Előfizetés

Digitális oktatást rendeltek el egy fővárosi gimnázium nyolc osztályában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 21:46
Illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Egy másik budapesti intézményben két osztály diákjánál igazolták a koronavírust.
Kedden digitális tanrendet rendelt el az operatív törzs a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium nyolc osztálya esetében – tudta meg a hvg.hu az illetékes Belső-Pesti Tankerületi Központtól. Az iskolában a portál információi szerint már a múlt hét közepén tíz igazolt koronavírusos fertőzött diákról tudtak különböző osztályokban. A hvg.hu érdeklődésére a tankerület annyit közölt, hogy „a többi osztály az érvényben lévő járványügyi előírások és ajánlások betartásával folytatja az oktatást”.   A lap úgy értesült, hogy egy másik fővárosi intézményben, a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában is megjelent a fertőzés. Róluk a tankerület azt írta, hogy két osztályból kaptak jelzést „hatóságilag igazolt egy-egy koronavírus-fertőzött tanulóról”. A tanév kezdete óta egyre több intézményben találtak fertőzöttet országszerte, fővárosi és vidéki iskolákban is sorban rendeltek el részlegesen távoktatást a járvány miatt. 

Távozik posztjáról az Egyesült Államok budapesti nagykövete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 20:37

Fotó: Népszava
David B. Cornstein már tudatta lemondását Donald Trump amerikai elnökkel és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.
Mélyen átérzett büszkeséggel és egyben némi szomorúsággal tudattam Trump elnök úrral és Szijjártó külügyminiszter úrral, hogy november 1-jével lemondok az Egyesült Államok magyarországi nagyköveti posztjáról – jelentette be David B. Cornstein az USA Nagykövetségének honlapján.
„Megtiszteltetés és kiváltság volt szolgálni az országot, melyet szeretek egy olyan országban, amelyet őszintén megkedveltem, de kétoldalú kapcsolataink túlmutatnak egyetlen emberen. Nagyon büszke vagyok arra, amit a budapesti Amerikai Nagykövetség teljes csapatával – magyarokkal és amerikaiakkal egyaránt – elértünk az országaink mint szövetségesek közötti kapcsolatok erősítése terén”

– írta a nagykövet.

Megjegyezte, hogy hiányozni fog neki Magyarország, a csodálatos barátok és emlékek, amelyeket itt szerzett, nagykövetségi kollégáit, Magyarországot és a magyar népet pedig mindörökre a szívébe zárta.

Első fokon pert nyertek a civilek a Pénzügyminisztériummal szemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 20:36

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ha a tárca nem fellebbez, ki kell adnia az adatokat.
A Transparency International Magyarország a 24.hu által feltárt tények ismeretében elhatározta, hogy kideríti, milyen hatékonysággal ellenőrizte a Pénzügyminisztérium a Simonka György fideszes parlamenti képviselő hátországának számító Pusztaottlakán megvalósult európai uniós projekteket. A Pénzügyminisztérium megtagadta a kért felvilágosítást, ezért pert kezdeményeztünk, amit a mai napon, első fokon, a Fővárosi Törvényszéken megnyertünk – jelentette be a civil szervezet honlapján. A jogvédők arra voltak kíváncsiak, hogy a tárca mint felügyelő szerv hogyan ellenőrizte bizonyos, a Simonka-ügyhöz kötődőnek tartott kistérségi fejlesztési források elköltését, amelyek ügyében az ügyészség már vádat emelt. A korrupciós ügyeket vizsgáló Transparency azután fordult a bírósághoz, hogy a minisztérium nem válaszolt a közérdekű adatigénylésükre. Arra már az RTL Híradó emlékeztetett, hogy a fideszes politikus az ügyészség vádja szerint érintett egy milliárdos csalási ügyben, hálózatot épített ki állami és uniós támogatások megszerzésére, és a beruházásokat megvalósító cégektől 4 százalékot kért vissza készpénzben. Simonka György a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát. A csatorna érdeklődésére Simonka György azt válaszolta, hogy tudomása szerint az ellenőrzések minden esetben törvényesen és szabályosan zajlottak. A Pénzügyminisztérium pedig azt közölte az RTL Híradóval, hogy a közérdekű adatigénylésre válaszként a projektek kapcsán rendelkezésre álló nyilvános adatokat tartalmazó internetes elérhetőséget elküldte a minisztérium a Transparency részére. Hozzátették, hogy minden európai uniós támogatásból megvalósuló projektet a 272/2014. (XI. 5.)kormányrendeletben foglaltak szerint ellenőriznek, és a szóban forgó fejlesztések kapcsán nincs folyamatban szabálytalansági eljárás. Ha a Pénzügyminisztérium nem fellebbez, ki kell adnia az adatokat.