Előfizetés

Orbánt saját videójában szembesítették azzal, hogy nincs elég szakember a lélegeztetőgépekhez

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.18. 10:37

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A miniszterelnök kellemetlen ténnyel szembesült, gyorsan jelezte is, hogy nem erre kíváncsi.
Folytatja márciusban megkezdett kórházi vendégszerepléseit Orbán Viktor: pénteken hajnalban egyenesen Cinege úti otthonából indult el, hogy felkeresse az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet. A kórházról a Népszava csütörtökön írta meg, hogy feszül a rendszer, a „lélegeztető kapacitás” betelt, kevés a szakember – úgy tűnik, a miniszterelnök ezt szerette volna ellenőrizni.

Miniszterelnöki interjú, 22 óra ügyelet után

Orbán maszkos testőrével és egy katonával indult a Korányiba – ők végig arctalan szereplői maradtak a videónak – miközben úgy kérdezősködött, mintha nem ismerné az úti célt. Hőmérős ellenőrzésük után a kórház covid-részlegére hajtottak, ahol a miniszterelnök egy ügyeletes orvossal beszélt.
A videóban be sem mutatott orvos elmondta, csütörtök reggel nyolckor kezdte a munkát – és mivel karórája hat órát mutatott – már 22 órája ügyeletben lehetett az interjú idején. Orbán kérdésére elmondta, hogy „negyven körüli” koronavírusos beteget kezelnek, és még 12 szabad helyük van.

Orbán jelezte, mit szeretne hallani

„És lélegeztetőgép? Van-e elég?”- kérdezett rá a miniszterelnök, ám az utána jövő válassszal már kevésbé lehetett elégedett. 
„Hát, úgy tudom, hogy azzal nem is volt probléma, inkább az a baj, hogy kell hozzá technikus”

– válaszolta tűnődve az orvos, mire Orbán Viktor azonnal közbevágott:
„Nem volt vele probléma, csak az a kérdés, hogy most van-e. A múltban nem volt, tavasszal”

- aztán elégedetten nyugtázta, hogy gép van elég, a használatukhoz nélkülözhetetlen kezelők hiányára nem kérdezett vissza. A beszélgetés során az is kiderült, hogy a Korányi orvosa a jelenleginél sokkal több fertőzöttre számít (az elmúlt egy napban 941 új koronavírusos esetet regisztráltak), mert az emberek már nem tartják úgy be a szabályokat, mint tavasszal, a járvány visszafogásához pedig szerinte szigorúbb korlátozásokra lenne szükség. Orbán Viktor már erre a beszélgetést idézte fel a közrádióban, ahol a közeljövőben ezernél is több napi megbetegedést jósolt.

Orbán jövőre is szenvedést prognosztizál a budapesti turizmusnak

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.18. 09:10
Orbán Viktor, egy 2018-as interjú alkalmával, a Kossuth Rádióban
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Támogatás nincs, oldjátok meg a helyzetet - lényegében ezt üzente a miniszterelnök, aki szerint hamarosan ezernél is több fertőzött lehet naponta.
Megérkezett a második hullám, sőt, „lassan szügyig állunk benne”, ezért itt-ott személyesen is meg kell jelennem – ezzel magyarázta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor, hogy pénteken kora reggel benézett a járványkórháznak kinevezett Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe.  

Orbán szerint a Korányiban minden rendben

Ő a csütörtöki hírekkel - vélhetően lapunk beszámolójával -  ellentétben úgy látta, hogy van ott elegendő lélegeztetőgép és ember is, de valóban egyre több ember szorul ellátásra, és a Korányi orvosai már látják, meddig bírják majd cérnával. Orbán szerint decemberben-januárban tetőzik majd a második hullám, és 
várható, hogy napi ezer felett lesz a frissen regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma

– a következő három hónap így nem telik majd jó hangulatban, a védekezésről fog szólni. Szerinte az egészségügy erre felkészült, de szükség esetén várhatóak további járványügyi szigorítások: a kormány erről az operatív törzs véleményét kéri ki, azok alapján hoz majd döntéseket. A miniszterelnök szerint október elsejétől minden iskolában biztosítani fogják a hőmérőket, a beléptetéshez – a vizsgálatra az iskola aulájában kerül majd sor, hogy a szülők is behozhassák, szükség esetén pedig haza is vihessék az alsó tagozatosokat. Orbán a fiatalokhoz is szólt: lehet, hogy tőlük megijed a koronavírus, és menekül szervezetükből, de gondoljanak szüleikre, nagyszüleikre, akikkel szemben jó esélyei vannak a kórokozónak. A kormány egyébként épp a napokban jelentette be: este 11-kor az összes szórakozóhelynek be kell zárnia. 

