Előfizetés

Távozik posztjáról az Egyesült Államok budapesti nagykövete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 20:37

Fotó: Népszava
David B. Cornstein már tudatta lemondását Donald Trump amerikai elnökkel és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.
Mélyen átérzett büszkeséggel és egyben némi szomorúsággal tudattam Trump elnök úrral és Szijjártó külügyminiszter úrral, hogy november 1-jével lemondok az Egyesült Államok magyarországi nagyköveti posztjáról – jelentette be David B. Cornstein az USA Nagykövetségének honlapján.
„Megtiszteltetés és kiváltság volt szolgálni az országot, melyet szeretek egy olyan országban, amelyet őszintén megkedveltem, de kétoldalú kapcsolataink túlmutatnak egyetlen emberen. Nagyon büszke vagyok arra, amit a budapesti Amerikai Nagykövetség teljes csapatával – magyarokkal és amerikaiakkal egyaránt – elértünk az országaink mint szövetségesek közötti kapcsolatok erősítése terén”

– írta a nagykövet.

Megjegyezte, hogy hiányozni fog neki Magyarország, a csodálatos barátok és emlékek, amelyeket itt szerzett, nagykövetségi kollégáit, Magyarországot és a magyar népet pedig mindörökre a szívébe zárta.

Első fokon pert nyertek a civilek a Pénzügyminisztériummal szemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 20:36

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ha a tárca nem fellebbez, ki kell adnia az adatokat.
A Transparency International Magyarország a 24.hu által feltárt tények ismeretében elhatározta, hogy kideríti, milyen hatékonysággal ellenőrizte a Pénzügyminisztérium a Simonka György fideszes parlamenti képviselő hátországának számító Pusztaottlakán megvalósult európai uniós projekteket. A Pénzügyminisztérium megtagadta a kért felvilágosítást, ezért pert kezdeményeztünk, amit a mai napon, első fokon, a Fővárosi Törvényszéken megnyertünk – jelentette be a civil szervezet honlapján. A jogvédők arra voltak kíváncsiak, hogy a tárca mint felügyelő szerv hogyan ellenőrizte bizonyos, a Simonka-ügyhöz kötődőnek tartott kistérségi fejlesztési források elköltését, amelyek ügyében az ügyészség már vádat emelt. A korrupciós ügyeket vizsgáló Transparency azután fordult a bírósághoz, hogy a minisztérium nem válaszolt a közérdekű adatigénylésükre. Arra már az RTL Híradó emlékeztetett, hogy a fideszes politikus az ügyészség vádja szerint érintett egy milliárdos csalási ügyben, hálózatot épített ki állami és uniós támogatások megszerzésére, és a beruházásokat megvalósító cégektől 4 százalékot kért vissza készpénzben. Simonka György a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát. A csatorna érdeklődésére Simonka György azt válaszolta, hogy tudomása szerint az ellenőrzések minden esetben törvényesen és szabályosan zajlottak. A Pénzügyminisztérium pedig azt közölte az RTL Híradóval, hogy a közérdekű adatigénylésre válaszként a projektek kapcsán rendelkezésre álló nyilvános adatokat tartalmazó internetes elérhetőséget elküldte a minisztérium a Transparency részére. Hozzátették, hogy minden európai uniós támogatásból megvalósuló projektet a 272/2014. (XI. 5.)kormányrendeletben foglaltak szerint ellenőriznek, és a szóban forgó fejlesztések kapcsán nincs folyamatban szabálytalansági eljárás. Ha a Pénzügyminisztérium nem fellebbez, ki kell adnia az adatokat.

300 adag ételt adott át a DK Iványi Gáborék civil szervezetének

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 19:48

Fotó: DK Facebook-oldala
Akciójukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az egyesület egyike azoknak, amelyeket az Orbán-kormány a járványhelyzetben magára hagyott.
A Demokratikus Koalíció a járványhelyzet alakulása miatt a múlt hétvégén minden rendezvényét lemondta. Ezek között egy olyan esemény is volt, amelyen a résztvevők ebédet kaptak volna. A DK vezetése úgy döntött, nem mondja le az ebédet, ehelyett egy olyan helyre viszi az ételt, ahol biztosan örülnének neki – közölte a párt sajtóirodája szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Oláh Lajos és Grézy Zsolt, a DK két politikusa ezért az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjába vitt 300 adag ételt. Felhívták a figyelmet arra, hogy az Iványi Gábor vezette civil szervezet hajléktalanok és hátrányos helyzetű családok tömegeit segíti szállással, ruhával, élelemmel, mégis évről-évre egyre kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk. Közleményükben azt írták, hogy a DK azért adott át 300 adag ételt az Oltalom Egyesületnek, hogy felhívja a figyelmet az Orbán-kormány embertelenségére. Álláspontjuk szerint egyetlen európai magyar polgár kezét sem szabad elengedni, bármilyen rossz helyzetbe is kerül. Oláh Lajos országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az egyesület egyike azoknak, amelyeket az Orbán-kormány a járványhelyzetben magára hagyott, és támogatások helyett elvonásokkal sújt. Kijelentette, hogy ahol a legnagyobb a hiány, oda ad a legkevesebbet a Fidesz-kormány. 
– Ez a gazdagok kormánya. A szegényektől elvesz, a gazdagoknak odaad

– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy akciójukkal szeretnének tükröt tartani a magát kereszténynek nevező kormánynak.    Iványi Gábor lelkész, az egyesület vezetője elmondta, hogy Dankó utcai telephelyükön naponta 500-1000 hajléktalan fordul meg, akiről gondoskodnak. Kijelentette, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni az 1989 óta működő egyesület és a mellette működő Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) helyzetét, elvette egyházi státuszukat, miközben szolgálatuk a legszegényebbekről szól, és államtól átvállalt feladatot teljesítettek az elmúlt harminc évben.
A MET és a kormány évtizedes harcban állnak azóta, hogy 2011-ben az új egyházügyi törvény megfosztotta a MET-et egyházi státuszától. Iványiék ezért először az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ahol 2017-ben ítéltek meg nekik egymilliárd forintos kártérítést.  Az augusztusban derült ki, hogy az új tanévtől csökkenti, később teljesen megvonja a kormány a kiegészítő támogatást a MET iskoláitól.