Előfizetés

Ismét Palkovicshoz fordultak az egyetemfoglalók és nem tárgyalnak Vidnyánszkyval

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 16:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
Kitartanak a tiltakozók.
Az SZFE tiltakozó diákjai felszólítják az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető Palkovics Lászlót, hívja vissza az egyetem élére kinevezett kuratóriumot.

Erről beszéltek szokásos napi sajtótájékoztatójukon az érintettek. Itt egyebek mellett elhangzott az is, nem tekintik legitim tárgyalópartnernek Vidnyánszky Attilát. Éppen ezért a hallgatók nem vesznek részt azon a szerdai egyeztetésen, amelyet a Magyar Rektori Konferencia kezdeményezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetéről. A szervezet tájékoztatása szerint az ELTE-n tartandó szerdai egyeztetésre szóló meghívást az egyetem vezetése, az egyetem fenntartójának vezetője és az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetője is elfogadta. Ennek ellentmondott mai sajtótájékoztatóján Csernai Mihály HÖK-vezető, aki egy hosszú levelet olvasott fel, miért nem vesz részt a hallgatók képviseletében az egyeztetésen. Szerintük
Vidnyánszky Attila és a kuratórium a diákság számára illegitim, a kinevezés pedig  antidemokratikus.

Pontjaikat továbbra is fenntartják, azokra nem egy tárgyalás részeként, hanem alapjaként tekintenek. Ha a kuratórium nem vesz részt az ülésen, akkor hajlandók újratárgyalni a megjelenést. Egyúttal jelezte, Upor László távozó rektorhelyettes jelen lesz, vele tart majd a tiltakozók dokumentumfilmes stábja is. Utóbbi arról beszélt, ők a transzparens és nyit kommunikáció hívei voltak. Ennek jegyében álhírnek nevezte, azt, hogy a kuratórium elvonta az egyetem pénzét. Szerinte ez nem igaz. Egy számlaváltás történt csupán, ami technikai jellegű dolog, semmi köze a kuratórium kinevezéséhez.

„Nem tartjuk legitim tárgyalópartnernek”

Vidnyánszky Attilával és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával közös egyeztetésre hívta a Magyar Rektori Konferencia titkára a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit, amelyre megismételve a szombati válaszukat visszautasítással reagáltak. „Vidnyánszky Attila és a kuratórium a diákság számára illegitim, kinevezésük antidemokratikus eszközökkel történt, így tehát nem szeretnénk velük tárgyalni – hiszen nincs miről. Pontjainkat továbbra is fenntartjuk, azokra nem egy tárgyalás részeként, hanem az alapjaként tekintünk. Mivel eddig a pillanatig semmilyen jel nincsen arra, hogy ezek a pontok elfogadásra kerülnének, Vidnyánszky Attilát pedig nem tartjuk legitim tárgyalópartnernek, így az eseményen való részvételünk indokolatlan, pontjaink és céljaink szempontjából pedig összeférhetetlen lenne. Amennyiben Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium tagjai nincsenek jelen, tehát az általunk nem elfogadott fenntartó nem vesz részt a tárgyaláson, úgy a hallgatói fórumon a kérdést hajlandóak vagyunk újratárgyalni. Szívesen megosztanánk ugyanis mind a HÖOK-kal, mind a Magyar Rektori Konferenciával aggályainkat és kérdéseinket az Egyetemmel és annak autonómiájával kapcsolatban” – írták kedden a Facebook-oldalukon megjelentett levelükben, amit szeretnének, ha változtatás nélkül fel is olvasnának a szerdai tárgyaláson.

