Előfizetés

Környezetbarát csomagolást választ a magyarok többsége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.29. 10:10

Fotó: Shutterstock
Egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát lehet megtakarítani, amennyivel egy tévékészülék két órán keresztül működik.
Noha a fém kevésbé környezetszennyező, még mindig inkább műanyagot használunk – derült ki az alumínium- és fémdobozok visszagyűjtését népszerűsítő mindendoboz.hu felméréséből. A magyar háztartásokban keletkező újrahasznosítható hulladékok több mint fele műanyag. Érdekes kettősség, hogy bár a fogyasztási szokások ezt nem feltétlenül tükrözik, a magyarok sokat tudnak a környezetvédelemről és előnyben részesítik a környezettudatos megoldásokat – olvasható az eredményeket összegző közleményben.
A nyáron 1500 ember online megkérdezésével zajlott felmérés eredménye szerint a háztartások 70 százalékában legalább három PET palack gyűlik össze egy héten, a fém italos dobozból pedig pont ennyi a maximum a háztartások többségében. Ez logikusan következik abból is, hogy kevesebb aludoboz van a boltok polcain: az összes italcsomagolás több mint fele (52%) PET palack, még a papírdobozoknál is környezetkímélőbb újrahasznosítható fémdobozok 33 százalékkal csak a második helyen állnak.
A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 91 százaléka vásárláskor a környezetbarátabb csomagolást választja. A hulladékot szelektíven gyűjtők több mint 92 százaléka a műanyagot, 85 százaléka a papírt, míg közel 73 százaléka a fémet és alumíniumot gyűjti külön. A megkérdezettek több mint 40 százaléka a fémdobozokat a műanyaggal közös gyűjtőedénybe teszi, közel 30 százaléka visszaváltó automatába viszi.
A vissza nem gyűjtött aludobozok mennyisége hazánkban nagyjából 500-700 millió doboz évente, ami a teljes hulladékmennyiség 0,2-0,25 százaléka, azaz nagy tömeg, 8-10 ezer tonna. Magyarországon az aludobozok mindössze 38 százalékát hasznosítják csak újra, miközben az európai átlag 75 százalék.
Erre a problémára megoldást jelenthet az az országszerte 160 helyen elhelyezett, „Minden doboz visszajár” automata, amely a „pénzt a dobozért” elv jegyében 2 forintért visszaváltja az aludobozokat. A magyar fejlesztésű Returpack automatákkal évente mintegy 130 millió, alaktól és külsőtől független aludobozt lehet begyűjteni. 
Egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát lehet megtakarítani, amennyivel egy tévékészülék két órán keresztül működik. Egy újrahasznosított aludoboz 60 nap alatt vissza is kerülhet a boltok polcaira. Az újrahasznosítás 95 százalékkal kevesebb energiát emészt fel, mint egy új előállítása.

Házhoz szállításnál is javul a tudatosság

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál Falatozz Zölden! Programjának keretében azt mérte fel, megjelenik-e a zöld szemlélet az online ételrendelések során. Az eredményekből az derült ki, a megkérdezettek túlnyomó többsége már fontosnak tartja, hogy az éttermek környezetbarát csomagolásban szállítsák ki a rendelést, de még sok a bizonytalanság a csomagolóanyagok szelektív hulladékgyűjtése területén – írta a Zip magazin.
Általánosságban a válaszadók háromnegyede (73%) úgy nyilatkozott, hogy többé-kevésbé jellemző rá a környezettudatos szemlélet, azaz sok esetben, de azért nem mindig odafigyel erre, 23 százalék állította, hogy minden vásárlásánál és cselekedetében fontos szempont, és mindössze néhányan vallottak úgy, hogy egyáltalán nem szentelnek ennek figyelmet.
A felmérés szerint a megkérdezettek 81,4 százaléka tartja fontosnak, hogy az éttermek környezetbarát csomagolásban szállítsák ki a rendelést, a fogyasztók 10,5 százaléka már nem is rendel olyan helyről, ahol nem elérhető lebomló csomagolás, és csak 8,1 százalék azoknak az aránya, akiket egyáltalán nem befolyásol a csomagolóanyag az ételrendelés során.
A zöld csomagolást kérők fele nyilatkozott úgy, hogy nem vett észre különbséget a környezetbarát, lebomló és a hagyományos csomagolás között (48,1%), illetve hogy még jobb is volt az ökodoboz minősége (49,1%). Alig akadt olyan, aki rosszabbnak érezte a kivitelezést, mint amihez eddig hozzászokott (2,8%).

