Előfizetés

A Médiatanács a törvényre fogja, amiért nem hosszabbít a Klubrádióval

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.20. 10:53

Fotó: Népszava
Szerintük nem vették el a frekvenciát, mert az nem a rádió tulajdona.
Hosszas közleményben magyarázza, miért nem hosszabbítja meg a Klubrádió jövő februárban lejáró frekvenciahasználati jogát a Médiatanács. Mint az MTI-nek eljuttatott közleményükben írják, az NMHH Hivatala honlapján közzétette a Budapest 92,9 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét. Mint írják, a médiatörvény egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy ha egy médiaszolgáltató a működése alatt "ismételt" jogsértést követ el, ez kizárja, hogy a Médiatanács kérelemre, pályázat nélkül meghosszabbítsa a jogosultságot. A Klubrádió az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásával, 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást. Ez a törvény értelmében "ismételt" jogsértésnek minősül. Úgy vélik, a törvény nem ad mérlegelési lehetőséget, ha jogsértés van, mert ilyenkor kizárt a kedvező elbírálás a hosszabbítási kérelem esetén. 
"A Médiatanács nem "vette el" a frekvenciát a Klubrádiótól, mivel a rádiózásra alkalmas frekvencia nem a rádiók tulajdona, azt - mivel korlátos erőforrásról van szó - pályázat útján lehet elnyerni, törvényben meghatározott időtartamra."

Hangsúlyozzák, attól nincs megfosztva a Klubrádió, hogy sikeres pályázat esetén újra szóljon azon a frekvencián vagy akár elinduljon egy másik hullámhosszra kiírt pályázaton.  A közlemény szerint a hatóság anyagilag is támogatta a rádiót: a médium 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban összesen több mint 12,8 millió forintot nyert el hírműsor-készítésre, illetve műszaki fejlesztésre a Médiatanács hét, médiaszolgáltatókat támogató, szakmai pályázatán is. A döntéseket minden esetben független bírálóbizottsági javaslatok alapján hozta a grémium. Ráadásul nem egyedi eset, hogy törvényi kizáró ok miatt nem újítanak meg egy frekvenciát: egy hosszas listát is közzétettek, amellyel állításukat alá kívánták támasztani. Itt olyan rádiókat soroltak fel, ahol ez a körülmény lépett fel. 
"A jogszabályok betartása minden médiaszolgáltatóra nézve kötelező, ez alól a Klubrádió sem kivétel."

- zárul a terjedelmes közlemény. 
Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a rádió elnöke szerint nem igaz, hogy megsértették volna a médiatörvényt, és minden jogi eszközt igénybe vesznek, hogy bizonyítsák igazukat. Polyák Gábor médiajogász szerint meglehetősen kilátástalan küzdelemnek néznek elébe. Emlékezettet arra, hogy a Civil Rádió elnémításakor is a kvótákkal kapcsolatos „súlytalan” jogsértésbe kapaszkodott a hatóság. Polyák azt mondta lapunknak, a Klubrádió az Alkotmánybírósághoz fordulhat, ám a testület az utóbbi időben kifejezetten a kormánypártnak tetsző döntéseket hoz, vagy EU-s jogi fórumon kereshet jogorvoslatot. Ha az utóbbit választja, Polyák szerint „simán nyerhető az ügy”, de egy ilyen eljárás éveket vesz igénybe és mire döntés születik, a rádiónak már csak az emléke marad, esetleg addig internetes rádióként folytatja.

Megint találtak egy alagutat a határzár alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.20. 10:08
Krtek Zahradnikem
Fotó: DR / Archives du 7e Art/DR
A "föld alól érkező menekültek" sorozat újabb epizódjára Bács-Kiskun megyében került sor.
Újabb alagutat fedeztek fel a déli határon húzódó határzár alatt -

számol be róla a police.hu. Mint írják, a Bács-Kiskun megyei határ mentén folyamatos a terepszakaszok ellenőrzése, mivel a migránsok az utóbbi időszakban egyre többször próbálkoznak azzal, hogy illegális módszerekkel jussanak be az ország területére. A terepkutatás során 2020. szeptember 19-én 19 óra 45 perckor a Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltség határszakaszán, Csikéria térségében a rendőrök felfedeztek egy újabb alagutat, amely szerb területről indul, és az ideiglenes biztonsági határzár alatt húzódik. A rendőrök helyszíni szemlét tartanak a nyílásnál, majd azt betemetéséig őrzik.
Erről az alagútról van szó.
Fotó: police.hu
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen alagutakon történő közlekedés életveszéllyel járhat! - olvasható a közleményben, mint ha a menekültek tudnának magyarul és rendszeresen olvasnák a rendőrség hivatalos oldalát.  A kormányzati propaganda egyre gyakrabban szeretné azt hangsúlyozni, hogy a menekültek a föld alatt szeretnének bejutni magyar területre. Ugyanakkor egy másik járat kapcsán Adamkó Péter barlangkutató a Népszavának azt mondta, egy ötven centiméter széles és hatvan centiméter magas járatot lehetetlenség kiásni. De más furcsaságok is vannak az alagutakkal kapcsolatban. Ezekről ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben. 

Könnyen pórul járhat, akin nem lesz hétfőtől maszk a vasút- és buszállomásokon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.20. 09:14

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Aki elégedetlen, arra akár rendőrt is hívatnak.
A szeptember 18-án megjelent kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a maszk használata már nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik

- közölte vasárnap reggel honlapján a MÁV-Start. Mint írják, hat éves kor felett mindenkinek viselnie kell a maszkot és kizárják az összes olyan utast, aki ezt nem teljesíti. A sál és a kendő már nem elegendő, az orrot és szájat folyamatosan eltakaró orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot kell viselni.
Flirt motorvonat ajtaját fertõtlenítik a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a Keleti pályaudvaron 2020. szeptember 14-én.
Fotó: Mónus Márton / MTI
"A szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen."

A MÁV és a Volánbusz arra kéri az utasait, aki lázas vagy meghűlt, az ne utazzon járataival. A szigorítást a szerdai kormányülés utáni Facebook-videójában jelentette be a miniszterelnök. Mint arról a Népszava is beszámolt, Orbán Viktor itt arról is beszélt, hogy újra kötelező lesz a maszkhasználat a tömegközlekedésben.