Előfizetés

Hatpárti egyeztetést kezdeményez a Klubrádió ügyében az MSZP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.13. 11:11

Fotó: Népszava
A kormány nem bírja a kritikát, igyekszik minden szabad hangot elhallgattatni – hangsúlyozta a párt elnöke.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hatpárti egyeztetést kezdeményez a Klubrádió jövőjével, lehetőségeivel kapcsolatban. Közleményében kiemelte: a kormány nem bírja a kritikát, igyekszik minden szabad hangot elhallgattatni. „A Népszabadság, az Index, után most a Klubrádió következik. Kiadták a tűzparancsot” – fogalmazott. „A tét nagy. Számukra a hatalom elvesztése forog kockán, ezért minden eszközt felhasználnak, hogy lerombolják a magyar sajtószabadság utolsó bástyáit is. Biztosra akarnak menni, ezért úgy érzik, hogy az összes, kormánytól független szellemi központot fel kell számolniuk, ezzel is biztosítva a 2022-es választási győzelmet. Nekünk ez a küzdelem a hazánk szabadságáról szól. A Klubrádió megtámadása felszólítás számunkra, felszólítás a kormány- és korszakváltás iránt elkötelezett pártok szorosabb együttműködésére és a társadalmi szolidaritásra. Mindent őriznünk kell, mindent körbe kell fognunk, ami még megmaradt” – írta Tóth Bertalan.
Mint megírtuk, alig öt hónap múlva, 2021. február 14-én megszűnhet az adás a 92,5-ös hullámhosszon, miután a Médiatanács pénteken úgy döntött, nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvenciaszerződését, pedig erre a médiaszabályozás lehetőséget ad. A frekvenciára pályázatot írnak ki, amin akár indulhat a Klubrádió is, persze kérdés: nyerhet-e egy olyan adó, amit a kizárólag fideszes delegáltakból álló testület az elmúlt években többször próbált elhallgattatni. A médiahatóság péntek délutáni válaszai szerint a Klubrádió az elmúlt 7 év alatt 6 jogsértést követett el.

Öt településen is időközi választást rendeznek

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 10:17
Szavazó az időközi önkormányzati választáson a Nógrád megyei Vizsláson
Fotó: Komka Péter / MTI
A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.
Öt településen rendeznek ma időközi önkormányzati választást, a választások között több is van, amelyet a veszélyhelyzet miatt nem tudtak megtartani az eredetileg kiírt tavaszi időpontban. A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására. A Vas megyei Egyházasrádócon azért lesz időközi választás, mert az eddigi polgármester májusban egészségi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. A posztért négy független jelölt indul, a választói névjegyzékben 1100-an szerepelnek. A Nógrád megyei Vizsláson képviselő-testületet és polgármestert is választanak, miután a község képviselő-testülete június 25-én feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségre négyen pályáznak: hárman függetlenként indulnak, egy jelölt pedig a Magyar Munkáspárt színeiben. A hat egyéni listás képviselő-testületi helyért 18-an indulnak, a választói névjegyzékben 1072-en vannak. A Baranya megyei Alsószentmártonban azért lesz polgármester-választás, mert a község tavaly októberben megválasztott független polgármestere februárban – felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték – lemondott tisztségéről. Az időközi választáson négy független jelölt indul, az ormánsági településen 825-en szavazhatnak. A Somogy megyei Istvándiban azért lesz időközi választás, mert a település korábbi polgármesterét márciusban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság a megválasztása előtt elkövetett bűncselekmény miatt, ezzel a tisztsége megszűnt. Ezúttal négy független jelölt verseng 374 választópolgár szavazatáért. A Hajdú-Bihar megyei Hajdúszoboszlón a 8. számú egyéni választókerületben lesz képviselő-választás, miután a körzet tavaly októberben megválasztott képviselője januárban lemondott. A vasárnapi időközi választáson három jelölt indul: egy független, egy a Momentum Mozgalom, egy pedig a Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör-MI Hajdúszoboszlóért jelöltjeként. A választói névjegyzékben 2597-en szerepelnek. A helyi választási irodák a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el, amelyet a választópolgárok a szavazóhelyiségbe érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választópolgárokat is. Kérik azt is, hogy ha sorban kellene állni, tartsanak legalább 1,5 méter távolságot a többi várakozótól, valamint vigyenek magukkal tollat a voksoláshoz. A betegek, a mozgásukban korlátozottak – mint minden választásnál – most is mozgóurnát kérhetnek legkésőbb a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól. 

Meghalt négy beteg, 484 új fertőzöttet találtak Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.13. 09:38

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az aktív fertőzöttek száma 7603 fő. 282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.
484 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 12 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt négy krónikus beteg, így az elhunytak száma 637 fő, 4069-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 7603 fő – közölték vasárnap a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, és a gyógyultak 42 százaléka budapesti. 282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 26 531-en vannak, a mintavételek száma 537 897. „Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért továbbra is nagyon fontos a fegyelmezettség és az érvényben lévő szabályok betartása. A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén” – írják. Hangsúlyozzák, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (5330) és Pest megyében (1752) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (697), Hajdú-Bihar (460) és Komárom-Esztergom (454). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (76). 

Majdnem 29 millió fertőzött van világszerte, egymillióhoz közelít a halottak száma

Már 28 759 036 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 920 231, a gyógyultaké pedig 19 439 157 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi összesítése szerint. Egy nappal korábban 28 331 928 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 913 018, a gyógyultaké pedig 19 107 901 volt. Ez azt jelenti, hogy 24 óra alatt több mint 427 ezer új fertőzöttet regisztráltak, 7213-an veszítették életüket a járvány következtében, és több mint 331 ezren gyógyultak fel a betegségből. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek