Előfizetés

Ismét Izsák polgármestere akar lenni a „vadászházas” Mondok József

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.01. 08:54

Fotó: Mondok József facebook-oldala / Facebook
Még folyik vele szemben a büntetőeljárás.
Újra indul Izsák polgármesteri tisztségéért Mondok József, miközben kedden is tárgyalja a Kecskeméti Járásbíróság az ügyét – írja a hvg.hu. A volt izsáki polgármester és két társa ellen emeltek vádat költségvetési csalás és más cselekmények miatt. A vád szerint Mondok József egy turisztikai célra kiírt pályázatot nyert a vállalkozásával, majd később ő maga és családja költözött a 35 millió forintból felépített házba. A per tárgya az is, hogy a „vadászház” körül végzett valójában munkát az a közmunkás, aki hivatalosan más, önkormányzati munkára volt bejelentve. Az ex-polgármester Facebook-oldalán annyit már korábban közölt, reméli, hogy az ügyben indult közigazgatási eljáráshoz hasonlóan a büntetőügyben is bebizonyosodik, hogy ártatlanul vádolták meg. Mondok Józsefet ősszel leváltotta Izsákon az ellenzék, de az új polgármester, Kutas Tibor júniusban lemondott, ezért szeptember 20-án időközi választást tartanak a kisvárosban. A hvg.hu emlékeztetett arra, hogy tavaly csak 39 szavazaton múlott Mondok újraválasztása, ami mintha azt mutatná, hogy a helyieket különösebben nem rázta meg a vadászházas botrány. Azt a 444 derítette ki 2017-ben, hogy az akkori polgármester vadászati cége, a Mondok Kft. egy vadászház építésére pályázott és nyert 35 millió forintot. Ám nem vendégek fogadására használta ezt a polgármester családja, hanem egészen egyszerűen beköltöztek a „kúriába”. Időközben Mondok visszafizette a pénzt. Az eljárás bíróság előtt folyik, még első fokon. A Kecskeméti Járásbíróságon nem csak Mondok Józsefnek, hanem legkisebb fiának is vallomást kellett tennie, mivel a cég ügyvezetésével őt bízta meg az egykori városvezető. Az uniós pénzre még 2014-ben pályázott a polgármester cége, ekkor pedig még annak a leader csoportnak is a tagja volt Mondok, amelyben ezeket a pályázatokat elbírálták. Az újabb uniós ciklusban a csoportot átszervezték, most Kolon Menti Leader Egyesület a neve. A bírósági bejegyzések szerint Mondok József az elnöke a szervezetnek, és az egyesület beszámolója szerint ebben a ciklusban 330 millió forint „elosztásáról” döntöttek. Mondok József három fia közül a legkisebb most vele együtt a bíróságra jár, a középsőről tavaly a sajtó azt írta, hogy garázdaság miatt körözik. A legnagyobb fiút Karádon választották ősszel képviselőnek. Pedig ott is kiderült, hogy Mondokék egy másik cégen keresztül, szintén egy „leaderes”pályázaton nyert pénzből szintén vadászházat húztak fel, amelyben a helyiek tapasztalata szerint túl sok vendég nem fordulhatott meg.

Hihetetlen képek készültek a salgótarjáni viharról (Fotó)

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.01. 08:05

Fotó: Komka Péter / MTI
Rendkívül látványos pillanatfelvételeken örökítette meg Komka Péter a villámlást.
Komka Péter, az MTI Nógrád megyei fotósa ismét elképesztő képeket készített. Komka ezúttal a Salgótarjánon átvonuló vihart fényképezte le keddre virradóan, amely heves zivatarokkal és sok esővel vonult át a keleti országrészen. A fotós a villámlásról készített igen látványos felvételeket.
Komka Péter augusztus elején a salgói várnál a napfelkeltét örökítette meg.

Indul a tanév, megváltozott a BKK menetrendje

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.01. 07:55

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Mától a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek a BKK-járatok.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében azt írta: annak érdekében, hogy a munkába és iskolába járók minél kényelmesebben, a járványügyi ajánlások betartását szem előtt tartva utazhassanak, a BKK olyan kínálati menetrendet vezet be a forgalmasabb vonalakon, ami reggel 8 óra után is biztosítja a csúcsidei kapacitást. Az egyes járatok menetrendje a BKK honlapján olvasható. „A csúsztatott iskolakezdés bevezetési folyamatát elősegítve, szeptembertől az iskolákat érintő főbb vonalakon, többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti és a budai fonódó villamosokon, a Rákóczi úti tengelyen közlekedő és egyéb frekventált buszjáratokon olyan kínálati menetrendet vezetnek be, ami a reggeli csúcsidőszaki járatsűrűséget az ilyenkor szokásosnál hosszabb ideig, reggel 8 után is biztosítja” – írták. A maszk használatát az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. „Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból” – tették hozzá. A BKK egyúttal kiemelte: az előírások betartásával továbbra sem jelent veszélyt a közösségi közlekedés használata.