tudta kiolvasni, tehát – hangsúlyozta – sikerülni is fog, hogy a kormány védekezzen, védje meg az időseket, de működjön az élet, ne legyen leállás. Mind ehhez szerinte az embereknek csupán három dolgot kell betartaniuk: a higiénés szabályokat, a rendszeres kézmosást, fertőtlenítést, a maszkviselést és a távolságtartást, és akkor nem lesz baj. A TV2 riportere nem kérdezett rá az egészségügyi ellátás mindennapi nehézségeire, az orvos- és ápolóhiányra, de Orbán Viktor kérdés nélkül is megnyugtatott mindenkit:  
„Járom a kórházakat. Nehéz a helyzet, de mindenhol van elég eszköz, orvos és ápoló, de az egészségügyben dolgozó embereket csak vezényléssel, átcsoportosítással tudjuk megoldani. Kijelöltük az első nyolc járványkórházat, de lesz második és harmadik lépcső is.”

A kormányfőt a Korányi-kórház egyik szakorvos szembesítette a valósággal
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Hozzátette: fontos a határzár fenntartása, mert bár a vírus országon belül terjed, az utánpótlás külföldről jön. Elsősorban Csehországot említette, ahol „elszabadultak a számok”. A gazdaság helyzetéről szóló kérdéskörben arról, hogy a Moody's hitelminősítő szombatra virradóra pozitívra javította Magyarország adósságbesorolását, a kormányfő nem sok szót vesztegetett, s csak annyit mondott: 
„Ha van munkahely, van munka, minden van. Az állam is teremt munkahelyeket, s ha nincs más, a közmunka is jobb a semminél. A következő évben meg is emeljük a közmunka-béreket.”

Orbán Viktor itt is elmondta, hogy további adócsökkentéseket terveznek a vállalkozások, a fejlesztések támogatására, pedig több ember dolgozik ma Magyarországon mint januárban és márciusban. Szerinte ma 4,5 millió ember dolgozik, 2010-ben 3,5-3,6 millió dolgozott.
„Két ígéretem van, ami számon kérhető: amennyit a vírus megöl, annyit feltámasztunk, és tíz év alatt egymillió új munkahelyt hozunk létre”

– mondta.

Hozzáfűzte, jól áll, annak ellenére, hogy vállalásait a vírus kicsit visszavetette. Munkatársai közül kiemelte Pintér Sándor belügyminisztert, aki az egészségügyi védekezést irányítja, Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, aki ehhez az orvosokat biztosítja. Megemlítette azt is, hogy a gazdaság helyzetéért továbbra is Varga Mihály pénzügyminiszter felel, a fellendítésért pedig aki „a kanyarban is előzni tud”: Szijjártó Péter.

Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.27. 18:00

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 5 (öt) 9 (kilenc) 10 (tíz) 11 (tizenegy) 26 (huszonhat) 32 (harminckettő) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 35 darab, nyereményük egyenként 366.265 forint; 4 találatos szelvény 2.209 darab, nyereményük egyenként 5.805 forint; 3 találatos szelvény 37.394 darab, nyereményük egyenként 1.610 forint.