Előfizetés

"Ellenzéki színekben" kezdett aláírásgyűjtésbe Bíró László

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.29. 16:50
Bíró László, tiszaújvárosi képviselő-jelölt
Fotó: Facebook/ Bíró László
Formai okok miatt saját pártja, a Jobbik nem jelölheti a tiszaújvárosi képviselőt, az ellenzék azonban összezárt, támogatják őt.
„A Fidesz ellehetetlenítette, hogy összellenzéki jelöltként elinduljak a választáson, de nem hátrálunk! Bár saját pártom, a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem indulhat el ezen a választáson, a többi ellenzéki párt kitart mellettem. Ennek megfelelően ma reggel nyolckor átvettem az ajánlóíveket, és megkezdtük az aláírások gyűjtését.”

- így jelentette be szombaton Facebook-oldalán Bíró László tiszaújvárosi képviselő-jelölt, hogy mégiscsak indul az időközi országgyűlési választáson a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc fideszes képviselő helyéért Borsod 6-os választókörzetében – és megmérkőzik az elhunyt politikus lányával, Koncz Zsófiával

Formai ok miatt kaszálták el a Jobbik jelölését

Az összellenzéki / ellenzéki megkülönböztetéssel Bíró arra utalt, hogy korábban saját pártja, a Jobbik is mögötte állt, de a Fidesz szó szerint az utolsó pillanatban kigolyózta mögüle a jobbikos jelölést.  Augusztus 21-én, néhány perccel a fellebbezési határidő lejárta előtt ugyanis a kormánypárt panaszt tett Bíró indulása ellen, mondván, Jakab Péter, a Jobbik elnöke a bíróság nyilvántartásában ekkor még nem szerepelt a párt vezetőjeként – hiába választották meg Jakabot már január 25-én a párt elnökének. A fellebbezés miatt a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Jobbik jelölőszervezetként történő nyilvántartásba vételét a tiszaújvárosi időközi  választáson, arra hivatkozva, hogy a nyilvántartásba vételt olyan képviselő – azaz Jakab kérte – akinek elnöki kinevezése, képviseleti joga abban a pillanatban nem volt hatályos. Az érvelést pedig megvédte a Kúria is

Papíron a kétharmad sorsa múlik Koncz Ferenc helyén

Mindez azonban nem akadályozta meg Bírót abban, hogy a többi párt támogatását élvezve ringbe szálljon Koncz Ferenc helyéért. Az elhunyt politikus posztja azért is igen fontos lehet a Fidesz számára, mert Koncz halálával megszűnt a kormánypárt kétharmados parlamenti többsége, az ehhez szükséges 133 képviselő helyet most 132-en ülnek a Fidesz-KDNP frakcióban. Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint azonban a kormánypárti kétharmad legfeljebb papíron szűnik meg egy időre, hiszen Ritter Imre német nemzetiségi képviselő eddig is rendre a Fidesszel szavazott, s vélhetően ezután is ezt fogja tenni. S akkor még nem esett szó a Mi Hazánk Mozgalomról, amelynek szintén szerepe lehetne elvileg a kétharmad veszélybe kerülése esetén. 
A most közös ellenzéki támogatást élvező Bíró László meglehetősen megosztó személyiségnek számít korábbi kiszólásai miatt, de „istenfélő emberként” bocsánatot kért bűneiért.  Bírót rasszistának tartja Setét Jenő roma aktivista. Állítása szerint a politikus korábban azt mondta, hogy az országot nemcsak „a Hasszánoktól”, hanem a „Sztojkáktól” is meg kell védeni.

Háromszorosára ugrott az Új Nemzeti Galéria ára, de így sem engedi el a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.29. 16:17
Az Új Nemzeti Galéria látványterve
Fotó: LIGETBUDAPEST.ORG
A kivitelezés eredeti költsége 26 milliárd volt, most majdnem 73-nál tartunk úgy, hogy még egyetlen kapavágás sem történt.
Annyira megépítené a kormány az Új Nemzeti Galériát a Városligetbe, hogy a kivitelezés ára az eredeti 26-ról 72 milliárdra drágult – számolt be a G7 portál. Emlékeztettek: a fővárosi Városliget fejlesztésére a kormány 2015-ben 157 milliárd forintot szánt, és 2019-re akarták befejezni az erről szóló kormányrendelet szerint. Már 2017-ben 230 milliárdra lehetett becsülni a teljes költséget, amikor még ki sem írták az összes épület közbeszerzési eljárását. Tavaly év végén a leszerződött összegek is már 150 milliárd forintnál jártak, ami rögtön 222-re ugrik a Nemzeti Galéria tervezett költségeivel. Azóta sok más munka is drágult, illetve még mindig vannak olyan munkák, amelyekre szerződést sem kötöttek. Így a projekt megvalósítására létrehozott állami cég, a Városliget Zrt. sem időben, sem költségben nem tudta a vállalásokat tartani. Az állami cég akkori közlése szerint 2017-ben még 26 milliárdot terveztek elkölteni az Új Nemzeti Galériára, ez később a tervezés során 48 milliárdra kúszott fel, egy mostani szerződésmódosításból azonban már az is kiderült, hogy immár 73 milliárd forinttal számolnak. A drágulás azért is érdekes, mert ugyan a kormány szeretné megépíteni az Új Nemzeti Galériát, az ellenzéki többségűvé vált fővárosi vezetés viszont nem szeretne több új épületet a Városligetbe. Így az Új Nemzeti Galéria megépítésére még nem is született szerződés; ahogy a projektért felelős Baán László fogalmazott, a főváros ellenkezése miatt a kormány felfüggesztette a megépítését.

Maszk kerül a villamosokra, hogy az utasok időben észbe kapjanak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.29. 15:16

Fotó: BKK
A járványügyi szabályok egyre hézagosabb betartásán szeretne javítani a Budapesti Közlekedési Központ.
Hangulatjelekkel sűrűn ellátott bejegyzésben számolt be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) arról az új kezdeményezésről, amelynek keretében arcmaszkos felfestést kapnak a budapesti villamosok.
„Meg kell egy kicsit nevelnünk még a villamosainkat, mert egyelőre csak az egyik visel maszkot, de hamarosan követi még néhány” – fogalmazott a közlekedési társaság.

A körúton közlekedő Combino új festése az utasokat figyelmezteti arra, hogy a járműveken kötelező a maszk viselése. Ezt ugyanis egyre többen nem tartják be. Lapunk pénteken számolt be arról, hogy a jelek szerint a tavaszi pánik a múlté és az emberek egy része nem elég elővigyázatos. „Míg a szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint augusztus közepén ez a szám 85 százalék körüli. A visszaesés egyik oka minden bizonnyal a kánikula” – közölte érdeklődésünkre a fővárosi közlekedési központ. Meglehetősen nagy szórást mutat a maszkviselés a fővárosi tömegközlekedésben; a villamosokon viszonylag sokan eltakarják az orrukat és a szájukat, a metrópótló buszokon, különösen az esti órákban viszont hézagos a szabály betartása, időnként jó, ha az utasok fele hordja a maszkot.