Előfizetés

Vidnyánszky Attila: Új vezetés kell az SZFE élére

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.03. 14:41

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az új egyetemi vezetést az általa elnökölt kuratórium fogja megválasztani.
Új vezetést kell a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) élére választani és új munkatársak is kellenek - mondta Vidnyánszky Attila, az intézményt szeptember 1-től fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön a Kossuth rádióban. A kuratórium elnöke szerdán találkozott az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott vezetőivel.
Mint mondta, minden lényegi kérdésben mást gondolnak, az egyetlen pozitív hozadéka a találkozónak az volt, hogy egyetértetek abban: hétfőn el kell kezdeni az oktatást.

Hozzátette: szeptember végéig a mostani vezetőség működik, az ő felelősségük, hogy elinduljon az oktatás. Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy évtizedeken keresztül generációk érezték azt a zárat, hogy nem kerülhetnek be az egyetemre. Szavai szerint egyfajta kizárólagosság uralkodik az egyetemen a gondolatok, a módszerek, a filozófiák kapcsán és a konfliktus átöröklődik a generációk között.
Végtelenül bezárt, végtelenül kirekesztő attitűd, amit az ember folyamatosan érez

– fogalmazott.

Hozzátette: a tanárok nem tudják elképzelni, hogy a „mi gondolataink” is beépüljenek a képzésbe. Megjegyezte: el kell fogadniuk azt a tényt, hogy „van más is (...), mert egy évtizedes igazságtalanság, hogy nincs más”. Az új egyetemi vezetést a kuratórium fogja megválasztani. Vidnyánszky Attila szerint a pártok eszközként használják a diákokat ebben a helyzetben. Az egyetemet keddtől fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány nemrég közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozza, hogy a lemondott vezetés cserben hagyta a járványhelyzetben a hallgatókat. Vidnyánszky ezután azt nyilatkozta, hogy mivel ő erről nem kapott hivatalos dokumentumot, ezért szerinte nem is mondott le az egyetemi szenátus.  Az SZFE hallgatói keddre virradóra elfoglalták az egyetem épületét Vidnyánszkyék távozását követelve. Szerda este költők és írók élőláncos versfelolvasást tartottak az intézmény előtt a diákok támogatására.

Vezér és Szívlapát: szerda esti élőláncos versfelolvasással álltak ki írók, költők az SZFE mellett (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 20:57
Nem hallgatnak
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Szélesedő szolidaritás és elkeseredett küzdelem a tisztességért, az emberségért és a demokráciáért.
Élőláncos versfelolvasást szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előtt az épületet lezárva tartó hallgatók támogatására magyar költők és írók – számolt be a szerda este hat órára meghirdetett demonstrációról a 444.hu. Mint írták, az intézmény autonómiája és az oktatás szabadsága mellett kiálló művészek az alkalomhoz illő, rövid verseket mondtak el csaknem ezer ember előtt. Többek között a „vezérhez” írt saját költeményét adta elő Nemes Z. Márió, Parti Nagy Lajos pedig egy 20 éves versét, a Szívlapátot olvasta fel.
A szervezők, a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ), a Szépírók Társasága és a Slam Poetry már a rendezvény meghirdetésekor kiemelték: „Mi, magyar írók kötelességünknek érezzük, hogy szolidaritást vállaljunk az egyetem hallgatóival, és a filmes és színházi szakma valamennyi képviselőjével, akiket a SZFE einstandolása akár hosszú távon is igen nehéz helyzetbe hoz.”  
Schilling Árpád rendező délután a Facebookon egyebek mellett ezt írta az SZFE ellenállásáról: 
„Nincs konszolidáció, és nem lesz soha. Aki tisztességes, emberséges és demokratikus viszonyokra vágyik, az vagy emigrál vagy elkeseredett küzdelmet folytat.”

Brüsszel tétlenül nézi az SZFE lenyúlását

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.09.02. 18:47

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Bár a művészet és a kutatás szabadságának követelményét tartalmazza az EU Alapjogi Chartája, ezt és a többi előírást csak akkor kell tiszteletben tartaniuk a tagállamoknak, ha uniós jogszabályokat hajtanak végre – közölte a szóvivő.
„Az Európai Bizottság tisztában van a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzettel, de nem rendelkezik hatáskörrel a kultúra területén” – Christian Wigand szóvivő ezzel hárította el lapunknak a brüsszeli beavatkozás lehetőségét firtató kérdését. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az egyetemi autonómia megnyirbálása illetve megszüntetése szembemegy-e az EU-s joggal vagy az EU Alapjogi Chartájának előírásaival. A szóvivő kifejtette, hogy az uniós testület nagy jelentőséget tulajdonít a művészet és az oktatás szabadságának, és támogatja az oktatási intézmények autonómiáját, mindenekelőtt a finanszírozás és az önkormányzatiság terén. Bár a művészet és a kutatás szabadságának követelményét tartalmazza az EU Alapjogi Chartája, ezt és a többi előírást csak akkor kell tiszteletben tartaniuk a tagállamoknak, ha uniós jogszabályokat hajtanak végre. Más szóval: a SZFE ügyében tehetetlen a brüsszeli Bizottság. A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői ettől függetlenül várják Mariya Gabrielnek, az Európai Bizottság oktatásért és kulturáért is felelős biztosának válaszát arra a levélre, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának megszüntetésével kapcsolatos álláspontját firtatják. A négy politikus szerint az uniós ellenőrző és végrehajtó testület nem hallgathat, amikor a Fidesz-kormány sorra átveszi az ellenőrzést a független művészeti, tudományos és oktatási intézmények fölött. Az SZFE „meghódítása” csak egy a sok közül, fogalmaznak levelükben a baloldali magyar EP-képviselők, beavatkozásra sarkallva az Európai Bizottságot. „Miután az Orbán-kormány elzavarta a CEU-t, megfosztotta függetlenségétől a Magyar Tudományos Akadémiát, letámadott számos színházat és teljes ellenőrzése alá vonta a filmipart, most a Színház- és Filmművészeti Egyetemet célozta meg” – áll a levélben, amelyben a szerzők röviden ismertetik az SZFE kormányzati elfoglalásának lépéseit és az ezt követő tiltakozó hullámot. „Tisztelt Biztos asszony! Miért hagyja az Európai Bizottság, hogy mindez megtörténjen? Hogyan értékeli ezt a legfrissebb fejleményt annak tükrében, hogy a magyar kormány támadásokat intéz a független intézmények ellen? Mit kíván tenni az Európai Bizottság annak érdekében, hogy helyreálljon a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiája?” – kérdezik Gabrieltől a DK-sok, hozzátéve: „Ha az Európai Bizottság hallgat vagy gyengének bizonyul, akkor a példát mások is követni fogják. A magyar kormány egyre inkább lerombolja európai értékeinket”. A Dobrev Klára, Molnár Csaba, Ara-Kovács Attila és Rónai Sándor által szignált levelet a DK európai parlamenti delegációja elküldte az uniós képviselőtestület tagjainak is.