Előfizetés

Bizonyítékok százaival támasztják alá a fehérorosz hatóságok kínzásait az áldozatok

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.18. 16:30

Fotó: SERGEI GAPON / AFP
Fényképek és videók vannak arról, hogy az egyenruhások az ellenzéki tüntetőket őrizetbevételkor, szállításkor és a rendőrségen is bántalmazták.
Fehérorosz jogvédők ötszáznál több bizonyítékot gyűjtöttek össze az országban elkövetett kínzások áldozatairól – számolt be pénteken a Vjaszna jogvédő szervezet. Jelenleg a bizonyítékok rendszerezése és azok alapján egy jelentés elkészítésén dolgoznak.
A Vjaszna adatai szerint a nyomozó szervekhez 1200 feljelentés érkezett olyan sérültektől, akikre erkölcsi és lélektani nyomást gyakoroltak. A nyomozó hatóságok egyelőre egyetlen esetben sem kezdeményeztek eljárást.

Mint ismertették, számos városban a békés tüntetőkre belügyi különleges alakulatok (OMON) emberei támadtak, aránytalan mértékben használtak rendőri eszközöket és fegyvereket az állampolgárok őrizetbevételekor, a rabszállító járművekben, a rendőrsökön és fogdákban bántalmazták a tüntetőket. 
Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás napján 180 újságírót vettek őrizetbe, közülük 21-et letartóztattak. A jogvédő központ nem kevesebb mint 40 olyan esetet rögzített, amikor külföldi sajtóorgánumoknak dolgozó újságírókat vettek őrizetbe.

A jogvédők csupán az augusztus 12-től 20-ig tartó időszakban a kínzások és durva bánásmód néhány száz kárvallottjától szereztek bizonyítékokat, amelyeket fényképekkel és videofelvételekkel támasztanak alá. Több mint száz sérült nyilatkozatát rögzítették. Korábban a fehérorosz jogvédők a 47 egykori őrizetbe vett ember érdekében fordultak az ENSZ kínzás elleni bizottságához a kegyetlen és megalázó bánásmód miatt.

Szerveződik az ellenzék, célba talált az EP-határozat

Fehéroroszországban pénteken Zsodino településen kiszabadult a nyomozati fogságból Szjarhej Dilevszki, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségének tagja, aki egyben a Minszki Traktorgyár(MTZ) sztrájkbizottságának elnöke. A hírt pénteken megerősítette Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölt stábjának sajtószolgálata. Közben a Koordinációs Tanács oltalmazására szólította fel pénteken a fehérorosz állampolgárokat Paval Latuska a testület elnökségi tagja egy videofelvételen. A külföldön tartózkodó Latuska felhívásában maximális támogatást kért testületének. Felhívta a figyelmet arra, hogy minél több ember támogatja a tanácsot, annál nehezebbé válik az államnak megkerülni. Ugyanezen a felvételen Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába távozott volt ellenzéki elnökjelölt újból arra szólította a hatalmon lévőket, hogy folytassanak párbeszédet az ellenzékkel.  Mint mondta, súlyos politikai válságban van az ország, az egyetlen kiutat a párbeszéd jelenti – tette hozzá. Andrej Szavinih, a fehérorosz parlament nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke politikai önhittségnek nevezte pénteken azt a határozatot, amelyet az Európai Parlament (EP) előző nap hozott Fehéroroszországgal kapcsolatban.  Az EP csütörtöki határozatában elítélte a fehérorosz hatóságokat, és támogatásáról biztosította az ellenzéket, valamint a képviselők szankciók bevezetését sürgették Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, állami erőszakszervezetével, illetve a fehérorosz hatóságoknak támogatást nyújtó Oroszországgal szemben.

Iskolák tucatjait zárták be a járvány miatt Romániában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.18. 15:22
Alig kezdődött meg a tanítás
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Már meghaladta a 110 ezret a beazonosított fertőzöttek száma az országban.
Romániában újabb 1527 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel meghaladta a 110 ezret a beazonosított fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentésében szereplő napi növekmény több mint 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, de csaknem 200-zal elmarad a két napja regisztrált újabb rekordtól. A járvány tehát továbbra is gyorsuló ütemben terjed Romániában, miután másfél hónapig 1200 körül ingadozott a napi esetszám. Pénteken újabb 48 koronavírusos beteg elhunytáról számoltak be a hatóságok: ez is több mint 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 4360 áldozatot követelt a járvány.

