Előfizetés

Távozott az Oktatási Hivatal vezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 19:28
Gloviczki Zoltán
Fotó: Youtube
Gloviczki Zoltán inkább pedagógusi-nevelői környezetben dolgozik a hivatal helyett.
Távozott posztjáról az Oktatási Hivatal vezetője, Gloviczki Zoltán – vette észre a Magyar Hang. A megbízott vezető jelenleg Brassói Sándor. A Magyar Közlönyből kiderült az is, hogy Gloviczki Zoltánt bízta meg a miniszterelnök szeptember 1-jétől az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektori feladataival. Megbízása 2025. augusztus 31-éig szól. A lap érdeklődésére, hogy elégedetlen esetleg a jelenlegi oktatási állapotokkal, azt felelte, hogy ő már száz éve elégedetlen azzal. Úgy fogalmazott, hogy harminc éve is le voltunk maradva, ez sajnos nem változott, de nem a jelenlegi oktatáspolitikával van baja.
– Az biztos, hogy most jobb a helyzet, mint harminc éve

– tette hozzá.

Döntését azzal indokolta, hogy jobban szeret olyan pedagógusi-nevelői környezetben dolgozni, amilyenre az Apor rektoraként lehetősége lesz.  Elmondása szerint kivett belőle ez a négy év, amit az elmúlt években az OH élén el kellett viselnie, mégis ő maradt a legtovább a hivatal élén. 
– Valóban sok ez a fajta turbulencia, az ember nyilván inkább vágyik nyugodtabb környezetre

– jegyezte meg.

Azt cáfolta, hogy távozása összefüggésben lenne a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli vitákkal. Gloviczki Zoltán 2012-ig közoktatásért felelős helyettes államtitkár is volt, de akkor felmentését kérte a posztjáról. Három éve a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy „helyettes államtitkárként azt a sajátos szerepet töltötte be, hogy a politika és a valóság között kellett hidat képeznie, „ám akkoriban ez a híd nem ért át a másik partra”. Azt is mondta, hogy a pedagógusok munkáját a kerettantervek szabályozzák, de az nagyon nagy levegővételt igényelne, hogy ezeken változtassunk. Úgy vélekedett, hogy „észre kéne venni, hogy másért járunk iskolába 2017-ben, mint 1877-ben. Már nem azért, hogy teletöltsék a fejünket információval.”

Egyből megnőtt a maszkviselési hajlandóság a BKV-n a pótdíj bevezetése óta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 18:58

Fotó: Béres Márton / Népszava
Utoljára tavasszal viseltek olyan sokan védőmaszkot a tömegközlekedési eszközökön, mint most.
A fővárosi operatív törzs döntése alapján a BKK szigorította a közösségi közlekedés használatakor kötelező maszkviselés ellenőrzését. Ennek köszönhetően villámgyorsan erőteljes javulás állt be a fegyelemben: a BKK 2020. szeptember 9-én és 10-én végzett, nem reprezentatív felmérései szerint ismét 100 százalék közeli a maszkviselési hajlandóság a járatokon és a megállóhelyeken – jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Leszögezték, hogy a maszkviselés szigorúbb ellenőrzésének célja nem az utasok pótdíjazása: a főváros vezetése és a közlekedési szolgáltatócégek azt szeretnék elérni, hogy az utazók mindent megtegyenek a koronavírus további terjedésének megelőzése, lassítása érdekében. A szigorítás értelmében, a szabálykerülő magatartás visszaszorítása érdekében nagyobb létszámmal, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága munkatársainak közreműködésével dolgoznak a BKK ellenőrei. Azt is ellenőrzik, hogy a közlekedők betartják-e az április vége óta érvényben lévő, az arc kötelező eltakarásáról szóló szabályokat. Aki nem, vagy nem szabályosan viseli a maszkot, kendőt vagy sálat, azt nemcsak kizárhatják az utazási szolgáltatásból, de 8 ezer forintos helyszíni pótdíj megfizetésére is kötelezik. A szigorúbb ellenőrzés első napján, szeptember 10-én a megerősített csapat elsősorban Budapest frekventáltabb közösségi közlekedési vonalain dolgozott. Több utast figyelmeztetni kellett az előírások betartására, de kivétel nélkül mindegyikük együttműködő volt. Ezért egyelőre egyetlen utast sem kellett pótdíjazni szabálykerülő magatartása miatt. Hangsúlyozták, hogy a szigorítás hatására egyik napról a másikra emelkedett a fővárosiak maszkviselési hajlandósága. 
„A BKK munkatársai a város több különböző csomópontjában az elmúlt két napban is mintegy 20-20 ezer fős mintán ellenőrizték az előírások betartását, és megfigyelésük szerint városszerte az utasok 96-98 százaléka visel, és visel helyesen maszkot, esetleg sálat, kendőt”

– írták.

Hozzátették, hogy az értékek utoljára az egészségvédelmi előírások április végi bevezetése utáni napokban voltak ilyen magasak, a számok a nyár második felére már csak 85 százalék körüli eredményeket mutattak.

A turizmus megmentéséért tüntettek az ágazat dolgozói Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 18:07

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy több ezer ember megélhetése forog kockán.
A turizmusban dolgozók demonstráltak péntek délután Budapesten, hogy felhívják a figyelmet: dolgozni akarnak, és a jelenlegi helyzetben a létfenntartásuk forog kockán. A demonstrálók a X. kerületből indultak a Hősök terére autóbuszokkal és autókkal, onnan a Budai Várba, majd a BOK Sportcsarnok, vagyis a régi SYMA csarnok előtt ért véget a menet.
Ahogy a Mentsük meg a turizmust! című esemény Facebook-oldalán írták, a turizmusban közvetlenül szorosan érintettek: autóbuszos vállalkozók, autóbuszvezetők, idegenvezetők, utazási irodák tulajdonosai és alkalmazottai, hajós utaztatás szektora, rendezvény szervezők, szállodaipar dolgozói és a légiközlekedésben dolgozók.
Az esemény szervezői petícióban fogalmazták meg követeléseiket. Felhívták a figyelmet arra, hogy több ezer regisztrált utazási iroda, buszos vállalkozás és idegenvezető, valamint szállodaiparban, szálláskiadásban, légi és hajózási szektorban tevékenykedő vállalkozás és munkavállaló van ma Magyarországon. Ez a turisztikai szektor az ország GDP-jének kb. 14 százalékát teszi ki.
„Segítséget ez idáig mégsem kaptunk! Az Utasaink bizonytalanok bennünk! Bennünk, akik évek óta azért dolgozunk, hogy az életükben megteremtsünk egy pillanatnyi nyugalmat, bennünk akik élményekkel és emlékekkel ajándékozzuk meg őket, időt és jelen esetben pénzt nem sajnálva”

– állapították meg közleményükben.

Ezért többek között azt követelik a kormánytól, hogy az utazási irodák és vállalkozások jövő év végéig kapjanak járulékkedvezményt, az utazási irodával utazóknak az állam vállalja át a PCR teszt teljes költségét, és minden regisztrált turisztikai vállalkozás kapjon egyszeri, vissza nem térítendő támogatást.
A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Molnár Judit szeptember elején arra hívta fel a figyelmet, hogy azonnali állami segítségre van szükség, mivel az utazási irodák az utolsó tartalékaikat élik fel. Úgy fogalmazott, hogy ha a beutazási korlátozások egy hónapnál tovább érvényben maradnak, akkor emberek ezrei veszítik el a munkájukat.