Előfizetés

Négy napra bezárnak a kocsmák Reykjavíkban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.18. 19:53

Fotó: CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Egy ideig nem lesznek alkoholmámoros esték a szigetországban.
Izland fővárosában és környékén bezárnak a kocsmák a koronavírus-járvány fékezése miatt, de egyelőre csak négy napra

– jelentette be pénteken a szigetország egészségügyi minisztere.  A rendelkezést járványszakértői javaslat alapján hozták, kiderült ugyanis, hogy az újonnan fertőzöttek közül sokan Reykjavík kocsmáiban és éjszakai mulatóhelyein jártak. A miniszter közölte, hogy további intézkedéseket is fontolóra vesznek annak tükrében, hogy a hétvégén miként alakul a járványhelyzet. A mindössze 364 ezer lakosú Izlandon eddig 2230 emberről bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőződött, közülük tízen haltak meg a ragály miatt. 
A szigetország sikeresen ellaposította a járványgörbét a nyár elején, július végétől azonban ismét emelkedni kezdett az esetszám.

Április óta az utóbbi két napon jegyezték fel a 24 órán belüli legtöbb új fertőzöttet: csütörtökön 19-et, pénteken pedig 21-et.

Videón, ahogy Galilei és Newton ellopott művei előkerülnek egy román ház padlója alól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 19:34

Fotó: Shutterstock
Felmerül a kérdés, hogy mit kerestek ott a kincset érő régiségek.
Az évekig tartó bravúros rendőrségi nyomozás még 2017-ben, London egyik külvárosában kezdődött, ahol elloptak több régi könyvet és kéziratot, köztük Galileo Galiei, Isaac Newton és Francisco Goya műveit. A 17-18. századi iratok értékét 2,5 millió fontsterlingnél is többre becsülik. A brit rendőrség azonnal nyomozni kezdett, de csak a napokban sikerült rálelni a lopott régiségekre. Méghozzá Romániában, egy Neamţ megyei ingatlan területén találták meg az ellopott könyveket és kéziratokat. 
Közzétettek egy rövid videót is, amelyen látszik, hogy egy padló alatti, beépített üregben rejtették el a kincseket.

A bűnügy elkövetőt Angliában már elkapták, ahol előzetes letartóztatásban vannak. Persze nem csak ez a lopás van a bűnbanda rovásán: összesen 14 másik betörést is elkövettek cégeknél és raktárakban, Angliában és más európai országokban is – számol be róla a Főtér.

Elcserélték a koronavírusban elhunyt pap holttestét Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 18:52
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Már volt is egy temetés, amikor kiderült a rettenetes hiba.
Elcseréltek egy koronavírusban elhunyt pap holttestét a nagykárolyi kórházban

írja a Transindex a Presa SM nevű helyi hírportál értesüléseire hivatkozva. Ioan Panusciac a város egészségügyi intézményében hunyt el a Szatmár megyei Dacia településen szolgált.  A történet még egyelőre homályos, így nem tudni, hogyan véthettek ekkora hibát az intézet munkatársai, akik  
már ki is adták a holttestet egy családnak és el is temették, mert azt hitték, az ő rokonukról van szó.

A portál értesülései szerint a papot pénteken kellett volna eltemetni, jelenleg is folyik a vizsgálat. Az ügyben keresték is a kórházat, hogy kérdéseket tegyenek fel az üggyel kapcsolatban, de nem válaszoltak a megkeresésre. Az információk szerint a pópa tüdőgyulladással került kórházba és tesztelés után kiderült, hogy koronavírusos.