Szenvedni fogtok, üzente a fővárosnak

 Szavai alapján a fővárosi turizmus később sem számíthat kormányzati mentőövre: 
a miniszterelnök egyenesen szenvedést ígért a 2021-es évre a budapesti idegenforgalomnak,

míg szerinte a belföldi (tehát vidéki) turizmus egyenesen szárnyalni fog. Bár ezt nem említette, a „szárnyalás” már idén is annak volt köszönhető, hogy a kormány 60 milliárdos pályázati forrást osztott ki a vidéki szálláshelyeknek, míg a budapestiek egy fillért sem kaptak. A miniszterelnök lényegében magát a fővárost hibáztatta a kialakult helyzetért, mondván, a budapesti idegenforgalom 93 százaléka a külföldi turistákra épül, de a magyaroknak, a vidéki lakosságnak nem kínálnak kedvezményeket (mintha eddig is sok vidéki tervezte volna Budapesten nyaralását). Orbán a fővárosiakat arra biztatta, hogy váltsanak modellt, és dolgozzanak ki speciális programot a helyi taxisoknak, vendéglátósoknak – korábban pedig arról beszélt, hogy Budapestnek amúgy is van 100 milliárd forintos megtakarítása, fordítsanak abból 50-60 milliárdot a turizmusra. 

Döntenek a hitelmoratórium jövőjéről is

Az interjúból kiderült, hogy a kormány gazdasági operatív törzse – élen Varga Mihály pénzügyminiszterrel – szombat reggel fog dönteni a hitelmoratórium jövőjéről, arról, hogy mi történjen 2020. január 1. után. Orbán az egyik legjobb járványügyi döntésnek nevezte a moratóriumbevezetését, amivel szerinte a hazai cégek kétharmada élt is. Ami a jövő évet illeti, Orbán Viktor nyilatkozatából úgy tűnik, hogy az csak Budapestnek lesz szűk esztendő: a miniszterelnök arról beszélt, hogy már január és augusztus között is emelkedett az aktív dolgozók száma, 4,513 millió főre, 2021-ben pedig már inkább a munkaerőhiány okoz majd problémát. Orbán arra is kitért, hogy ma 14 éve szivárgott ki az őszödi beszéd, amiben Gyurcsány Ferenc hazugságok sorát ismerte el. Szerinte ilyenre nem volt még példa a kommunizmus alatt sem – ám ő már akkor is úgy vélte, hogy alkotmányon kívüli eszközökkel nem lehet megbuktatni egy nehéz helyzetben lévő kormányt, mert az válságok sorát indíthatja el. Ezért is vártak 2010-ig a szocialista kabinet leváltásával- fejtegette a miniszterelnök, aki egyetértett Gulyás Gergely kijelentésével: a Színművészeti hallgatói is nyugodtan tüntethetnek, mert nem lövik ki a szemüket, mint 2006-ban, a rendőrterror idején 

941 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, meghalt hat beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 08:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
374 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.
941 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 16 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt hat idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 669 főre emelkedett, 4240-en pedig már meggyógyultak - közölte péntek reggel a kormányzati tájékoztatási oldal. Az aktív fertőzöttek száma 11 202 fő. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 41%-a budapesti. 374 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 27 866-an vannak, a mintavételek száma 591 618. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (6822) és Pest megyében (2225) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (818), Győr-Moson-Sopron (622), Hajdú-Bihar (614) és Csongrád-Csanád megye (587). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (111). 
Felhívják a figyelmet arra, hogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óta után a szórakozóhelyeket be kell zárni.  Azt kérik, hogy A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. 
Kapcsolódó
Átlépte a 30 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon