Előfizetés

Visszatért Izsák élére az EU-s pénzből vadászpanziót építő fideszes polgármester

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.21. 15:08
Mondok József
Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Mondok József úgy lett újra a település vezetője, hogy jelenleg is büntetőeljárás zajlik ellene.
Mondok Józsefet (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum) választották a Bács-Kiskun megyei Izsák polgármesterévé a vasárnapi időközi önkormányzati választáson - közölte az izsáki önkormányzat jegyzője az MTI-vel. Nagy Attila Egon elmondta, hogy a szavazóköri jegyzékben 4822 választópolgár szerepelt, közülük 2548-an jelentek meg a hat szavazókörben. Mondok József 1491 szavazatot szerzett, míg Varga Istvánra (független) 1035-en voksoltak, 22 szavazat érvénytelen volt.   A szavazóköri jegyzékben 4822 választópolgár szerepelt, közülük 2548-an jelentek meg a hat szavazókörben.    Mondok József már volt korábban Izsák polgármestere, 1998-tól öt cikluson át, összesen 21 évig vezette a települést, és 2019-ben is indult a tisztségért. Tavaly ősszel 39 szavazattal a független Kutas Tibor nyerte meg a választást.
Mondok József ellen a Kecskeméti Járásbíróságon költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt per van folyamatban. Mint 444.hu nyomán a Népszava is megírta volt polgármester 35 millió forint uniós pályázati támogatásból vadászházat építtetett, ahova feleségével beköltözött; most emiatt vádolják. A per tárgya az is, hogy az önkormányzat jogtalanul vett igénybe csaknem 1 millió forint értékű támogatást egy olyan közfoglalkoztatottra, aki a vadászházban dolgozott.  A Miniszterelnökséget akkor vezető Lázár János azt mondta, Mondoknak vissza kell fizetnie a panzióért kapott 35 millió forint EU-s pénzt, ezt elvileg azóta meg is tette. 

Isten szégyelli; Orbán Szent Györgynek álmodja magát; a gyerekekből alattvalók lesznek - ma is parlament

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.09.21. 14:25

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A kormányfő napirend előtti felszólalása indította a politikai őszt.
Alkotmányos szokásaink szerint beszámolok a két ülésszak közötti időszak fontosabb fejleményeiről – kezdte szokása szerint Orbán Viktor a parlament őszi nyitóülésén. (Pontosabban az alkotmányos szokás akkor szokása a miniszterelnöknek, amikor ő is úgy akarja: a februárban a tavaszi ülésszakot nem ő nyitotta, a hivatalos indoklás szerint a vírus miatt maradt távol, márpedig most cudarabb a járványhelyzet.) Mindenesetre a kormányfő ezúttal a júliusi EU-csúcson született megállapodásról beszélt, azt hangsúlyozva, hogy a menetrendszerinti hét éves költségvetés mellett létrehoztak egy olyan alapot is, amely képes a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Nettó 31 milliárd euró (azaz több mint 11 milliárd forint, legalábbis a jelenlegi, megroggyant árfolyamon) áramlik majd be a következő években a magyar gazdaságba – mondta Orbán. Összehasonlításképpen: szerinte 2019-ban a külföldi cégek 9.6 milliárd euró profitot termeltek meg, miközben a magyar cégek külföldön 1,8 milliárd euró hasznot realizáltak - a Brüsszelben kialkudott pénz tehát jelentősen csökkenti a hiányt. (A miniszterelnök kijelentő módban beszélt erről az uniós közösségi pénzről, pedig a kifizetést az EP valamiképpen a jogállami követelményekhez akarja kötni. Igaz, a magyar és a lengyel kabinet vállvetve megvétózza a költségvetést. Mindenesetre Orbán csak annyit mondott: Magyarország mindenben megfelel a jogállami kritériumoknak, és a „zsarolás céljából folytatott uniós eljárásokból” tehát nem lesz semmi.)
Aztán Orbán erőteljes gazdasági víziót vázolt, és arról beszélt, 2028-ra elérhetjük, hogy nettó befizető tagállam legyünk az EU-ban, vagyis erre az időszakra a magyar cégeknek legalább 9,6 milliárd euró profitot kellene termelniük külföldön. Ehhez növelni kell a magyar befektetéseket külföldön és ki kell vásárolni az itteni multikat. Hogy utóbbi kitételen mit ért, és ki/mi vásárolná ki a sok ezer milliárdos befektetéssel rendelkező óriáscégeket, a kormányfő nem tért ki.) Inkább azt vezette elő, hogy összességében Magyarország jól tudta képviselni céljait Brüsszelben. Példának okáért ő kezdeményezte a Magyarország ellen folyó úgynevezett 7-es cikkely szerinti jogállami eljárás leállítását, még idén, a német uniós elnökség alatt. Orbán szerint semmi akadálya nincs annak, hogy ez meglegyen, bár nem kaptak garanciát erre a német kormánytól. Azt viszont kudarcként élte meg, hogy a politikai tevékenységet végző álcivil szervezetek uniós támogatásának megszüntetését viszont nem sikerült elérnie – Orbán szerint a magyar parlamentben külön munkacsoportnak kellene foglalkoznia a kérdéssel. Ami a járványt illet, a kormányfő Ausztriára alapozva sötét jövőt jósolt. Aggasztónak nevezte, hogy Ausztriában meredeken emelkedik a kórházi ellátásra szoruló emberek száma, márpedig „ami ott történik, előbb-utóbb meg fog történni Magyarországon is”. (Arra nem vesztegetett szót, hogy a kijelölt járványkórházak kapacitásai sorban megtelnek.) Ez azonban őt nem rettenti el, mert szerinte a nemzeti konzultáción az emberek világossá tették: azt akarják, hogy a vírus elleni védekezés ne bénítsa le az országot. - Sokakat foglalkoztat az a kérdés, mekkora lehet a legnagyobb terhelés, ami az egészségügyet éri majd. A legrosszabb esetben 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére kell számítanunk, ebben az esetben 16 ezer kórházi ágy és 800 lélegeztetőgépre lesz szükség egyidejűre – mondta Orbán, hozzátéve, hogy ő a biztonság kedvéért ennek duplájával számol, az egészségügynek erre kell felkészülnie. 

