Előfizetés

Uniós rekordon a magyar drágulás

Papp Zsolt
Publikálás dátuma
2020.09.17. 12:35
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Augusztusban az Európai Unióban a négy százalékos magyar infláció volt a leggyorsabb pénzromlás. A forint gyengül, újra 360 felett az euró.
Az eurózónában az éves infláció mínusz 0,2 százalékra a teljes Európai Unióban pedig plusz 0,4 százalékra csökkent augusztusban - közölte az uniós statisztikai hivatal az un. harmonizált fogyasztói árindexet. A covid-19 járványnyomában járó gazdasági recesszió szinte mindenütt csökkentette az áremelkedés ütemét, hisz a lakossági fogyasztás, a háztartások jövedelme drasztikusan visszaesett – így nincs mód az árak emelésére. Azonban az infláció rendkívüli mértékben szórt az uniós tagállamok között: egyes tagállamokban már-már aggodalomra okot adó mértékben csökkentek az árak: Cipruson (-2.9 százalék), Görögországban (-1,3 százalék) és Észtországban (-1,3 százalék) volt az éves infláció üteme. A közép-kelet európai országok azonban kifejezetten gyors drágulással szembesülnek: Magyarországon az árak egy év alatt átlagosan négy százalékkal emelkedtek – ezzel per pillanat csúcstartók vagyunk, míg a lengyel infláció 3,7 százalék volt, addig a cseheknél 3,5 százalékkal emelkedtek az árak – mind a három ország független az eurózónától – a részint az önálló és lazító monetáris politika miatt emelkedhettek ezekben az országokban ilyen gyorsan az árak. Ugyanakkor az eurózóna tag Ausztria és Szlovákia is viszonylag magas inflációt mutat az 1,4 százalékos éves drágulással meg is szerezték a 4.-5. helyet – igaz a 1,4 százalék még mindig nem négy százalék. A KSH adatai szerint augusztusban némileg eltérő módszertannal számolva a hazai árak emelkedése 3,9 százalékra gyorsult a júliusi 3,8 százalékról. Az élelmiszerek árai havi szinten enyhén csökkentek, 0,3 százalékkal, leginkább a szezonális hatásnak köszönhetően. Éves szinten nézve azonban az élelmiszerek továbbra is átlag felett drágultak, 7,9 százalékkal drágultak. Hó/hó alapon valamelyest olcsóbb lett a járműüzemanyag, illetve a nyári szezonhatásnak köszönhetően a ruházati cikkek is. Ezt azonban ellensúlyozta, hogy szolgáltatások árai havi szinten 0,4 százalékkal nőttek, miután az üdülési szolgáltatások tovább drágultak augusztusban. Éves szinten a szolgáltatások árai 3,5 százalékkal nőttek. A magyar infláció továbbra is az élelmiszerárak gyors emelkedése hajtja az év végéig ezen a téren javulás várható. A magyar infláció az elemzők szerint már tetőzik: szeptemberben még hasonló eredmények jöhetnek, de az év utolsó hónapjaiban lassulás várható. Decemberben 3,5 százalékos lehet a infláció . Ugyanakkor jövő áprilisban és májusban átmeneti megugrással lehet számolni a bázishatás miatt: az idén ezekben a hónapokban ugyanis jelentősen csökkent az üzemanyagok ára, valamint ingyenes volt a parkolás a járványintézkedések miatt, ezek pedig lefelé húzták az inflációt. A mostani kilátások alapján az idén az éves átlagos infláció 3,6 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos lehet.  

Ismét gyengül a forint - léphet az MNB

Az elmúlt napokban újra erősödik az euró a dollárral szemben – ennek a levét issza meg a forint, amely így gyengül a közös európia devizával szemben. Jelenleg 360,6 forinton kereskednek az euróval, de korábban járt már 361 közelében az árfolyam. Az elmúlt napokban kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem tolerálja a 360 forint feletti euróárfolyamot, így a piaci várakozások szerint a csütörtök délutáni a a bankok számára meghirdetett szokásos heti 3 havi betéti tenderen esetleg nagyobb likviditást szívhat fel a piacról a megszokottnál, de az sem lenne ördögtől való, ha az alapkamat szintjénél magasabb, tehát 0,6 százalék feletti kamaton fogadna el ajánlatokat – írták ma reggeli hírlevelükben a Raiffeisen Bank elemzői.  

A vállalati csődök éve lehet 2021

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.09.17. 08:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szállítási láncokban zajló átalakulási folyamatok, az erős export kitettség, a turizmus visszaesése, és a fogyasztási trendekben várható változások miatt a jövő évtől emelkedik a vállalati fizetésképtelenségi kockázata Magyarországon. Ugyanakkor a fizetésképtelenségi eljárások előrejelzése jobb képet mutat hazánkban, mint a környező országokban.
Magyarország 2022-re érheti el a járvány előtti gazdasági teljesítményt, addig azonban kemény másfél év vár a magyar vállalatokra – figyelmeztet az Euler Hermes hitelbiztosító. A szállítási láncokban zajló átalakulási folyamatok, az erős export kitettség, a turizmus visszaesése, és a fogyasztási trendekben várható változások miatt 2021-től emelkedik a vállalati fizetésképtelenségi kockázata Magyarországon. Ugyanakkor a fizetésképtelenségi eljárások előrejelzése jobb képet mutat hazánkban, mint a környező országokban. A gazdasági visszaesés miatt globálisan és Magyarországon is gyakoribbá válnak ugyan a vállalati fizetésképtelenségi ügyek, de míg ez a növekedés hazánkban 2021-ig 20 százalék körül várható, addig világszinten – a 2009-es rekordot is megdöntve – 2021 év végéig 35 százalékkal emelkedhet a fizetésképtelenségi esetek száma 2019-hez viszonyítva. Régiónkon belül Szlovákiában és Csehországban a világátlagnak megfelelően alakulhatnak ezek a számok, míg Magyarország némileg kedvezőbb helyzetben van – legalábbis most úgy tűnik. Bujdosó Tünde, az Euler Hermes kockázatkezelési igazgatója szerint ez jelentős részben a kormányzat járványügyi intézkedéseivel magyarázható. A hitelfizetési moratórium, a bírósági ügyek időleges felfüggesztése, a fogyasztási hitelek kamatplafonjának bevezetése azonban csak elodázni tudják a kockázatok bekövetkeztét, megszüntetni nem. Emellett az Euler Hermes kockázatkezelési igazgatója szerint az idei 3. és a 4. negyedév gazdasági teljesítménye fogja eldönteni, hogy a jövő évi fizetésképtelenségi sokk milyen mértékben lesz hatással a magyar gazdasági teljesítményére. A jövő évi indulás pedig azon múlik, hogy lesz-e további kormányzati forrás, illetve banki támogatás a nehéz helyzetbe került vállalatok megsegítésére – tette hozzá. A hitelbiztosító idén 7,4 százalékos GDP-visszaesést vár Magyarországon, csökkenő fogyasztás (-4,8 százalék), emelkedő infláció (3,8 százalék) és munkanélküliség (6 százalék) mellett. 

359,81 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.17. 08:15
Illusztráció: Shutterstock
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a szerda esti 358,80 forintról 359,81 forintra emelkedett csütörtök reggel fél nyolcra. A csütörtök reggel elért szint az euró március végi - április eleji jegyzésének felel meg.
A dollár jegyzése 303,21 forintról 305,84 forintra, a svájci franké pedig 333.83 forintról 335,12-re emelkedett. A dollár jegyzése a július végi, a svájci frank jegyzése a július eleji szintnek felel meg.