Előfizetés

Koronavírus Kamaraerdőn: a fővárosi idősotthon két lakóját szállították kórházba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 14:27

Fotó: Béres Márton / Népszava
Előbb az egyik dolgozó lett igazolt fertőzött, azonnali kontaktkutatással szűrték ki a lakókat. A részlegben most mindenkit tesztelnek.
A Kamaraerdei Úti Idősek Otthona egyik munkavállalójának pozitív PCR-tesztje után a kontaktkutatás két ellátott esetében mutatott ki koronavírus-fertőzést – közölte a Népszavával a Főpolgármesteri Hivatal. Hozzátették: mindkét tünetmentes lakót kórházba szállították, a kontaktokat a teszteredmények megérkezéséig az előírások szerint izolálták.    Az előzményeket ismertetve ezt írták: az intézmény egyik munkavállalója augusztus végén dolgozott utoljára az idősotthonban, utolsó munkanapját követően telefonon jelentette be, hogy nem érzi jól magát, ezért a vezetőápoló otthonmaradásra és otthonában végzett tesztelésre utasította. – Az ezt követő azonnali kontaktkutatásban 30 lakó és 3 dolgozó vett részt, és így szűrték ki az egy szobában lakókat. Az intézményvezető a járványügyi hatósággal egyeztetve a kontaktszemélyeken túl az érintett részleg összes lakójának és dolgozójának szűrését elrendelte. A Kamaraerdei úti intézményben, miként az összes fővárosi fenntartású idősotthonban, a főpolgármester júniusi utasításának megfelelően biztosított az izoláció, a fertőtlenítés, a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak – hangsúlyozta a városháza.   A közlemény emlékeztetett arra is, hogy  a fővárosi fenntartású idősotthonokban érvényben van a látogatási tilalom. Továbbá a fővárosi önkormányzat a saját intézményeiben a járvány második hullámára készülve tartalékolt: eddig 24 ezer tesztet elvégeztek, a közeljövőben pedig újabb 12 ezret végeznek majd.

Ahol nyomokban sincs válság: százmilliárdos állami támogatás az egyházi óvodák fejlesztésére

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.04. 13:02
A kistarcsai Szent Anna Katolikus Óvoda átadója
Fotó: Mónus Márton / MTI
A kormány szerint különösen jó a termékenységi arányszám, s ez igazolja, hogy a családpolitikájuk is az.
Elindította a kormány azt az egyházi óvodai programot, amelynek a keretében a katolikus egyház 67 milliárd forintot, a református egyház 30 milliárd forintot, az evangélikus egyház pedig 9 milliárd forint támogatást kapott – jelentette be pénteken Soltész Miklós. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Kistarcsán, a Szent Anna Katolikus Óvoda átadóünnepségén beszélt az összesen 106 milliárdos állami juttatásról. Az államtitkár közölte: 2010 óta több mint 16 ezerrel nőtt az óvodai férőhelyek száma és kitért arra is, hogy a teljes termékenységi arányszám is emelkedett, a 2010-es 1,25-ről 1,5-re. Ez szerinte azt jelzi, hogy jó irányba halad a kormány családpolitikája. – A házasságkötések száma a 2010-es 36 ezerhez képest tavaly már meghaladta a 65 ezret, miközben a válások száma csökkent, 2010-ben még 23 800, 2019-ben viszont már csak 17 400 válást rögzítettek. Nem elhanyagolható az sem, hogy az abortuszok száma a 2010-es 40 500-ról mostanra 25 800-ra csökkent, ami még mindig sok – hangsúlyozta Soltész Miklós. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott az ünnepségen azt fejtegette:
„egy katolikus óvodában olyan pedagógusokra lehet bízni a gyerekeket, akik maguk is hívők, tudják, mi a jó és mi a rossz, ezért a jó irányba próbálják terelni a gyerekeket.”

A katolikus egyház 67 milliárd forintot, a református egyház 30 milliárd forintot, az evangélikus egyház pedig 9 milliárd forint támogatást kapott – jelentette be pénteken Soltész Miklós
Fotó: Mónus Márton / MTI

Nem engedték be Ukrajnába a magyar államtitkárt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 12:43
Potápi Árpád János
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Megtagadták a beutazási engedélyt Potápi Árpád Jánostól.
A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azért ment volna Kárpátaljára, mert csütörtökön adtak át Ungváron egy felújított magyar iskolát – írja a Kárpátaljalap.net nyomán a 24.hu.  A portál a nemzetközi gyakorlatban szokatlan, barátságtalan lépésnek nevezi, hogy a teljesen a magyar adófizetők által finanszírozott beruházás avatására meghívott, a magyar kormányt képviselő Potápi Árpád János államtitkártól megtagadták a beutazási engedélyt az ukrán hatóságok. Helyette Kuti László ungvári vezető magyar konzul képviselte a magyar államot, aki meg is jegyezte, hogy ezt a köszöntőt nem neki kellene mondania, de sajnos innen pár száz kilométerre úgy döntöttek, hogy az ukrajnai járványügyi helyzetre a legnagyobb veszélyt egy magyar kormányzati delegáció beutazása jelenti. Ezért a delegáció nem érkezett meg Ungvárra. A magyar diplomata ugyanakkor tolmácsolta Potápi államtitkár jókívánságait, kiemelte, hogy a kárpátaljai magyar bázisiskolák felújítását célzó programra összesen 12 milliárd forintot fordít a magyar állam. Négy ütemben, 64 kárpátaljai iskola rekonstrukciója valósulhat meg. A KMKSZ elnöke az ünnepségen rossz hírnek nevezte, hogy az ukrán–magyar kapcsolatok nem javulnak. Brenzovics László ezzel magyarázta, hogy nem mehetett Kárpátaljára Potápi Árpád János, aki egy olyan iskolafelújítási programot felügyel, ami Ukrajnának is jó.