Előfizetés

Bárdos András is otthagyta az SZFE-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 15:04
Bárdos András újságíró, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese beszél a Korrektúra 2010 című médiakonferencián, a Club Tihany Hotel- és Konferencia Központban
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Egymás után távoznak az egyetem oktatói.
Bárdos András is távozik a Színház- és Filmművészeti Egyetemről. Az egykori híradós 25 év után hagyja ott az intézményt. Döntését kedd este jelentette be privát bejegyzésben Facebook-oldalán, amelyet a budapestkornyeke.hu szemlézett.
„Kedves Barátok, Ismerősök! Már nem dolgozom a Színművészeti Egyetemen. 25 év. Köszönöm az Egyetemnek, köszönöm a növendékeknek!”

– írta posztjában.

Azt nem közölte, hogy ő mondott-e fel vagy mennie kellett az intézményből. Felesége, Máté Krisztina is a SZFE oktatója, de azt nem tudni, hogy ő marad-e. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói keddre virradóra elfoglalták az épületet. Tiltakozásuk oka, hogy szeptember 1-től a kormány egy alapítványra bízta az egyetemet, az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke pedig Vidnyánszky Attila lett. Emiatt hétfőn távozott az egyetem szinte teljes vezetése, és felmondta szerződését Ascher Tamás, Enyedi Ildikó és Pelsőczy Réka is.

Egy diktafon társaságában tárgyalnának Vidnyánszkyval a Színművészeti lemondott vezetői

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 14:23
Upor László, Bagossy László és Németh Gábor tárgyalásra érkezik a Nemzeti Színház főbejáratán
Fotó: Béres Márton / Népszava
Vidnyánszky levélben kezdeményezett megbeszélést Upor Lászlóval.
Vidnyánszky Attila kedd este – az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva – levélben megbeszélést kezdeményezett Upor Lászlóval, a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorhelyettesével – írja a hvg.hu.
A felmondási idejét töltő vezetőség elmegy a találkozóra, de csak akkor ha a beszélgetés változatlan visszaidézésre alkalmas módon rögzítik.

A portál emlékeztet, az egyetemet keddtől fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány közleményt is kiadott, amiben azt hangsúlyozza, hogy a lemondott vezetés cserben hagyta a járványhelyzetben a hallgatókat. Vidnyánszky ezután azt nyilatkozta, hogy mivel ő erről nem kapott hivatalos dokumentumot, ezért szerinte nem is mondott le az egyetemi szenátus.

A polgári köröknél dőlt el, kiből lesz jó színházigazgató a NER-ben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 12:56
Dörner György színművész, kiváló és érdemes művész, az Újszínház ügyvezető igazgatója, miután átvette a Kossuth-díjat
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Örök értékek mentén szeretnének a nemzet szolgálatában tevékenykedni, mondta Cseke Péter, miután csatlakozott egy politikai mozgalomhoz.
A 2002-es választások óta kitartóan támogatják a Fideszt azon művészek, akik most felsorakoztak Vidnyászky Attila mellé – írja a 24.hu.  A portál cikke szerint a lojalitás a legfontosabb, ezt mutatja Nemcsák Károly, Cseke Péter, Balázs Péter és a többiek esete is. "Előttünk a veszprémi, a győri, a szekszárdi, a székesfehérvári, a békéscsabai és a többi igazgatóválasztás. Hajrá kollégák, akik nem a balliberális gondolkodás hívei vagytok, pályázzatok!" - adta ki az ukázt az azóta elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott. Ez folyamat oda jutott, hogy egyre több intézmény csúszott át a kormányoldal térfelére, és a pont az i-n az volt, hogy a „liberális kígyófészeknek” tartott Színház- és Filmművészeti Egyetem élére - egy modellváltásnak álcázott manőverrel  - a kormány által kinevezett bizalmi emberek kerültek. Az SZFE esete minden eddiginél jobban ráirányította a figyelmet a színházi szakma megosztottságára, és bár a reflektorfény a teljhatalommal felruházott Vidnyánszky Attilára irányul, az intézmény körül kialakult vitában komoly szerep jutott a kormányoldal kipróbált színházi vezetőinek. Az SZFE kuratóriumába bekerülő Rátóti Zoltán, a felügyelőbizottsági tagsággal jutalmazott Nemcsák Károly, illetve a nyilvános vitában az átalakítást szorgalmazó vidéki színházigazgatók közül Balázs Péter, Besenczi Árpád és Cseke Péter is hosszú évek óta a Fidesz kulturális holdudvarához tartoznak. Sőt,
egész konkrétan meg lehet nevezni, mikorra datálható, hogy ezek a színművészek együtt kiléptek a közéleti porondra: ehhez a 2002-es választásokig, illetve az eredménye nyomán megalakított polgári körökig kell visszamennünk.

Az elveszített választások után Orbán Viktor arra kérte híveit, hogy „hozzanak létre kis, néhány emberből álló csoportokat, baráti csapatokat, polgári köröket”, hogy megteremtsék és megszervezzék „a polgári Magyarország nyilvánosságát”. Az egyik első ilyen az Értékmegőrzők Polgári Köre lett, amit a Bojtorján zenésze, Kemény Győző alapított, és 2002. június 6-án alakult meg Gulyás Dénes operaénekes nagykovácsi otthonában. A Heti Válasz beszámolója szerint az ülésen részt vett Orbán Viktor is, míg a lapnak az érintett művészek részéről Cseke Péter nyilatkozott: „Olyan örök értékek mentén szeretnének a nemzet szolgálatában tevékenykedni, amelyekre a tagok a művészet, a zene vagy a sport területén fölesküdtek.” A cikk megjegyzi, az SZFE kuratóriuma és a felügyelőbizottsága tagjainak ismeretében egyértelművé vált, miszerint a végletesen megosztott színházi élet egyhamar nem fog megnyugodni.