Előfizetés

Hatalmas, légcsavaros katonai szállítógépeket vehet Magyarország, megint csak német biznisz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.19. 18:57
Airbus A400M Atlas
Fotó: Nicolas Economou / Nicolas Economou/NurPhoto
Elsőként csatlakoztunk a nemzetközi katonai légszállítási projekthez.
Magyarország az első ország, amely csatlakozott a német Luftwaffe Multinational Air Transport Unit (MNAU) programjához – írja az Index a német fegyveres erők honlapja alapján. A 2017-ben Németország által megrendelt 40 darab A400M légcsavaros katonai szállítógéppel kapcsolatban a német szövetségi védelmi minisztérium javaslatot tett egy nemzetközi légi szállító alakulat (MNAU) felállítására. 
– A megvalósító csoport felállításával létrejöttek az első tényleges pozíciók az MNAU wunstorfi bázisán, amely lépés egy újabb mérföldkő a többnemzeti, katonai légszállítási projekt megvalósításában. A Magyar Légierő első tisztjeinek integrálásával megkezdődött az együttműködése magyar partnereinkkel

– mondta a légi szállító egység felállításának az alkalmából Ingo Gerhartz altábornagy, a Luftwaffe ellenőre.

A lechfeldi repülőtéren hamarosan újabb tíz A400M repülőgép áll az alakulat szolgálatába. Az MNAU tagországainak lehetővé válik, hogy összehangolják repülési tevékenységüket és a légi szállítási igényeiket, és költségeket és erőforrásokat is megtakarítanak a környezet fokozottabb védelme mellett. Előfordulhat, hogy a magyar rakományokat német pilóták szállítják és fordítva, emellett a partnerállamok számára lehetőség nyílik saját felségjelzésű gépeik használatára is az alakulaton belül. Az Index megegyezte, hogy mindez felveti, hogy Magyarország A400 szállítógépeket vásárolhat a jövőben. A magyar állam az elmúlt években komoly hadászati beruházásokba fogott. A kormány 2018 decemberében például összesen 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsit és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveget vásárolt a német Krauss-Maffei Wegmann cégtől. Idén szeptemberben pedig a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága közölte, hogy több mint kétmilliárd euróból összesen 218 darab Lnyx-KF41 gyalogsági harcjárművet szerez be a Magyar Honvédség.

Jakab Ferenc: Ezt a járványt normál intézkedésekkel nem lehet megállítani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.19. 18:23

Fotó: SILVIO AVILA / AFP
A virológus elmondása szerint nagy ütemben zajlanak a világon a vakcina kutatások, és nyolc már az utolsó fázisban van.
Jakab Ferenc nagyon reméli, hogy minél hamarabb lesz vakcina, mivel az eddig trendek azt mutatják, hogy ezt a járványt normál intézkedésekkel nem lehet megállítani. A virológus az ATV Spirit Show műsorában azt mondta, hogy a vakcina lesz az a megoldás, ami hosszú távon megszabadít minket a vírustól. Jakab Ferenc megjegyezte, hogy nagy ütemben zajlanak a vakcina kutatások, körülbelül 100-130 vakcina fejlesztési projekt van szerte a világon. 
Ezek közül 30 van a klinikai vizsgálata fázisok valamelyikében, és 8 ért a legutolsó fázisba.

Úgy véli, ezek nagyon ígéretesek. Ide tartozik az oxfordi egyetem projektje, amiről korábban lehetett hallani, hogy leállították, mert az 50 ezer önkéntes közül egy esetben egy relatíve súlyos mellékhatás lépett fel. Jakab Ferenc úgy tudja, már kiderült, hogy nem az oltás miatt alakult ki, a beteg jól van, és folytatják a kutatást. Elmondása szerint a harmadik fázis hónapokat, de akár éveket is igénybe vehet, mert több tízezer embert oltását kell kiértékelni. A virológus az angol vakcinát egy nagyon biztonságos, jó konstrukciónak tartja, és bízik benne, hogy a tesztelések is igazolni fogják ezt. 
Ez azt jelentené, hogy 2021 első felében megkezdődhetnének a tömeggyártások és a tömegoltások is.

Közölte, hogy az orosz vakcináról nincs sok tudományos információjuk, de nemrég megjelent egy kapcsolódó tanulmány egy tudományos lapban, ahol a klinikai vizsgálatok első és második fázisát ismertették. Harmadikról viszont ott sem volt szó, ami Jakab Ferenc szerint aggasztó, mivel a tömeges tesztelés kihagyásával engedélyeztették a vakcinát. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter egyébként a héten Moszkvában bejelentette, hogy a Szputnyik V vakcinával beoltott önkénteseik 14 százalékánál – vagyis minden hetedik embernél – egy-másfél napig tartó gyengeség, láz vagy izomfájdalom jelentkezett. A tárcavezető a tüneteket előrelátható szövődménynek nevezte.  

Tóöleléssel tiltakoznak a luxusszálló ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.19. 17:52
Civilek tüntettek 2020. július 11-én a tatai Öreg-tó partjára tervezett óriási szálloda ellen
Fotó: Béres Márton / Népszava
Most nincs helyzet, de biztos, ami biztos.
 Nem csitulnak a kedélyek Tatán, az Öreg-tó partján, ahol ötcsillagos, 120 szobás luxusszállodát építene az Avalon Park Kft., amely a Hell energiaital-gyártó cégcsoportjába tartozik, írja az index.hu. Most újabb akciót terveztek a nem csak helyiekből álló Stop Avalon! nevű civil szerveződés tagjai, akik ezúttal élőláncot alkotnak, és megölelik a tatai Öreg-tavat, ezzel is protestálva a megközelítőleg 25 milliárdos beruházás ellen. A flashmob, mint megtudtuk az egyik szervezőtől, Lányi Andrástól, nem kötődik aktuális eseményhez. Az ismert író-ökofilozófus szerint inkább pont arról van szó, hogy szeretnének elébe vágni, hogy a jövőben bármi is történjen a tatai Öreg-tó partján. Az ötcsillagos szálloda, az ezzel kapcsolatos forgalom, és maga az építkezés is megengedhetetlen beavatkozás lenne a természeti környezetbe, a terület érintetlen természeti szépsége biztosan veszélybe kerülne. Többek között ez az, ami Tata egyedi vonzerejét adja  – jelenti ki határozottan Lányi András, aki a Karátson Gábor Körrel mostantól ökopolitikai vitaesteket tart olyan magyar településeken, ahol a lakosok a tataiakhoz hasonló helyzetbe kerültek. Az első ilyenre példa a tatai Öreg-tó partján zajló vitaest, közvetlenül a tóölelés után. (A tatai Öreg-tó környezetvédelmi szempontból azért is rendkívül értékes, mert az északi-tundráról érkező vadludak hagyományos telelőhelye.) Az Avalon Park Kft. májusban jelentette be, hogy a hasonló miskolctapolcai beruházásuk után Tatán épül meg legújabb luxusszállodájuk. Csakhogy az itt élők nem akarták ezt az építkezést, és kitartó ellenállásuk nyomán a beruházó azt ígérte, nem építik meg a luxushotelt az Öreg-tó partján, amennyiben ezt a helyi lakosok többsége ellenzi.