A  szégyenről

Az ellenzék részéről Gyurcsány Ferenc kapott először szót. - Az összeomlást gőg előzi meg, a bukást pedig felfuvalkodottság – idézte az Írást a DK frakcióvezetője, „semmitmondó termelési szövegnek” minősítve Orbán beszédét. Majd a Magyar Nemzetben megjelent esszét is érdektelenként értékelte. - Ha az európai népek által képviselt értékek ön szerint ellentétben vannak a magyar értékekkel, mit keres még közöttük? - tette fel a kérdést, hozzátéve: hiába tekinti magát Orbán Viktor sárkányölő Szent Györgynek az EU ellenében, soha nem győzheti le azt. Majd Iványi Gábor vallási közösségéről beszélt, megemlítve hogy a közműcégek már ki akarják kapcsolni náluk a gázt és a villanyt, szerinte ez bizonyítja, hogy Orbánék egyáltalán nem keresztények. - Szégyelljék magukat, ha van Isten, szégyelli magát, ha önökre néz – mondta. Ezután a Színház és Filmművészeti Egyetem ügye került szóba, Gyurcsány szerint aki uniformizált művészetet, tudományt akar, az megöli a holnapot, nincs olyan modern európai konzervatív párt, amelyik így gondolná. - Nem kétséges, hogy ez a maga jóváhagyásával történik – mondta. (Kövér László közben a Fidesz képviselőit utasította rendre a bekiabálások miatt.)

Elveszik a kétharmad

 - Piszok kemény idők előtt áll ez az ország – kezdte Jakab Péter. A Jobbik frakcióvezetője szerint azért, mert a vírus mellett Orbán Viktorral is meg kell küzdeni. A képviselő felidézte, hogy az EU 5.6 milliárd eurónyi pénzt szabadított fel a vírus elleni védekezésre, a következő években pedig 40.7 milliárd euró jut majd nekünk, a vírus elleni védekezés mégis vesztésre áll, az infláció elszállt, a forint gyengül, a gazdasági visszaesés nagyon komoly. Jakab szerint a kormánytagok gazdasági helyzete biztosan jó, ezért tud Orbán Viktor lánya évi 15 millió forintos tandíjjal tanulni Svájcban, miközben egy vidéki munkásnak az a problémája, hogy miképp él meg havi nettó 107 ezer forintos fizetéséből. Ezután ingyenes tesztelést követelt mindenkinek és adómentességet az átlag alatt keresőknek. - Október 10.-ig kap időt, hogy eldöntse, elkezdi-e az érdemi védekezést, ha nem, az október 11.-i borsodi előrehozott választásokon a magyar emberek elveszik öntől a kétharmadot – mondta, majd butának nevezte Németh Szilárdot és Farkas Flóriánt. Ezen a ponton Kövér László elvette tőle a szót. 

