Előfizetés

Beszállt az állam az elitképzésbe

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.09. 14:43
Orbán Balázs
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Jelentősen kibővíti tevékenységét az immár közérdekű vagyonkezelő alapítványként működő Mathias Corvinus Collegium.
Mind a 19 megyeszékhelyen és 16 további határon túli magyarlakta városban lesz helyi szervezete a tehetséggondozással foglalkozó Mathias Corvinus Collegiumnak, a következő öt évben összesen 3500 általános iskolás, 4000 középiskolás és 1500 felsőoktatásban tanuló hallgató számára nyújtanak az iskolarendszeren túli képzést – hangzott el a jövőre 25 éves szervezet vezetőinek sajtótájékoztatóján. Az Országgyűlés egy áprilisi törvényjavaslat elfogadásával juttatott 10-10 százalékos részvénycsomagot a Mol-ban és a Richter Gedeonban meglévő saját részesedéséből az MCC-nek a bővülés finanszírozására – ezt akkor Bogsch Erik, a Richter operatív elnöke egy a Portfoliónak adott interjúban élesen bírálta, mondván az erős állami részesedés csökkenése a gyógyszercéget akár ellenséges felvásárlás céltáblájává is teheti. Az eddig a Tihanyi Alapítvány kezelésében működő kollégium új kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára lett. Ő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a tehetséggondozás nemzetstratégiai kérdés, a más erőforrásokkal nem rendelkező Magyarországnak pedig különösen az. Ezért van szükség egy az állami oktatási intézményrendszer mellett működő tehetséggondozó szervezetre, melynek nem titkolt célja a jövő nemzedékek elitjének kinevelése. Az állami támogatás révén a jövőben a kollégium tanulói az ingyenes képzések mellett ösztöndíjat is kapnak, külföldi tanulmányaikat is támogatni fogják. Míg korábban vendégtanárok tanítottak, mostantól főállású oktatókat alkalmazna a legkülönbözőbb területeken. Az MCC Egyetemi Programjában ennek megfelelően szerepel közgazdaságtan, jog, nemzetközi kapcsolatok, külön közép-európai tanulmányok, média és pszichológia is.

„Vérdíjat” tűzött ki a Vasutasok Szakszervezete az egyik kalauz tapétavágós támadójára

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.09. 13:30

Fotó: Shutterstock
A lajosmizsei vonalon egy hónapja történt a jegykezelő elleni atrocitás, félmillió forintot kaphat, aki segít megtalálni az elkövetőt.
Ötszázezer forintot ad a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) annak, akinek segítségével megtalálják a lajosmizsei vonalon a múlt hónapban történt kalauz elleni támadás elkövetőjét. Az érdekvédők közleményben emlékeztettek: egy utast ellenőrzött volna a jegykezelőnő, de a bliccelő jegy felmutatása helyett egy tapétavágókéssel több sebet is ejtett rajta. A nő a bűncselekmény során könnyű sérülést szenvedett. A Népszava is beszámolt arról, hogy a férfit, akiről fantomkép is készült, a rendőrség keresi. A VSZ szerint egyre gyakoribb a jegyvizsgálók bántalmazása, legtöbbször szavakban, de – mint az elmúlt időszak esetei mutatják – újabban már a tettlegesség sem ritka. Az érdekvédők szerint ezen kívül sok utas a járványügyi előírások ellenére sem visel maszkot, s ezzel a többiek, köztük a jegyvizsgálók egészségét is veszélyeztetik.   Ugyanakkor azt is megírtuk nemrég, hogy a MÁV a múlt hónapban bejelentette: a támadások megelőzése érdekében augusztus 31-től kötelező a testkamera használata a vasúti jegyvizsgálóknak a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain.

Elegük lett az embereknek a koronavírusból Szlávik János szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 12:57
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
A fiatalok egyre lazábban veszik a rendszabályokat.
A bevásárlóközpontokban, éttermekben alig hordnak maszkot
sokaknak elege van a koronavírusból

- jelentette ki a Klubrádióban a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosa. Szlávik János szerint ők döntenek, hogy nem védik meg magukat, pedig nem csak magukra kellene gondolniuk, hiszen másokat is megfertőzhetnek. Újabb megszorításokat lehetne hozni, ezt a járványgörbe alapján döntik el a többnapos átlagokat elnézve. A vírus terjedésének magakadályozására továbbra is jó  a maszk, a megfelelő védőtávolság és a fertőtlenítés. Hangsúlyozta: ez komoly vírus, képes maradandó károsodásokat okozni és megölni embereket. Az eddigi adatok alapján látszik, hogy jóval veszélyesebb, mint az influenza, sokszorosa a halálozási arány, ráadásul az influenza ellen van védőoltás. A fiatalok magatartásával kapcsolatban azt mondta,  ők lazábbak, többet buliznak, kevesebben vesznek fel maszkot, ráadásul közöttük többen lehetnek tünetmentes fertőzöttek, és ez a koronavírus egyik legnagyobb veszélye.