Előfizetés

Kedd óta nem találják a XVII. kerületben eltűnt 72 éves nőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.17. 15:30

Fotó: police.hu
A rendőrök a lakosság segítségét kérik Csobai Sándorné megtalálásához.
A rendőrség közleményében az áll: a rendelkezésre álló adatok szerint az idős nő kedden, 11 óra körül ismeretlen helyre távozott XVII. kerületi lakhelyéről, azóta életjelet nem adott magáról, a rendőrök jelenleg is keresik. Csobai Sándorné térben és időben nehezen tájékozódik, ezért elképzelhető, hogy nem fordul segítségért és egyedül nem talál vissza otthonába. Az idős nő körülbelül 160-165 centiméter magas, sovány testalkatú, rövid ősz hajú, aki eltűnésekor fehér felsőt és kék farmernadrágot viselt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a képen látható Csobai Sándornét felismeri, tartózkodási helyéről vagy eltűnésének körülményéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es, díjmentes segélyhívó számon.

Dühös buszsofőr ütött le egy rendőrnőt a letenyei határátkelőben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.17. 15:02
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A cseh férfinek nem tetszett a fogadtatás, mérgében rátámadt az egyik határrendészre.
Hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indtíott eljárást a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség egy cseh buszsofőr ellen, aki a rendőrség szerint szeptember 13-án szidalmazott, majd bántalmazott is egy rendőrnőt Letenyén. 
A gyanúsított váltósofőrként utazott egy cseh turistabuszon, ami éjjel fél kettő körül lépett volna be a magyar határon. A határrendészek az addig alvó férfit is felkeltették, hogy igazoltassák, ő pedig sértetten fogadta az intézkedést: telefonjával felvételeket készített az átkelőről és a rendőrökről, közben magyar nyelven folyamatosan szitkozódott.
A szóváltást azonban tett is követte: a sofőr elfordult az előtte álló rendőrnőtől, majd visszafordulva lendületből úgy bordán könyökölte őt, hogy áldozata el is esett.

A magáról megfeledkezett sofőrt a bántalmazott határrendész segítségére siető kollégái testi kényszer alkalmazásával - a horvát rendőrök közreműködésével - megbilincselték. A férfit elfogták, majd előállították – írja a police.hu.

Felmentették a nagykanizsai gyilkosság gyanúsítottját

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.17. 14:59
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi mégsem távozhatott szabadlábon, mert egy másik ügy miatt is letartóztatásban van.
Bizonyítottság hiányában felmentette a Zalaegerszegi Törvényszék csütörtökön a nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádja alól azt a férfit, akit egy 2007-es nagykanizsai gyilkossággal vádoltak, de csak tavaly fogtak el. Még 2007 decemberében lett gyilkosság áldozata Nagykanizsán egy 81 éves férfi, de az akkor indult nyomozást eredménytelenség miatt 2010-ben felfüggesztették. Az újabb tudományos és technikai lehetőségeknek köszönhetően a korábban rögzített DNS-mintákat ma már pontosabban lehet azonosítani, ennek nyomán fogták el 2019 nyarán a gyilkossággal gyanúsított, jelenleg 44 éves férfit. A rendszeresen italozó férfi általában ismerősöknél húzta meg magát, de gyakran meglátogatta az édesanyját, akinek szomszédjában élt a későbbi áldozat. A gyanúsított a gyilkosság éjszakáján is hajnalig ivott, de részegsége miatt nem tudta megmondani és utólag sem lehetett megállapítani, hogy merre járt azon az éjszakán. A Zala Megyei Főügyészség vádirata szerint a gyilkosság elkövetője a kamra ablakán keresztül hatolt be az áldozat házába, ahol az ott talált ollóval egy lezárt ajtó lakatját próbálta kinyitni, hogy a bent tárolt pénzhez jusson. 
A zajra felébredt a ház tulajdonosa, akit az elkövető brutális kegyetlenséggel addig bántalmazott, amíg meg nem halt. A vádlottként szereplő férfi DNS-ét az ollón találták meg.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: bár voltak ellentmondások, a férfi mindvégig következetesen tagadta a bűncselekmény elkövetését, továbbá a poligráfos vizsgálattal sem lehetett egyértelműen alátámasztani a vádat. Nem voltak közvetlen tanúk, ujjlenyomatot nem találtak tőle, illetve más genetikai nyom sem támasztotta alá a férfi elleni vádat,
a rendőrségi eljárás során az áldozat körömmintái pedig – amiből meg lehetett volna állapítani, kivel dulakodott a halála éjszakáján – eltűntek.

Mint a bíró kifejtette: a gyilkosság minősítése téves az ügyészség részéről, a tettes nem követhette el nyereségvágyból, hiszen az áldozat irataiban tartott pénzét sem vitte el, a házban értékek után nem kutatott. Az áldozat ugyanakkor – akit rendszeresen látogattak „nem éppen törvénytisztelő személyek” – napokkal korábban panaszkodott ismerőseinek, hogy valamiféle támadástól tart, a párnája alatt egy töltött légpisztolyt is tartott emiatt, azt azonban valamiért mégsem használta a gyilkosság idején. Az ítélettel kapcsolatban az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, így az nem vált jogerőssé. A bíró végül hangsúlyozta, nem az ártatlanságát mondta ki a törvényszék, hanem bizonyítottság hiányában mentette fel a vádlottat, aki azonban mégsem távozhatott szabadlábon, mert egy más jellegű ügyben is letartóztatásban van.