Előfizetés

A fociakadémiáknak is jutott miniszteri biztos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.25. 08:48
A felcsúti... Fotó: K2 Press, Népszava.
A működés ellenőrzése a feladat, havi bruttó 1,1 millióért.
Elérkezettnek látta az időt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra, hogy miniszteri biztost nevezzen ki az államilag elismert sportakadémiák működésének ellenőrzésére. A pozíciót 2021. szeptemberig Sáfár Sándor tölti be – számolt be az Mfor. Sáfár feladata lesz a többi között, hogy előkészítse és működtesse a sportakadémiák törvényben rögzített komplex ellenőrzési rendszerét, iránymutatást adjon a sportakadémiáknak „a napi szintű működésüket segítve”, illetve összehangolja „a sportakadémiák differenciált szegmenseiben dolgozó szakterületeket az utánpótlás-nevelés hatékonysága érdekében”. A lap emlékeztetett, hogy az államilag elismert sportakadémiáknak pusztán adminisztratív és anyagi jellegű kötelezettségeik vannak. A jövőben csak szűkebben vett célokra igényelhetnek tao-támogatást – kizárólag ingatlan-beruházásra –, és szoros kapcsolattartást kell vállalniuk a szakszövetséggel, valamint rendszeres jelentést kell készíteniük a miniszter számára.

Nagyon megéri figyelni a médiát a kormány megbízásából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.25. 08:03
Van lap, amit a miniszterelnök is figyel
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Sok százmilliós biznisz az adófizetők pénzén: a megbízott cégek és a „kedvenc” politikai elemzők is profitálnak.
Sokadszorra is bebizonyosodott, hogy nagyon megéri a kormánynak dolgozni: a Fidesz-közeli Nézőpont Csoport Zrt. ugyanis 2019-ben 1,2 milliárd forint rekord árbevétellel zárt, amiből 539 millió forint profit jött össze – írta meg az mfor.hu a cég beszámolója nyomán.  – Ezt a félmilliárd forintot pedig a tulajdonos nem is hagyta veszni, hanem a társaság likviditásának függvényében, osztalék formájában ki is vette a cégből. A tulajdonos pedig nem más, mint Győri Tibor, Orbán Viktor miniszterelnök régi bizalmasa – derült ki az adatokból.  A portál emlékeztetett: a Nézőpont csupa kedvező hírt szokott közölni a kormánnyal kapcsolatban. Az oldalukon azt írják, hogy jogi értelemben a Nézőpont Intézet Alapítványból és a Kutatópont Kft.-ből állnak. Az intézet egyik elemzője például Georg Spöttle, aki tavaly az önkormányzati választásokon a Fidesz egyik jelöltje volt Szentesen, de nem szerzett mandátumot. A Kutatópont Kft. tulajdonosa idén február óta Mráz Ágoston Sámuel, aki amúgy a Nézőpont Intézet igazgatója, és politikai elemzőként gyakori vendég a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló csatornákon. Az ugyancsak tulajdonában lévő Kilátópont Elemző és Médiafigyelő Kft. eredménye figyelemre méltó: 2019-ben 54,8 millió forint bevétele volt a cégnek, amiből 51,8 millió forint nyereség lett. A korábbi szabad eredménytartalék terhére a politológus 94 millió forint osztalékot vett ki a cégből. Az mfor.hu arra is kitért: az Observer Budapest Médiafigyelő Kft, az ország legnagyobb médiafigyelő cége 2018-ban került a Nézőpont Csoport berkein belülre. Az Observer 2020 és 2022 között, 36 hónapon át médiaszemlézést, médiakutatást és médiaelemzést végez az Orbán-kormány számára nettó 5 milliárd forintért. 

Földes György: „Felháborító és elszomorító”

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.09.25. 08:00

Fotó: Népszava
Hosszú évekig tartó pereskedés után végül az állam nyert, a Politikatörténeti Intézetnek mennie kell az Alkotmány utcából.
A Kúria elutasította a felülvizsgálati kérelmet, a Politikatörténeti Intézetnek (PTI) el kell hagynia Alkotmány utcai székhelyét – adta hírül a Mandiner.hu. Többször írtunk róla, hogy a kormány utcára akarja tenni a baloldali szellemiségű PTI-t (helyére a Kúriát költöztetnék). Az intézet megfelelő ellentételezés esetén hajlandó lett volna elköltözni, az állam azonban semmit nem akart fizetni. A PTI több bírói fórumon is nyert, de 2018 novemberében a Kúriáig részben felülírta a korábbi döntéseket. A Kúria ugyan nem állította, hogy a PTI törvénysértően használná az Alkotmány utcai épületet, ugyanakkor rendelkezett arról, hogy az intézet használati jogát törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból. A per folytatódott. Tavaly nyáron a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma azt vizsgálta, hogy az állam egyoldalúan felmondhatja-e az intézettel kötött ingatlanhasználati szerződést, és úgy ítélte meg: igen. Az ügy aztán a Fővárosi Ítélőtáblát is megjárta, majd szintén a Kúrián kötött ki. A legfőbb bírói testület megtagadta a felülvizsgálatot, ezzel a magyar állam javára döntött. „A Kúria 2018 végén olyan jogi értelmezésen alapuló döntést hozott, ami a per folyamán addig nem merült fel. Ezért nem volt módunk rá, hogy kifejtsük álláspontunkat. A Kúria most eljárásjogi kifogásokkal megakadályozta, hogy az ítéletet vita tárgyává tegyük” – reagált lapunknak Földes György, a PTI ügyvezetője a „felháborítónak és elszomorítónak” nevezett végzésre. Mindent megtesznek, hogy elhagyják az ingatlant, de ehhez időre van szükségük. Földes reméli, a kormány legalább ebben nagyvonalú lesz. Hiszen a nemzeti értéket képviselő baloldali kutatóközpont, könyvtár és levéltár nem kapott sem csereingatlant, sem anyagi ellentételezést. Az intézet ilyen körülmények között is szeretne eleget tenni feladatának: tovább működni. A szóba jöhető lehetőségekről Földes György egyelőre nem közölt részleteket. „Számítunk a társadalom szolidaritására” – mondta. A PTI változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy az állam térítse meg a levéltári anyag „felelős őrzése” és az ingatlanban elvégzett munkálatok költségeit. Várja továbbá, hogy az Alkotmánybíróság megtárgyalja a több mint egy éve benyújtott beadványukat.