Előfizetés

Koronavírus: Nyolc halott, 581 az új fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 09:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ugyan hullámzik a statisztika, de az egyértelműnek tűnik, hogy nem csillapodik a második hullám intenzitása.
Szerda reggelre 581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 14 460 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – derült ki a kormányzati tájékoztató oldal legfrissebb adataiból.  Mint írták, elhunyt nyolc krónikus beteg, így az elhunytak száma 654 fő, 4153-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 9653 fő. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 324 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és közülük 18-at  lélegeztetőgépen.   
Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormányzati illetékesek kérik, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be. Javasolják, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.  – Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért – figyelmeztettek.

Szijjártó gyakran kéri a rendőrségi helikoptert, cserélhető ülések biztosítják a luxust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 09:08
Szijjártó Péter kiszáll egy rendőrségi helikopterből Nagykereki mellett, 2020. szeptember 4-én
Fotó: Borsos Mátyás KKM / Szijjártó Péter /Facebook
A négy éve, lényegében tripla áron vásárolt flotta – kormánytagok által előszeretettel használt – légi járműve az ORFK szerint nem VIP-szállításra való.
Nem először használta Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter a rendőrség R900-as lajstromszámú MD-902-es típusú helikopterét – írta a 24.hu a szeptember 4-i eset kapcsán, amikor a politikus egy tolna megyei gyárlátogatásra repült. A legutóbbi esetet Magyar Levente külügyi államtitkára a miniszter aznapi rendkívüli elfoglaltságával magyarázta, de a 24.hu most felidézte azt a tavalyi esetet is, amikor Szijjártónak egy japán tulajdonú üzem alapkő-letételére kellett sietnie Nyergesújfaluba. Mint írták, ugyanezzel a helikopterrel utaztatta tavaly májusban Orbán Viktor és Pintér Sándor a Magyarországra látogató Matteo Salvini akkori olasz belügyminisztert, hogy elbüszkélkedjenek neki a déli határkerítéssel.  – Nem véletlen, hogy a kormánytagok esetében mindig ugyanaz a gép, az R900-as bukkan fel – annak ellenére ugyanis, hogy rendőrségi beszerzés keretében vásárolták, nem igazán látszik alkalmasnak klasszikus rendőrségi feladatok ellátására. Az ehhez szükséges technikai berendezések helyett az utastérben ugyanis kárpitozott belső és bőrüléssor található – ismertette a portál, megjegyezve: a McDonnell Douglas kínálatában ez a repülő limuzin, az úgynevezett luxury cabin interior kategóriába tartozó változat. A reklámfotón is olyan bőrülések láthatóak, mint a Szijjártó által közzétett videón. 
Ennek ellenére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a lap kérdésére azt írta:
„a rendőrség helikopterflottájában nincs VIP-szállításra kialakított MD902-es helikopter. Egy helikopter belső elrendezése alakítható ki az ülések egy részének cseréjével úgy, hogy magasabb komfortérzetet keltsen. Ez a helikopter egyébként ugyanolyan szolgálati feladatokat lát el, mint a flotta másik tíz helikoptere”.

Ugyanakkor a 24.hu emlékeztetett: az R900-as két évtizednyi használat után került Magyarországra. Egyike volt annak az öt használt MD-902 Explorernek, amelyet a Belügyminisztérium 2016-ban vett meg 13,6 millió euróért, azaz hozzávetőleg 4 milliárd forintért.  A közbeszerzés nélkül vásárolt helikopterek tehát darabonként 800 millió forintba kerültek, ám a vásárlás nem volt botránymentes. Az abban az évben megszüntetett Népszabadság ugyanis kiderítette, hogy az eladó, Németország Baden-Württemberg tartománya valójában csak 4,8 millió eurót kért a a flottából kivont járművekért, az ezen felüli 8,8 millió euró, tehát a tényleges eladási ár közel kétszerese a közvetítők – egy cseh cég – zsebében landolt.

Civilek a civileknek: krízisben nőtt az adományozási kedv

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.16. 08:25

Fotó: Béres Márton / Népszava
A vírus okozta válsághelyzetekre reagálva 81 kampány indult, ezek keretében majdnem 150 millió forint gyűlt össze, ami duplája az időarányos tavalyi összegnek.
A civil szektor elleni kormányzati lépések ellenére eddig soha nem látott mértékben nyúltak a zsebükbe magánszemélyek a koronavírus-járvány megjelenése óta, hogy adományaikkal fontos társadalmi kampányokat támogassanak – ez derül ki a legnagyobb hazai közösségi adománygyűjtő platform, az adjukössze.hu adataiból. Az oldalt működtető NIOK Alapítvány - Nonprofit Információs és Oktató Központ most nyilvánosságra hozott összesítése szerint a vírus okozta válsághelyzetekre reagálva 81 kampány indult, ezek keretében majdnem 150 millió forint gyűlt össze, ami duplája az időarányos tavalyi összegnek. A Romaversitas Alapítvány például azért szervezett gyűjtést, mert a kollégiumok bezárása miatt sok cigány származású egyetemista kényszerült visszamenni családja rossz állapotú otthonába, ahol nincs internet. Mások elveszítették a tanulás mellett végzett rendszeres munkájukat, aminek bevétele fedezte megélhetésük egy részét. Az összegyűlt adományokból az állami és önkormányzati ösztöndíjakat egészítette ki a civil szervezet, hogy senkinek ne kelljen megszakítani a tanulmányait a járványhelyzet miatt. Az iskolai menzák és az éttermek bezárása miatt a veszélyhelyzet első napjaiban összeomlott az állatmenhelyeken élő kutyák, macskák, lovak ellátása, 15 ezer állat élelmezése került veszélybe, hiszen nem keletkezett ételmaradék, amit megkaphattak volna. A Hangya Közösség gyűjtéséhez aztán olyan sokan csatlakoztak, hogy a gond hosszabb időre megoldódott. Ugyancsak az adományok segítségével tudott természetismereti tábort szervezni hátrányos helyzetű gyerekeknek a Magas-Bakonyban a Pangea Egyesület. A NIOK Alapítvány közvetítésével az elmúlt 25 évben csak az adjukossze.hu oldalon keresztül 650 millió forint jutott el a civil szervezetekhez.

Civil verseny

A NIOK Alapítvány idén ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Civil Díjra, a jelentkező szervezetek közül 27 került a döntőbe. A jövő heti díjátadón derül ki, hogy melyik alapítványra vagy egyesületre, nonprofit vállalkozásra szavaztak a legtöbben hétfőn éjfélig. A nyolc kategóriában megnevezik például 2020 legígéretesebb új szervezetét, legjobb kommunikációs kampányát, vagy legjobb helyi kezdeményezését.