Előfizetés

Százezres bírságot is kaphat a Volán-sofőr, ha maszk nélküli enged fel utast a járatára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 11:34
KÉpünk illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Nem éri meg lazán venni a szabályokat.
Akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat az az autóbusz-vezető szeptember 15-től, aki maszk nélküli utast enged fel a járműre – tudta meg az ATV Híradó. A csatorna ezt olyan szolgálati utasításból tudta meg, amelyet a Volánbusz küldött a sofőrök szolgálati helyére. A dokumentum tanúsága szerint szeptember közepétől a vállalat munkatársai kötelesek kizárni azokat az utazásból, akik nem viselnek maszkot.  Az utasítás tartalmát a Közúti Közlekedési Szakszervezet is megerősítette a csatornának. 

Cáfol a Volán

A Volánbusz Zrt. állásfoglalása szerint teljes mértékben téves az az információ, amely egy belső utasításra hivatkozva azt állítja, hogy a társaság bírsággal sújtaná azokat az autóbusz-vezetőket, akik védőmaszk nélküli utast engednek fel a fedélzetre. A Volánbusz nem adott ki ilyen tartalmú utasítást, és sem az autóbusz-vezetőket, sem az utasokat nem bírságolja meg, utóbbiakat viszont kizárja az utazásból a szabályok be nem tartása esetén - teszik hozzá.

Rétvári Bence szerint nem minden kontakt kontakt, és a tesztek sem védenek meg a vírustól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 10:53

Fotó: Guillaume Horcajuelo / MTI
Rosszul tudjuk a járványügyi protokollt az államtitkár, pedig a kontakkutatás volt a korábbi operatív törzsi tájékoztatók egyik kulcsszava.
A kontaktok kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges – válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára Bencsik János független parlamenti képviselőnek. A 444.hu vette észre, hogy az államtikár szerdán válaszolt a több mint két héttel azelőtt Pintér Sándor belügyminiszternek feltett írásos kérdésére. A jogász végzettségű államtitkár egyébként azt is kifejtette:
„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem az elvégzett tesztek védenek meg bennünket, hanem a higiénés szabályok és a járványügyi intézkedések betartása, illetve, ha vigyázunk embertársainkra.”

Bencsik János írásos kérdésében felidézte az azonnali.hu újságírójának esetét: a portál munkatársa közeli ismerősénél az augusztus 20-i hosszú hétvégét megelőzően kimutatták a Covid-19 fertőzést. Az érintett a pozitív tesztet megelőzően hosszú időn keresztül egy légtérben tartózkodott az újságíróval, aki ezt követően több esetben tartózkodott zárt és viszonylag rosszul szellőző helyeken, ahol több száz emberrel találkozott. Az újságíró a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásainak megfelelően hívta az állami zöld számot, hogy tájékoztatást kérjen a további teendőkről, ám onnan csak a háziorvoshoz küldözgették. A területileg illetékes ügyeletnél pedig egybek mellett az volt a válasz:
„nem igazán végeznek már kontaktkutatást”.

Tényleg minden nap és minden percben katonásdit játszanak az Orbán-kormány tagjai és beosztottai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 09:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Menczer Tamás külügyi államtitkár a CÖF rendezvényén védte a sereget, harcolt az ellenzéki „hálózattal”, és követelt tiszteletet - ami szerinte „jár”.
„Harcban állunk, és valahogy ez a harc nem akar véget érni. (..) Azt szeretném kérni, hogy mindennap tartsanak ki ezekben a harcokban, amiket vívunk, mert 2022-ig mindennap szükség lesz az önök munkájára, támogatására és szeretetére” – idézte szerdán a 444.hu Menczer Tamást.  A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára még szeptember 3-án buzdította így a Civil Összefogás Fórum tagjait. A kormánypártokat támogató, és a nagy állami vállalatoktól százmilliós nagyságrendű támogatásokat kapó szervezet múlt csütörtöki beszélgetős estjéről utólag részletesen beszámoló portál írásából kiderült, hogy eredetileg Szijjártó Péter lett volna a vendég. A főnökét helyettesítő Menczer egyébként világos, magyarázatot adott arra, hogy a kormány tagjai miért viselkednek és beszélnek folyamatosan úgy, mintha katonák lennének:
„Egy bölcs ember, Orbán Viktornak hívják, azt mondta egyszer, hogy 2022-ig mindennap van egy harc, amit meg kell nyerni, és a nap végén számot kell vetni, hogy a mai napon győztünk vagy vesztettünk. És ha több napon győztünk, mint ahányat elveszítünk, akkor 2022-ben is tudunk majd győzni, ami a mi célunk.”

A koronavírus elleni harccal kapcsolatos lélegeztetőgép-beszerzések, a megvett 16 ezer berendezés ügyében ugyanakkor az államtitkár a mundér védelmére kényszerült:
„Tudom, hogy hallják itt-ott, hogy túl sokat vettünk, miért vettünk annyit, túl drága, hogy nem is kellett volna ennyi. Utólag mindenki olyan okos, tudják? Elképesztő megvilágosodás van, akkor senki nem szólt, akkor mindenki lapított.”

A portál azonban megjegyezte, hogy a beszerzéseket a nyilvánosság kizárásával bonyolították. A fórumon egyébként az is kiderült, hogy az Adrián eredetileg titkosan luxusjachton nyaraló Szijjártó Péter is védelmére szorul. Így:
„És egyébként pedig gumicsónakos bevetési egységek állnak készen, meg nem tudom én, hogy kicsodák, akik profi fényképezőgéppel, technikával, emberrel, minden fajta közlekedési eszközzel el vannak látva. (..) Nyilvánvalóan ezeket finanszírozzák, ezeket megszervezik, ezek hálózatban vannak.”

A 444.hu beszámolójából kiderült, hogy mi is a Szijjártó-féle diplomácia fő csapásiránya, amit az egykori sportriporter, Menczer Tamás közvetített: 
„Mindenkinek megadjuk a tiszteletet, nekünk az alapállásunk, a testtartásunk az, hogy mindenki felé tisztelettel vagyunk. Mi mindenkinek a tiszteletet megadva, de mi a történelmünk, az eredményeink és egyáltalán a múltunkból és a jelenünkből fakadó tiszteletet, azt a tiszteletet, amit a magyar embereknek jár és országnak jár, azt mindenkitől megköveteljük.