Előfizetés

Újabb fakivágásra készülnek a Kossuth téren

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.09.10. 11:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Tucatnyi Kossuth téri fára került hirdetmény néhány napja az új Trianon emlékmű, a Mezőgazdasági Minisztérium egykori épülete, a metrómegálló és a volt Néprajzi Múzeum épülete előtti területen.
A fatörzsekre tűzött lapon a terület kezelőjének, az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatása olvasható: „Szakértői vélemény alapján életveszélyes, ezért rövidesen kivágatjuk”. A kedélyek megnyugtatására a hivatal mindjárt azt is hozzátette, hogy a fa helyén ősszel nagy méretű, előnevelt fát ültetnek majd el. A megjelölt fák szinte kizárólag öreg platánok, amelyek valami csodával határos módon túlélték a Kossuth tér rekonstrukciójához kapcsolódó eddigi építkezéseket, a Nagy Imre szobor elhurcolását. Az augusztus végén átadott, 5 milliárdból megépült Trianon-árok azonban már sok volt az Alkotmány utca Parlament felőli végén álló néhány fának. Az emlékmű melletti fákon látható sérülések ugyanis arra utalnak, hogy pusztulásukat nem feltétlenül az öregség vagy betegség okozta, hanem inkább valamilyen munkagép. – A törzseken ejtett sérüléseket ugyan utólag lekenték sebkezelő anyaggal, de ez már nem segített a fákon – válaszolta a Népszava kérdésére Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, aki ugyanakkor üdvözölte, hogy a kormány tanul a fővárostól. A fákat már nem mindenféle figyelmeztetés nélkül vágják ki, hanem azt az új fővárosi önkormányzati gyakorlat szerint előre jelzik a lakosságnak. 
Mint emlékezetes, a Kossuth tér rendezésekor mintegy 200 fát irtottak ki a Parlament előtt, illetve az akkor még mellette álló Károlyi szobor körül. A térnek és környezetének megújítását magába foglaló Steindl Imre Programot (SIP) vezető Wachsler Tamás akkor is azt állította, hogy beteg fákat kellett kivágni. Az előző évben még vígan zöldellő fák állapotáról szóló tanulmányt viszont senkinek sem mutatták meg. – Titkos az egész tervanyag is, a tervezőkkel pedig titoktartási szerződést kötöttek – teszi hozzá Bardóczi. Később az ombudsman, a kerületi jegyző és az ügyészség is megállapította, hogy a fák eltávolításának engedélyezése és kivitelezése jogszabályellenes volt.
Megkérdeztük az Országgyűlés Hivatalát, az illetékes engedélyező hatóságként az V. kerületet, illetve a Budapest Főváros Kormányhivatala kiemelt beruházásokban illetékes osztályát is, hogy most ki, milyen szakvélemény alapján, hány fa kivágásra adott engedélyt. Választ lapzártánkig egyik helyről se kaptunk. Holott tudnak gyorsak is lenni. A Kossuth téri korábbi fakivágásra például egy nap alatt kiadták az engedélyt. Nem sokat hezitált Kosztyu Anikó vezette kormányhivatali osztály akkor sem, amikor az Orczy-park 150 fájának kivágására bólintottak rá, igaz az osztályvezető szerint a Városligetben folyó hatalmas építkezéseknek nemcsak hogy nincs jelentős környezeti hatása, de ezt előzetes eljárásban vizsgálni sem kell. A mostani fakivágás aligha lesz az utolsó a téren, hiszen a SIP program az agrárpalota és a volt Kúria épületének rekonstrukciójával folytatódik.
Frissítés: Cikkünk megjelenése után az Országgyűlés Hivatala válaszolt kérdéseinkre. Közölték: a közelmúltban főként viharok következtében számos fakidőlés történt az országban, így Budapesten is. A közterületen kidőlt fák által okozott károkért a terület kezelője, általában a helyi önkormányzat, a Kossuth Lajos tér esetében vagyonkezelőként, az Országgyűlés Hivatala a felelős.  „Megrendeltünk egy teljeskörű szakértői vizsgálatot egy igazságügyi szakértőtől, mely az Országgyűlés Hivatala által felügyelt terület összes fájára kiterjedt. A szakvélemény kettős célt szolgált, elsődlegesen az élet és balesetveszélyes fák beazonosítása, melyek eltávolítása nem tűr halasztást, másrészt a közvetlen veszélyt nem jelentő, de növényegészségügyi, vagy tájépítészeti szempontból cserélendő egyedek azonosítása. A szakvélemény 2020. augusztus 31-én készült el, összesen 10 db olyan fát azonosított, amelyet élet és balesetveszély miatt haladéktalanul el kell távolítani. Felvettük a kapcsolatot a területen kertészeti szolgáltatást végző céggel. Árajánlatot kértünk a fák kivágására, elszállítására, a tuskó eltávolítására, és a fapótlásra. Az árajánlatot még várjuk, de előzetes egyeztetések alapján a teljes műveket, fapótlással együtt október második felében valósul meg, a kivágást pedig a lehető leghamarabb elvégeztetjük” – fogalmaztak. Hozzátették, hogy a fák pótlására a kivágásra ítélt fák helyén, vagy annak közvetlen közelében kerül sor. „A vonatkozó jogszabály (346/2008. (XII.30) Kormányrendelet a fás szárú növények védelméről ) szerint beteg, elpusztult, életveszélyes fák esetén az élet, egészség, vagy vagyonvédelmi okokból kivágandó fák esetében nem kell engedélyt kérni, utólagos, 3 napon belüli bejelentési kötelezettségünk van” – írták.