Bizonytalanságok a szelektív hulladékgyűjtésben

A környezettudatos megrendelőkre jellemző, hogy odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre. Az öko-pizzadobozt a kérdőívet kitöltők bő fele a papírgyűjtőbe helyezte, nagyjából ötöde pedig a kommunális kukába. Kevesen tudják, hogy a helyes megoldás az, ha a zsíros, ételmaradékos részt a kommunálisba, az étellel nem szennyezett részt pedig a papírgyűjtőbe helyezzük. A válaszadók több mint a negyede újrahasznosította otthon a papírt, a maradék 7 százalék pedig inkább a kerti komposztba tette a pizzadobozt. Az egyéb ökodobozokat - PLA leveses, köretes vagy szószos tálka - még nagyobb arányban hasznosították újra a háztartásban, mint a pizzadobozokat. Az ételdobozok több mint harmada a papír-szelektívben, és kevesebb mint harmada a kommunálisban kötött ki. 

Erdőtűz miatt több mint 250 embert kellett kitelepíteni Andalúziában

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 14:29

Fotó: MIGUEL RIOPA / AFP
Az oltást nehezíti a 38 fok feletti hőmérséklet, az alacsony páratartalom, valamint a dús növényzet is.
Erdőtűz miatt több mint 250 embert kellett kitelepíteni Spanyolországban, az andalúziai Huelva környékén található falvakból – közölték a helyi hatóságok pénteken. A lángok egy napja csaptak fel a fenyő- és eukaliptuszerdőkkel borított vidéken, és becslések szerint már több mint 1000 hektárnyi területet pusztítottak el. Almonaster la Real faluban mezőgazdasági épületeket is elértek.
Az oltási munkálatokban mintegy kétszázan vesznek részt, földről és levegőből is igyekeznek megfékezni a lángokat, amelyek oka egyelőre ismeretlen. A tűzoltást nehezíti a magas, 38 fok feletti hőmérséklet, az alacsony páratartalom, valamint a dús növényzet is.
A közelben raktározzák azokat a robbanóanyagokat, amelyeket Aguas Tenidas bányáiban használnak. Bella Verano andalúziai kormánymegbízott ezzel kapcsolatban elmondta: az erdőtűz nem veszélyezteti a készleteket, a kamrákat elővigyázatosságból óránként hűtik.
Spanyolországban az erdőtüzek szempontjából eddig kedvező volt az idei év; augusztus 16-áig mintegy ötezer kisebb-nagyobb tűzesetet regisztráltak, amelyek összesen 30 ezer hektárnyi területet érintettek, több mint 30 százalékkal kevesebbet, mint az évtized átlaga. A mezőgazdasági minisztériumhoz tartozó információs központ adatai szerint ezzel tíz év viszonylatában a hetedik helyre rangsorolható az idei esztendő. 2020-ban eddig hét nagy, azaz 500 hektárt meghaladó erdőtűzzel kellett megküzdeni, a legnagyobb a Kasztília és León tartományban található Lober de Alistében mintegy kétezer hektárt égetett fel.

Már 27 delfintetemet vetett partra a víz Mauritiusnál

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 14:18

Fotó: BEEKASH ROOPUN / AFP
Ott, ahol egy zátonyra futott, majd elsüllyesztett hajóból olaj ömlött a tengerbe.
Már 27 delfin tetemét vetette partra a víz Mauritiusnál – erősítette meg csütörtökön Jasvin Sok Appadu, a tengerügyi minisztérium munkatársa. A sziget délkeleti partjainál több mint egy hónapja egy zátonyra futott, japán tulajdonú hajóból olaj ömlött a tengerbe. Appadu elmondta, delfintetemeket elsősorban Pointe aux Feuilles és Deux Fréres parti menti városoknál találtak, a hajókatasztrófa helyétől több kilométerre északra. Elmondása szerint az elsődleges boncolási jelentések nem találtak arra utaló jelet, hogy köze lehet az állatok elpusztulásának a katasztrófához, de még a további vizsgálatok eredményeire várnak. 
Környezetvédők megkérdőjelezték az elsődleges eredményeket. Sunil Dowarkasing független környezetvédelmi tanácsadó, a Greenpeace egykori tagja szerint a kormány el akarja tussolni az olajkatasztrófa hatásait. Úgy vélik, a delfinek halálát az olajfolt vagy a hajótest elsüllyesztése okozhatta. „Átlátható, gyors és nyilvános vizsgálatot követelünk” – mondta Tal Harris, a Greenpeace szóvivője.
A panamai zászló alatt hajózó japán Wakashio teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál, és a légi felvételek tanúsága szerint a belőle kifolyó üzemanyag és olaj egyre jobban szétterjedt. A hajó körül korábban sok hal és rák tetemét találták, de csak a napokban érkezett jelentés delfinek pusztulásáról. Nagyon ritka, hogy ennyi delfin egyszerre lelje halálát.
A helyi hatóságok a múlt héten döntöttek úgy, hogy a kettétört hajó orrát vontatókkal kiviszik a nyílt óceánra, és hagyják elsüllyedni, a nagyobb, hátsó felét pedig lehúzzák a korallzátonyról, majd egy indiai kikötőbe vontatják, és próbálják megmenteni. Civil szervezetek, halászok és szakértők ellenezték a hajótest elsüllyesztését.