Előfizetés

Ellopták II. János Pál pápa vérét

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.24. 21:40

Fotó: DPA / AFP
Felbecsülhetetlen értékű ereklyét lovasítottak meg a banditák.
Felhívást intézett a tolvajokhoz az olaszországi Spoleto érseke csütörtökön, szolgáltassák azonnal vissza a szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót, melyet a város székesegyházából loptak el.

Az MTI szerint Renato Boccardo érsek videóüzenetben szorgalmazta a relikvia visszaadását. Az állami média beszámolója szerint azt hangoztatta, hogy a város hívőit mélyen megrázták a történtek. "Remélem, hogy az elkövetőket a tudatlanság vezette, és nem akarták megsérteni a hívőket. Azt is remélem, hogy nem haszonlesésből történt a lopás" - jelentette ki Boccardo érsek. A helyi kulturális élet képviselői is csatlakoztak a felhíváshoz, az ereklye visszaszolgáltatását sürgetve. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz. Sajtóértesülések szerint az ereklyetartót a spoletói dóm egyik oldalsó kápolnájában őrizték.
A lopást a templomőr vette részét. A székesegyháznak ezen a részén nem volt riasztó, a tolvajok átugrották a kápolnát lezáró rácsot.

Az aranyozott ereklyetartóban szent II. János Pál pápa vérének néhány cseppjét őrizték, ezt a lengyel pápa egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek adományozta Spoleto és Norcia közös egyházmegyéjének 2016 szeptemberében. Az ereklyetartót egy másik templomba akarták áthelyezni, amelyet szent II. János Pál emlékére szentelnek fel október 22-én, egykori pápai beiktatásának napján. Az egyház a napokban emlékezik meg a későbbi egyházfő Karol Wojtyla születésének századik évfordulójáról: 1920 májusában született, de a koronavírus-járvány miatt az évforduló megünneplését elhalasztották. Pénteken Andrzej Duda lengyel elnök is ellátogat a Vatikánba szent II. János Pál sírjához. A lengyel pápát 1978 októberében választották meg egyházfőnek, 2005 áprilisában hunyt el, 2014-ben avatták szentté.

Bemutatták az első magyarországi dinoszaurusztojást

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.24. 17:12

Fotó: Kovács Attila / MTI/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Először jelentéktelennek hitték a pár milliméteres leletet, aztán kristályszerkezeti vizsgálatokkal igazolták az eredetét.
Két magyar kutatócsoport munkájának együttes eredményeként nemcsak egy ritka fosszíliával lettünk gazdagabbak, de a madárszerű dinoszauruszok európai elterjedéséről alkotott kép is megváltozhat – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia közleményében.
A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kistermetű ragadozó dinoszaurusztól származott; a megkövesedett fosszíliát a Magyar Természettudományi Múzeumban mutatták be.
Az első magyar dinoszaurusztojást pár milliméteres, 85 millió éves tojáshéjtöredékek sokoldalú vizsgálatával sikerült azonosítani – mondta el az MTI-nek Prondvai Edina biológus, az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoportjának tagja. 
A lelet pár éve már ismert volt, de csak idén sikerült igazolni véglegesen a maniraptora dinoszaurusz eredetét azokkal a kristályszerkezeti vizsgálatokkal, amelyeket egy dél-koreai kutatócsoporttal együtt végeztek a tojáshéjtöredékeken.
Ősi Attila, az ELTE Őslénytani Tanszék paleontológusa elmondta: az iharkúti gerinces lelőhelyen 20 éve folynak ásatások, amelynek során több mint 100 ezer leletet találtak. A sok ezer apró, néhány milliméteres tojáshéjszilánk az iszapolási munkák eredményeként kerültek elő. Ezeket vizsgálva tudták azonosítani később a megkövesedett, közel 3 centiméteres tojásmaradványt.
A késő kréta korú fosszilis tojáshéjtöredékek morfológiai, mikroszerkezeti és elemösszetételi vizsgálatát 2015-ben kezdte el egy főként magyar kutatókból álló csoport, munkájuk eredményeit 2017-ben publikálták.
A Prondvai Edina vezetésével készült tanulmányban a kutatók felvetették, hogy a tojáshéjleletek nagy többségét adó héjtípus kistermetű ragadozó dinoszauruszoktól, úgynevezett maniraptoráktól származott.  
"Ezzel a felvetéssel a tanulmány szembeszállt az akkoriban széles körben elfogadott nézettel, miszerint az ilyen típusú tojáshéjak kihalt gekkószerű gyíkokhoz tartoztak, mivel a mai gekkók tojáshéjához hasonló díszítettségűek és vastagságúak" – közölte a biológus.
Egy dél-koreai kutatócsoport felkereste a magyar kutatókat, hogy további, kristályszerkezeti vizsgálatoknak vethessék alá az iharkúti tojáshéjakat azzal a meggyőződéssel, hogy azok nem a dinoszauruszok, hanem a mai gekkók tojáshéjának szerkezetével mutatnak majd hasonlóságot. Azonban már az első eredmények igazolták a magyar kutatók felvetését, miszerint az iharkúti tojáshéjak nem mások, mint raptortojások maradványai.
A 2020 elején megjelent publikációban kristályszerkezeti vizsgálatokkal végül bebizonyosodott, hogy nemcsak az iharkúti, de az egész késő kréta korú európai szigetvilágban elterjedt, és gekkótojáshéjnak gondolt leletek is madárszerű dinoszauruszok, vagy akár már valódi madarak tojásaihoz tartoztak. Az ilyen jellegű fosszilis tojáshéjakat ezért a tudományos néven Pseudogeckoolithusként (álgekkótojás) ismert tojáshéjtípusba sorolták – magyarázta az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoportjának tagja.
Miközben ezek a minden részletre kiterjedő vizsgálatok zajlottak, az Ősi Attila paleontológus által vezetett iharkúti ásatások során 2015-ben felfedeztek egy pár centiméter hosszú, rendkívül töredékes, ovális alakú, különös felülettel rendelkező leletet. A maradványról kiderült, hogy a felületén látható rücskök és kiemelkedések pontosan megegyeznek az előbb említett Pseudogeckoolithus tojáshéjtöredékeken látható díszítettséggel.
"Így döbbentünk rá, hogy ezzel a jelentéktelennek tűnő lelettel nem mást tartunk a kezünkben, mint az első, Magyarországról előkerült fosszilis dinoszaurusztojást"