Bayer Zsolt budai lakásáról: mindenki bele van kényszerítve a törvénytelenségbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 11:41

Fotó: Népszava
Szerinte senkit sem ért anyagi veszteség.
Hosszú interjút adott az Azonnalinak Bayer Zsolt. A kormánypárti publicistát lakásügyéről is kérdezték a beszélgetésben. Szerinte esete nem egyedüli, ahogy a Várban lakáshoz jutott és hazugság, hogy kevesebb bérleti díjat fizetne. "Van, aki ezer forint per hóért bérel magának lakást éveken keresztül, és engem cseszegetnek, hogy én „csak” 42 ezret fizetek? Mindenkinek elment az esze? Aztán mikor ez kiderül, és elmondom, hogy nem, hazudtok, nemhogy kevesebbet, többet fizetek jelentősen, mint egy csomó másik bérlő, utána jönnek, hogy igen, de hogy szerezted? Akkor megnézem a lakástörvényt, beszélek az ügyvéddel: mindenki így ment föl a Várba az elmúlt harminc évben. Mindenki." - magyarázta. 
Úgy véli, "a világ legnagyobb baromsága", hogy ez így van, mert "kvázi mindenki bele van kényszerítve, hogy úgymond törvénytelenséget kövessen el."

Álláspontja szerint a történetben senkit sem ért anyagi veszteség. A médiahelyzetről szólva elmondta, szerinte nincs olyan, hogy független sajtó, noha az Azonnalit tartja a legfüggetlenebbnek "az egész felhozatalban."  Az Index-üggyel kapcsolatban megjegyezte,
"három alkalommal nyertük meg kétharmaddal a választást úgy, hogy az Index a tökünkön lógott, és most az egészet megint a kormány nyakába varrják."

Hozzátette, minden lapot olvas, egyedül a 168 Órát mellőzi, mert azt teljesen érdektelennek tartja. A teljes írást ide kattintva elolvashatja.

Karácsony sürgős választ vár Orbán Viktortól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 11:34

Fotó: Béres Márton / Népszava
Égető járványügyi kérdésekben fordult a miniszterelnökhöz a főpolgármester. Különösen az iskolákban kellene azonnal lépni.
A koronavírus járvány egyre aggasztóbb adatai  miatt három fő pontban vár sürgős választ Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnöktől – közölte a Népszavával a Főpolgármesteri Hivatal. A lapunkhoz eljuttatott dokumentumban – a járvány második hullámának megfékezése érdekében – nem csak kérdez, hanem javaslatokat is tesz Budapest ellenzéki vezetője. Ezek a következők:
  • A Kormány által felkért szakértők éppúgy, mint az orvosi kamara szakemberei fontosnak tartják „az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén". Talán miniszterelnök úrhoz is eljutnak jelzések arról, hogy sokak számára okoz megoldhatatlan terhet a tesztek kifizetése, pedig ezen munkahelyük megőrzése, gyermekeik iskolába járása múlhat. Nyilván egyetértünk abban, hogy egyetlen magyar sem veszítheti el munkahelyét, és egyetlen gyermek sem maradhat le az iskolában csak azért, mert a kötelező állami protokoll betartását anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé. Ezért kérdezem miniszterelnök urat, mit tervez a kormány a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében?
  • Egyre több oktatási intézményben okoz gondot a fiatalok körében terjedő járvány kezelése, az állami protokollok betartása. Ennek kapcsán Merkely Béla professzor, a SOTE rektora felvetette, hogy hasznos lenne ingyenes állami szűrést biztosítani a tanárok számára. A javaslatot támogatandónak tartom, kérem miniszterelnök urat is ennek megfontolására.
  • A kormányzati és más szakértők is felhívják a figyelmet, hogy a járvány második hullámának elején a fiatalok különösen érintettek, és ha többségük számára ez nem is okoz kórházi ellátási szükségletet, külföldi példák hívják fel arra a figyelmet arra, hogy 4-5 héten belül a fertőzés a fiatalabbaktól átterjedhet az idősebb korosztályra. Fontos lenne tudni, mit tervez a kormány egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén.
Karácsony Gergely levelében kiemelte:
„Sajnálattal kell megállapítanom ugyanakkor, hogy a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok – az első hullámhoz hasonlóan – továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt.”

Az ellenzéki városvezető szerint az állampolgároknak is egyre nagyobb szükségük lenne a jelenleginél több és pontosabb információra a kormányzati szervek részéről.  Ezúton is tájékoztatta a kormányfőt arról, hogy a „Fővárosi Operatív Törzs az elmúlt napokban több döntést hozott” a védekezés érdekében.
„Igyekszünk elérni a teljeskörű maszkhasználatot a közösségi közlekedés eszközein, és kiemelten védjük a szociális intézményeink ellátottjait és az ott dolgozókat”

– fűzte hozzá.

A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy az ismertetett döntések megalapozásaként egyeztettek a Magyar Orvosi Kamara elnökével, és értékelték az „Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai modellező és epidemológiai projektjének” nyilvánosságra került munkaanyagát is.