Előfizetés

Civilek a civileknek: krízisben nőtt az adományozási kedv

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.16. 08:25

Fotó: Béres Márton / Népszava
A vírus okozta válsághelyzetekre reagálva 81 kampány indult, ezek keretében majdnem 150 millió forint gyűlt össze, ami duplája az időarányos tavalyi összegnek.
A civil szektor elleni kormányzati lépések ellenére eddig soha nem látott mértékben nyúltak a zsebükbe magánszemélyek a koronavírus-járvány megjelenése óta, hogy adományaikkal fontos társadalmi kampányokat támogassanak – ez derül ki a legnagyobb hazai közösségi adománygyűjtő platform, az adjukössze.hu adataiból. Az oldalt működtető NIOK Alapítvány - Nonprofit Információs és Oktató Központ most nyilvánosságra hozott összesítése szerint a vírus okozta válsághelyzetekre reagálva 81 kampány indult, ezek keretében majdnem 150 millió forint gyűlt össze, ami duplája az időarányos tavalyi összegnek. A Romaversitas Alapítvány például azért szervezett gyűjtést, mert a kollégiumok bezárása miatt sok cigány származású egyetemista kényszerült visszamenni családja rossz állapotú otthonába, ahol nincs internet. Mások elveszítették a tanulás mellett végzett rendszeres munkájukat, aminek bevétele fedezte megélhetésük egy részét. Az összegyűlt adományokból az állami és önkormányzati ösztöndíjakat egészítette ki a civil szervezet, hogy senkinek ne kelljen megszakítani a tanulmányait a járványhelyzet miatt. Az iskolai menzák és az éttermek bezárása miatt a veszélyhelyzet első napjaiban összeomlott az állatmenhelyeken élő kutyák, macskák, lovak ellátása, 15 ezer állat élelmezése került veszélybe, hiszen nem keletkezett ételmaradék, amit megkaphattak volna. A Hangya Közösség gyűjtéséhez aztán olyan sokan csatlakoztak, hogy a gond hosszabb időre megoldódott. Ugyancsak az adományok segítségével tudott természetismereti tábort szervezni hátrányos helyzetű gyerekeknek a Magas-Bakonyban a Pangea Egyesület. A NIOK Alapítvány közvetítésével az elmúlt 25 évben csak az adjukossze.hu oldalon keresztül 650 millió forint jutott el a civil szervezetekhez.

Civil verseny

A NIOK Alapítvány idén ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Civil Díjra, a jelentkező szervezetek közül 27 került a döntőbe. A jövő heti díjátadón derül ki, hogy melyik alapítványra vagy egyesületre, nonprofit vállalkozásra szavaztak a legtöbben hétfőn éjfélig. A nyolc kategóriában megnevezik például 2020 legígéretesebb új szervezetét, legjobb kommunikációs kampányát, vagy legjobb helyi kezdeményezését.

Rekordmennyiségű gyógyszert vásároltak a Balatonnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 08:22

Fotó: Shutterstock
Persze a medicinafogyasztás növekedése nem egy "lokális betegségnek" tudható be, hanem annak, hogy nagyon sokan töltötték szabadságukat a tó vonzáskörzetében.
 Csaknem kétmilliárd forinttal, 45,8 milliárd forintra nőtt a támogatott, vényköteles gyógyszerek hazai forgalma júliusban az előző havi négymilliárd forintos bővülés után, a legnagyobb emelkedést két Balaton környéki megye patikáiban mérték - írta a Világgazdaság. A gyógyszerforgalom júniushoz képest 4 százalékkal, tavaly júliussal összevetve pedig 2,9 százalékkal nőtt országos átlagban. Ennél lényegesen nagyobb volt a növekedés Somogy és Veszprém megyében, ahol mind az előző hónaphoz képest, mind 2019 júliusához képest 8 százalékkal több gyógyszer fogyott. Ez egyértelműen annak következménye, hogy rendkívül sokan töltötték nyári szabadságukat a Balaton környékén - írta a lap a Hiflylabs Zrt. elemzését ismertetve. A gyógyszerforgalom júliusban Pest megye kivételével mindenhol nőtt az előző hónaphoz képest, az előző évhez viszonyítva Budapest továbbra is kilóg a megyék sorából, éves alapon ugyanis a fővárosban 2,8 százalékos gyógyszerforgalmi csökkenés mutatkozott. Az elemzés szerint júliusban 6 százalékkal csökkent az antibiotikumok és a vírus elleni szerek forgalma>

Koronavírus kaphatta oldalba az Eddát, Pataky Attila kórházba került

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 08:12

Fotó: Népszava
Az énekes szűkszavúan csak annyit mondott: nagyon nincs jól.
A Blikk információi szerint a legendás rockzenekar, az Edda több tagja is lebetegedett: Pataky Attila kórházban van, Kicska László karanténba került, valamint Gömöry Zsolt sincs túl jól. A lap infortmációi szerint koronavírus üthette fel a fejét a bandában, ezért rögtön kerestük az érintetteket. – Nagyon ramatyul vagyok, de még nem biztos, hogy a koronavírust kaptam el. A teszt eredményére még várnom kell – magyarázta Gömöry Zsolt, a rockegyüttes billentyűs zeneszerzője, aki az aggodalmunkat is megerősítette. Pataky Attila esetében különösen aggasztó, hogy korábban több súlyos betegsége is volt, ám fél évvel ezelőtti interjúnkban elárulta: kigyógyult a rákból. Ennek ellenére érthető, hogy sokan aggódnak érte. – Nagyon nem vagyok jól – mondta szűkszavúan az énekes. Érdekesség, hogy korábban Pataky Attila műhisztinek nevezte a koronavírust. – Meggyőződésem, hogy a koronavírus-hisztériát a háttérhatalom és a világ vezetői terjesztik azért, hogy kipróbálják, mennyire lehet megijeszteni az embereket, és talán arra is jó ez az egész, hogy elleplezzenek valami fontosat, amiről nem akarják, hogy tudjunk – mondta a Ripost című lapnak márciusban.