Startol az alattvaló-képzés

Tóth Bertalan MSZP-elnök szerint nagyon kevés amit elmondott és leírt a Magyar Nemzetben Orbán. Szerinte a cikkből riasztó jövőkép rajzolódik ki, a kormányfő alattvalókat akar nevelni az iskolásokból. A másik, ijesztő tételmondat hogy Orbán deklarálta: nem kormányozni fog a jövőben, hanem folytatódik a permanens kampány, miközben a szociális válság felé robog az ország, csak az oligarchák gazdagodnak. - Miért termelődik nyereség a magas rezsiárak mellett a közműcégeknél, miközben azt ígérték, ezek nonprofit alapin működnek majd? - tette fel a kérdést, a Fidesz egyik alapblöffjére utalva (a rezsikampány egyébként választási győzelmet ért. 

Válságtervet, most

Az LMP részéről Schmuck Erzsébet szintén a Magyar Nemzet cikkre reflektált, szerinte nem ideológiai vitákat kell folytatni most, hanem védekezni a járvány ellen. A beszéd alapján pedig Schmuck Erzsébet szerint Orbán Viktor „nincs tisztában a magyar valósággal, az elszálló árakkal, a megélhetési nehézségekkel”. Az LMP frakcióvezetője is úgy vélte, nincs elegendő számú szakember az egészségügyben ennek pedig az az oka, hogy folyamatosan pénzt von ki a kormány az egészségügyből. Az LMP azt várja a kormánytól, hogy terjesszen válságkezelési programot a parlament elé, ennek keretében az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentsék, a szociális szféra dolgozói pedig kapjanak egyszeri fél millió forintos juttatást.

Gyurcsánynak mondta

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint amit Orbán Viktor művel „az nem kormányzás, hanem hozzá nem értéssel párosuló embertelenség”. Orbán Viktor válaszában azt mondta, nem hallott újat az ellenzéki felszólalóktól. Ő szintén Gyurcsány Ferencnek válaszolt, mint mondta, az „összeomlást gőg előzi meg” mondat Gyurcsány Ferenc személyes példáján is érzékelhető, így ezt folyamatosan észben tartja. Orbán szerint nem Európával, hanem egyes kormányokkal van politikai vitája. - A szólásszabadságról, ha önök mondják, az jut eszünkbe, hogy önök kilőtték az emberek szemét, véresre vertek embereket az utcán – mondta a kormányfő, hozzátéve, „mindenki védekezik, csak önök foglalkoznak még mindig a hatalommal”. Orbán szerint nem alattvalókat akarnak nevelni, hanem hazafiakat. Az ellenzék most gáz-, és villanyár csökkentést követel, miközben a szocialista kormányzás alatt megháromszorozódtak a közműárak. Orbán szerint van elég ember az egészségügyben a védekezéshez.

Már az iratok is karanténba kerülnek az ügyészségen

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.21. 14:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csak az elzárás lejárta után lehet foglalkozni a további ügykezeléssel.
A koronavírus-járvány miatt az ügyészségre érkező papíralapú, illetve egyéb, nem elektronikus küldeményeket az esetleges fertőzésveszélyre tekintettel két napra úgynevezett iratkaranténba kell helyezni - olvasható az ugyeszseg.hu honlapra hétfőn feltett közleményben. Azt írták, hogy szeptember 9-től visszavonásig csak a kétnapos „iratkarantén” után lehet foglalkozni a további ügykezeléssel. Ezért azt kérik, hogy – lehetőség szerint – mindenki elektronikus úton forduljon az ügyészséghez. Az elektronikus ügyintézés lehetőségeiről és szabályairól az említett honlap E-ügyintézés menüpontjában lehet tájékozódni.