Előfizetés

Napokon belül ezer lélegeztetőgépet kap a magyar egészségügy az itthon gyártott masinákból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.25. 18:40

Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A kezelésükhöz szükséges humán erőforrásról, illetve annak hiányáról nem szólt a minisztériumi beszámoló.
Napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab, világszínvonalú lélegeztetőgép, amelyet a hazai székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. már legyártott – mondta Szijjártó Péter pénteken Vácon. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a miniszter a Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyarországon gyártott lélegeztetőgép technológiai szempontból ma a legjobb a világpiacon: korhatár nélkül alkalmazható, alacsony energiafelhasználású és függetleníthető a kórházban lévő intenzív osztályokon rendelkezésre álló sűrített levegőt biztosító kiállásoktól. Hozzátette, hogy a gépet a Honvédkórházban, a Debreceni Egyetemi kórházban és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE) is tesztelték és mindenhonnan csak a legjobb visszajelzések érkeztek. 
A legyártott gépekből 900 darab szállításra kész, 100 darabot még tesztelnek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy a járvány alatt minden ország számára felértékelődött az önellátás, így nagy biztonságot jelent, hogy nagy mennyiségben tud Magyarország olyan lélegeztetőgépeket előállítani, amelyek a világ bármelyik pontján, a világ bármelyik kórházában megállják a helyüket. 
– Nagy büszkeség, hogy mindez itt Vácon a magyar emberek munkájának köszönhetően jött létre

– fűzte hozzá az államtitkár.

A kormány nagy elánnal prezentálja, hogy az ország milyen jól felszerelkezett a járvány elleni védekezéshez. Arról már kevesebb szó esik, hogy az intézmények az egészségügyi dolgozók létszámát tekintve hogy állnak. A Népszava számolt be arról múlt héten egy birtokunkba került levél alapján arról, hogy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben és a Szent László Kórházban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”, a Korányiban pedig már a szakemberek is fogytán. Cikkünk megjelenését követően Orbán Viktor kormányfő ellátogatott a Korányiba, az erről készült videóban pedig épp azzal szembesítette őt egy fiatal orvos, hogy nem a lélegeztetőgéppel van a probléma, hanem az a baj, hogy „kell hozzá technikus”. A miniszterelnök gyors válasszal elégedetten nyugtázta, hogy gép van elég, a használatukhoz nélkülözhetetlen kezelők hiányára viszont nem kérdezett vissza. Ezután szintén lapunk írta meg, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala a Korányi kérésére az „egészségügyi válsághelyzeti ellátás biztosítása érdekében kirendelés szükségességéről döntött”. A kórház ugyanis már szeptember 14-én azt írta: „az ágyszámkapacitás adott, a humán erőforrás saját erőből nem biztosított.” Pár nappal később az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján közvetetten reagált a Népszava értesülésére. A közmédia kérdésére Müller úgy fogalmazott: az aneszteziológusokat, asszisztenseket mind kiképzik a gépek használatára, a technikai személyzetre pedig akkor van szükség, ha a gép apróbb javításra szorul.

Száz százalékos táppénzt kér a koronavírusos egészségügyi dolgozóknak a MOK

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.25. 16:40

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Tavasszal egyszer már írtak Kásler Miklós miniszternek, most újabb levelet küldtek a tárcavezetőnek.
Teljes értékű táppénzt kér a Magyar Orvosi Kamara azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik a munkájuk közben kapják el a koronavírust. Kincses Gyula MOK-elnök a szervezet Facebook-oldalán közzétett levélben azt írja, hogy örömmel értesültek arról, hogy a tanároknak megadták ezt a lehetőséget. Közölte azt is, hogy áprilisban már kérték ezt az emberi erőforrások miniszerétől, de akkor az „nem talált meghallgatásra”. Kincses Gyula emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi szabályok alapján az egészségügyi dolgozók csak akkor jogosultak a teljes táppénzre, ha ezt egy külön eljárásban mint foglalkozási betegséget igazolják náluk. Ráadásul a kiemelt táppénz nem vonatkozik a karanténra. A MOK elnöke megjegyezte, hogy örömmel értesültek arról, hogy a tanároknak megadták ezt a lehetőséget. A szervezet közösségi oldalán a bejegyzéshez hozzáfűzte, hogy miután a pedagógusoknak megígérte Kásler Miklós, furcsa és méltatlan lenne, ha az egészségügyi dolgozók nem kapnák azt meg.
A Kincses Gyula által említett említett 100 százalékos tanári táppénzzel kapcsolatban a Népszava azt írta,  hivatalosan nehéz bizonyítani, valóban az iskolában fertőződött-e meg az érintett tanár, vagy valahol máshol. Így sokszor csak az intézményvezető jóindulatán múlik, hogy valaki tud-e élni ezzel a lehetőséggel.

A HVG platformjaira költözik a korábbi indexes brüsszeli csapat, az EUrologus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.25. 15:55
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A céljuk, hogy mindenki közérthetően, propagandamentesen értesüljön a magyar kormány és az uniós intézmények vitáiról, azok hátteréről.
Új médiapartnert választott Magyarország első számú európai uniós hírforrása az EUrologus, anyagaival mostantól a HVG hetilapban, a hvg.hu-n és hvg360-on találkozhatnak – írta meg a befogadó lap.   
„Nagyobb szükség van független tudósításokra Brüsszelből, mint bármikor. Fontos, hogy minél több olvasóhoz eljussanak a hírek és a propagandamentes elemzések a magyar kormány és az uniós intézmények közti csatározásról.”

nyilatkozta Folk György, a sokáig az Indexen blogként működött EUrologus társalapítója.

– Két hónap telt el azóta, hogy az Index szerkesztőségével közösen az EUrologus csapata (Arató László, Folk György, Márton Balázs, Szűcs Ágnes, Zalán Eszter) is a távozás mellett döntött, mivel mi sem nem láttuk többé biztosítottnak a független újságírás feltételeit. Új partnerünk kiválasztásánál ezért a két fő szempont a stabil működés mellett a független újságírás kereteinek biztosítása volt – hangsúlyozta a társalapító.    Folk György hozzáfűzte, hogy a HVG-vel kötött hosszútávú együttműködés nyomán továbbra is „közérthetően írt hírekkel, elemzésekkel, videókkal, adatelemző cikkekkel” szeretnék elérni a széles közönséget, és nyolc év után újra és újra feltenni a kérdést: „Mi folyik Brüsszelben?”