Módosították a gyógyultnak nyilvánított fertőzöttek számát

Minden magyarázat nélkül drasztikusan módosította – a négy nappal korábban közölt adathoz képest több mint duplájára emelte – pénteki jelentésében a GCS a járvány kezdete óta gyógyultnak nyilvánított fertőzöttek számát. Miután négy napig az adatgyűjtési és összegzési módszer „technikai frissítésére” hivatkozva nem közölte a gyógyultak számát, pénteken 88 235 fertőzött gyógyulásáról számolt be a GCS, ami csaknem 45 ezerrel haladja meg a legutolsó közlésben szereplő 43 244-es számot. Eddig két negatív teszt után nyilvánították gyógyultnak a fertőzötteket. Miután nem valószínű, hogy négy nap alatt többen gyógyultak volna meg, mint a járvány kezdete óta eltelt több mint fél évben, a „frissítés” során feltehetően más szempontokat is figyelembe vett a GCS a gyógyultak számának meghatározásánál, de erről nem közölt részleteket. A frissítés nyomán arra lehet következtetni, hogy Romániában nem több mint 60 ezer, hanem kevesebb mint 18 ezer aktív fertőzöttről tudnak. Közülük már 7081-en szorulnak kórházi kezelésre, 447 súlyos esetet pedig az intenzív terápián ápolnak.

Több mint ezer diák és 70 pedagógus karanténban

A hétfői tanévkezdés óta iskolák tucatjait kellett bezárni a koronavírus-fertőzés miatt. A Maszol.ro hírportál beszámolója szerint csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen elméleti líceumban is felfüggesztették az oktatást, miután három különböző osztályból három diákról és egy pedagógusról is kiderült, hogy fertőzött. A középiskola több mint ezer diákjának és 70 pedagógusának lakhelyi karanténban kell maradnia a következő két hétben. A Krónika című lap arról számolt be internetes oldalán, hogy pozitív lett a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle fesztiváligazgatójának koronavírus-tesztje, ezrét a szervezők lefújták az összes kolozsvári vetítést, de a többi 14 városban a terv szerint folytatódik a fesztivál.

Több mint 3200 új beteget találtak Ukrajnában, újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Szlovéniában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.18. 14:45

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP
Horvátországban 2100 az aktív betegek száma.
Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre is több mint 3200 új beteget regisztráltak, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 170 ezret, és megint sokan meghaltak – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján. A közölt adatok alapján
az elmúlt napon 3228 új esettel 169 472-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 68 újabb halálos áldozattal 3468-ra emelkedett, miközben eddig 75 486-an gyógyultak meg, közülük előző nap 1573-an. Jelenleg viszont már 90 518 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1587-tel nőtt egy nap alatt.

A héten szerdán, azaz egy nappal korábban regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig kedden. Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 349-et – továbbá négy halálos áldozatot – ismét a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 322-őt és három elhunytat pedig ezúttal a déli országrészben lévő Odessza megyéből. Az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben 291 új esettel 18 740-re nőtt az igazolt betegek száma, az elhunytaké újabb nyolccal 304-re. A második legfertőzöttebb régióban, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében – amely vezet a halálesetek tekintetében – újabb tízzel 507-re nőtt az elhunytak száma. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma 9031, újabb haláleset nem történt, így az elhunytak száma változatlanul 289, míg eddig 4012-en győzték le a kórt. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy újabb 162 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, körükben a járvány kitörése óta már 13 558-an fertőződtek meg. A gyermekek közül előző nap 233-nál mutatták ki a vírust, közülük már több mint 11 ezren betegedtek meg. Az elmúlt egy napban 446 Covid-beteget kellett kórházba szállítani. Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéinterjúban pénteken azt prognosztizálta, hogy a koronavírusos betegek száma az elkövetkező hónapokban még gyorsabb ütemben fog növekedni Ukrajnában, mert már elérte az országot a járvány második hulláma. Előző nap 57 084 tesztet végeztek el az országban, ebből 31 092 PCR-tesztet és 25 992 antitestszűrést. A járvány kezdete óta már csaknem elérte a kétmilliót az elvégzett PCR-tesztek száma.
Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint
csütörtökön 137-el 4195-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta nem volt ilyen magas a fertőzések napi növekménye, az eddig – keddi – rekord 123 fertőzött volt.

Szerdán még 104 új esetről számoltak be. Négy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 140-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 67-en vannak kórházban, és közülük tizenegyet ápolnak intenzív osztályon. A múlt hét óta megkétszereződött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma 1116. A fertőzöttek számának növekedése miatt Szlovénia újabb szigorításokat vezet be a járvány megfékezésére:
szombattól kötelező lesz a maszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint a hét elejétől az iskolákban 7. osztálytól felfelé, továbbá hőmérsékletet kell mérni a munkahelyeken, és a szórakozóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

A kabinet további rendeleteket készít elő, amelyeket abban az esetben vezetnének be, ha tovább nőne a fertőzöttek száma az országban. Ilyen lenne például az összejövetelek felső létszámkorlátjának tíz főről hatra csökkentése, valamint a boltok nyitvatartásának korlátozása.
Horvátországban
a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 234-gyel nőtt, és elérte a 14 513-at az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 250 esetről számoltak be. Hat idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 245-re nőtt, 12 169-en pedig már meggyógyultak.

A betegek közül 280-an vannak kórházban, közülük 21-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2100, és 8938-an vannak hatósági karanténban.