"Félreálltam" - A volt rektor is otthagyja az SZFE-t

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.08. 14:06
M. Tóth Géza
Fotó: Soós Lajos / MTI
M. Tóth Géza a Facebookon jelentette be döntését.
„Idén kezdtem a 27. évemet tanárként a művészeti felsőoktatásban. (...) Az oktatási munka mellett szívesen vettem ki a részem az oktatásszervező feladatokból, több osztály, szakirány, szak, tanszék létrehozásában és vezetésében is részt vettem, rektorként öt éven át voltam az SZFE vezetője" - írta a látványtervezést, látványelemzést oktató M. Tóth Géza Facebook-posztjában. "Számomra minden emberi közösség (család, település, munkahely, egyházi gyülekezet) legvonzóbb szerkezeti modellje a belülről építkező önkormányzatiság, amikor a közösség minden tagjának joga, lehetősége, sőt, felelőssége van arra, hogy a legjobb szándéka és tudása szerint fejlődjön, dolgozzon, véleményt alkosson, tervezzen, tévedjen. A legtisztábban az egyetemi létben találtam meg ezt a működési logikát. Az egyetemi polgárok közössége számára önrendelkezést szavatoló, a generációk tudásának egymásra-épülését lehetővé tévő rend olyan, évszázadokon keresztül érlelt hagyomány, amely a világ sok-sokféle egyetemének a legfontosabb és legjellemzőbb közös sajátossága. (...)Az egyetemi önrendelkezéshez való ragaszkodásomat nemcsak a sok évszázados tradíció iránti tisztelet táplálja, hanem az a tapasztalatom és meggyőződésem is, hogy ez a működési modell biztosítja a legmegfelelőbb közeget a hatékony, belülről motivált tanuláshoz, magas szintű oktató, kutató és alkotó munkához. Az elmúlt évtizedekben egyetemi oktatóként és vezetőként ezért egyaránt ennek az önszervező, önmeghatározó, önkorlátozó-önépítő hagyománynak az érvényre jutására törekedtem. Az utóbbi hetekben sokan, sokféle módon nyilvánosan megkérdőjelezték az egyetemünk önrendelkezéshez való jogát, a hallgatóink, kollégáim és a saját magam szakmai és emberi tisztességét, az egyetemi munkánk eredményességét. (...) Nem fogok érveket, szakmai sikereket sorolni munkám, munkánk eredményességének igazolására. Feleslegesnek és méltatlannak tartanám. A jelenlegi helyzetben az egyetemi oktatói hivatásomat nem tudom folytatni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az átalakított működési rend szerint előkészített munkaszerződésemet ezért nem írtam alá. Félreálltam. Ha bárkit érdekelnek döntésem további okai és részletei, azoknak jó szívvel ajánlom Arany János kései lírájának tanulmányozását. M. Tóth Géza egyetemi tanár”

Bencsik András a Színművészetiről: A diákok imádnak tiltakozni és szeretik a füvet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 13:12

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Pár napja még Gyurcsány volt a mozgatórugó.
Egészen lehengerlő magyarázattal állt elő a Hír TV hétfő esti műsorában, a Sajtóklubban Bencsik András, vajon mi is történhet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) környékén. A 444.hu cikke szerint a fideszes publicista a következőket mondta: 
"A diákokat zseniálisan lehet manipulálni. Imádnak tiltakozni, hisznek a szabadságban, szeretik a füvet és az egyéb élvezeti szereket. Tehát kiváló alanyai annak, hogy a mindenkori igazságtalanság – bármi is legyen az –, az nekik ellenség legyen.”

Úgy gondolja, az ellenzék elintézheti, hogy fél évig ne legyen tanítás az egyetemen. Bencsik András egyébként arra számít, egymást érik az olyan tüntetések, mint 2015-ben, amikor a netadóellenes tüntetések után a migránsok érkezése „elsöpörte a cirkuszt". Utóbbi demonstrációkról azt gondolja, André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő vezényelte a háttérből. Ám reménykedik benne, hogy az színművészetis tiltakozások nem tudják megrogyasztani a magyar jogállamiságot, mert 
„Magyarország is egy baromi erős demokrácia, és hála a Jóistennek egy erős gazdaság”.

A beszámoló szerint Gyurcsány Ferenc neve nem került elő. Pedig az Origo nevű kormányzati portál minap sikeresen levezette, a DK elnöke készítette elő a tiltakozásokat.