– idézte fel Prondvai Edina.

 A kutató beszélt arról is, hogy ezt követően a microCT felvételek alapján kiderült, hogy a tojásban sajnos nincsenek embrionális csontmaradványok, és javát a belsejét kitöltő üledékes kőzet alkotja, így csak a felületén tapadó, repedezett héjmaradványok igazolják az eredetét.
Az azonosított tojásmaradvány nem csak az első magyar fosszilis dinótojás, hanem az ilyen típusú tojáshéjakat képviselő első tojás egész Európában, sőt ismereteink szerint a világon – hangsúlyozta a biológus.
"A tény, hogy egy ennyire pici tojás maniraptora dinoszaurusztól származott, és hogy mérete ellenére megőrződött, már önmagában is rendkívül érdekes. A héjtöredékek gyakoriságával együtt ez arra utal, hogy ezek az állatok az egykori folyópart közelében és talán telepesen fészkeltek" – foglalta össze Prondvai Edina, aki szerint a felfedezés jelentőségét az adja, hogy új megvilágításba helyezi a madárszerű dinoszauruszok késő kréta kori európai elterjedéséről alkotott nézeteket, valamint felhívja a figyelmet az ilyen apró, töredékes leletek tudományos jelentőségére.
Az első magyar dinoszaurusztojás a Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításának részeként lesz megtekinthető.

Egy 12 éves diák az online tanórák réme Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.24. 16:49
Online oktatás egy bukaresti iskolában
Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI / AFP
Többezer fős csapata random trollkodja szét a tanítási órákat.
A távoktatás egyik káros mellékhatása ütötte fel a fejét Romániában:
egy Oroszlánok klánja nevű, több ezer diákot tömörítő csoport zavarja meg rendszeresen a tanórákat. Káromkodnak, szidják a tanárokat és más diákokat, gyakorlatilag ellehetetlenítve az oktatást

- írja helyi sajtójelentésekre hivatkozva a Főtér. Megjegyzik, nem hekkerekről van szó, hanem olyan diákokról, akik unatkoznak az órákon és remek mulatságnak gondolják, ha bandákba tömörülnek és úgy trollkodnak.  A Discord nevű csevegőplatformon közel hétezer tagja van már a csoportnak, amelyben bárki beteheti aktuális órája Zoom-linkjét. Ennek birtokában – beállítástól függően – a trollkodók fiktív fiókokból könnyen beléphetnek a virtuális tanterembe, beleszólhatnak a pedagógus mondandójába, láthatják a többi diákot. Az akció mögött egy 12-13 év körüli fiú, Valentin áll, aki tavasszal alapította a csoportot, aki Zoom nevű videochat programban talált egy biztonsági rést, amit így használ ki. 
A YouTube-csatornát, ahol nyilvánosságra hozták a megzavart órák felvételeit, időközben szexuális tartalom miatt megszüntették, de Valentin máris toborozza a követőket az új csatornájára.

Már a rendőrség is nyomoz az ügyben, miután egy pedagógus bejelentést tett az ügyben. A Zoom-alkalmazás használatától világszerte eltanácsolnak mindenkit, mivel komoly biztonsági rések találhatók a programban. Egy ilyet már Magyarországon is kihasználtak: a Népszava is beszámolt arról az esetről, amelyben az egyik budapesti általános iskola és gimnázium élő, online tanévzárója zajlott ugyancsak a Zoom nevű alkalmazáson keresztül, amikor megjelent a főképernyőn egy önkielégítést végző, arcát eltakaró férfi. A jelenetet több százan is láthatták, tanárok, szülők és diákok egyaránt.