Előfizetés

Úgy berúgott az alpesi hegycsúcs tetején, hogy mentőhelikopterrel kellett levinni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.07. 15:10
Képünk illusztráció
Fotó: ALEXANDER KLEIN / AFP
Kellemetlen incidens az idilli környezetben.
Helikopterrel kellett lehozni egy részeg turistát az osztrák Alpok egy csúcsáról a hétvégén.

Egy 25 éves német turista szombaton egyedül mászott fel a tiroli Zillertali-Alpok egy több mint 3000 méteres csúcsára, az Olpererre, majd betért az Olpererhütte nevű hegyi fogadóba. Ott több alkoholos italt is elfogyasztott. A fogadó tulajdonosa este 18.45 körül hívott segítséget. Elmondása szerint a férfi agresszíven viselkedett a többi vendéggel, ezért ki kellett utasítania a hüttéből. Mivel egyedül már nem tudott leereszkedni, a jelzett turistaút közelében lefeküdt. A rendőrség helikoptere vitte le a völgybe. A mentésben az alpesi rendőrségen kívül a ginzlingi hegyi mentők is részt vettek. A turistát a helyi hatóság vonja felelősségre szabálysértés miatt.

Kukac a pizzán? Semmi gond, a kolozsvári bíróságnak belefér

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 13:07
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fura ízlésük lehet, az biztos.
Jogtalanul büntetett meg a román fogyasztóvédelmi hatóság egy kolozsvári éttermet, amiért kukacok voltak a pizzán, ezért ki kell fizetniük a per költségeit - számol be róla a Főtér. A Kolozs megyei fogyasztóvédelem 30 ezer lejre büntette az éttermet, ahol ráadásul olyan élelmiszereket is találtak, melyeken nem volt feltüntetve a szavatossági idő. A bíróság első fokon úgy ítélte meg, hogy mivel
a természetes alapanyagok tartalmazhatnak kukacokat vagy lárvákat, a fogyasztóvédelem jogtalanul büntette meg az éttermet működtető céget.

Visszavonták a 30 ezer lejes büntetést, és arra kötelezik a hatóságot, hogy térítse meg az étteremnek a 2200 lejes perköltséget. A fogyasztóvédelem viszont továbbra is úgy gondolja, hogy a kukacoknak nincs mit keresniük a pizzán, ezért fellebbezést nyújtott be a bírói ítélettel szemben.  Így a bizarr per másodfokon folytatódik.

Aggódnak a jogvédők, egyre több az istenkáromlás miatti per Pakisztánban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.07. 13:05
Képünk illusztráció
Fotó: AAMIR QURESHI / AFP
Akár halál is várhat rájuk.
A pakisztáni rendőrség legalább negyven ember ellen emelt vádat istenkáromlás miatt az elmúlt hónapban, az ilyen esetek megszaporodását aktivisták aggasztónak tartják -

számolt be hétfőn a Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság (HRCP) nevű független jogvédő szervezet. Az esetek többségében síita muszlimok az érintettek, és vallásuk gyakorlásának során elhangzott beszédeik miatt érték őket vádak - tette hozzá a szervezet. "Példátlan növekedésről van szó, ami - attól tartunk - a felekezeti erőszak fellángolásához vezethet" - magyarázta Mehdi Haszan, a HRCP elnöke.
Aktivisták szerint a pakisztáni hatóságok fegyvert kovácsolnak a törvényből az országban többségi szunnita iszlámtól eltérő vallású kisebbségek ellen. A pakisztáni istenkáromlási törvényt a nyolcvanas években vezették be. A jogszabály szerint az iszlám, Allah és Mohamed próféta megsértése akár halállal is büntethető. Körülbelül 75, istenkáromlással vádolt embert gyilkoltak meg az elmúlt negyven évben feldühödött tömegek vagy egyének még azelőtt, hogy sor kerülhetett volna bírósági tárgyalásukra. A HRCP elnöke szerint az állam lemondott a nemzetközi jog által rárótt felelősségéről, amikor átengedte a tömegeknek a szóban forgó embereket.