Előfizetés

Atlétikai stadion: Mészároséké a meló, a Puskás Arénához hasonlóan borzasztó sok pénzért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.28. 08:43
A ferencvárosi építési terület
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Nettó 150 milliárd forint a jelenlegi költségszint.
Most már biztos, hogy a Puskás Stadionhoz fogható költségvetésből épül meg a 2023-mas atlétikai világbajnokságra a stadion, és a munkát  is ugyanazok a kivitelezők nyerték: a Záév Építőipari Zrt. a Magyar Építő Zrt.-vel közösen – értesült a 24.hu. Mint írták, előbbi a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc érdekeltsége, az utóbbi a Paár Attila győri építőipari nagyágyú WHB-csoportjához tartozik. E kör nettó 150 milliárd forintos árajánlatát hozta ki nyertesnek az állami megrendelő, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. A másik kiválasztott, a Strabag 171 milliárdos vállalási árral ajánlkozott – idézte a portál a bontási jegyzőkönyv adatait.

A jachtos vállalkozó is jól jár

Megjegyezték azt is, hogy az alvállalkozók közé a Mészáros csoportból a Mészáros és Mészáros Kft. és V-Híd Zrt. mellé a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. fért be. Utóbbi Mészáros üzlettársa, a tiszakécskei Szíjj László – aki a Szijjártó Péter külügyminiszter adriai jachtos botrányának másik főszereplője – érdekkörébe tartozik. A feladat a 40 ezer férőhelyes stadion kivitelezése, amihez egy sor kiegészítő beruházás kapcsolódik, így egy 168,8 méteres acél, gyalogos és közúti aluljáró, vasúti pálya, gyalogos híd, hajóállomás, de – amint arról korábban a Népszava is beszámolt – hozzá tartozik 1000 m hosszúságú árvízvédelmi védvonal létesítése is.

356,03 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 08:20
Illusztráció: Shutterstock
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel.
Az euró 356,03 forinton forgott reggel hét órakor, 52 fillérrel csökkent az árfolyama a csütörtök esti 356,55 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 301,93 forintról 299,80 forintra, a svájci franké pedig 331,97 forintról 330,91 forintra csúszott le.
A jent 2,8092 forinton jegyezték, szemben a csütörtök esti 2,8323 forinttal.
Az euró 1,1873 dolláron forgott péntek reggel, 0,43 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,13 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz, 1,0757 frankon jegyezték.
Egy dollárért 0,9062 frankot adtak, 0,29 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest azonban 0,15 százalékkal erősödött a dollár, 106,70 jenen jegyezték péntek reggel.

Két évvel ezelőtti szintre lökte a bérleti díjakat a járvány

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2020.08.28. 07:30

Fotó: Huszár Dávid
Több és olcsóbb kiadó lakás közül lehet most válogatni a koronavírus miatt, mint tavaly, de a bérlés még így is jóval többe kerül, mint öt éve.
Mintegy 20-30 százalékkal több lakást lehet hosszú távra kibérelni jelenleg Budapesten, ráadásul 15-30 százalékkal olcsóbban, mint tavaly ilyenkor. Már a belvárosban is találni havi 120-150 ezer forintért kiadó ingatlant, holott ez az árfekvés korábban a külvárosra volt jellemző – derül ki a Duna House ingatlanközvetítő hálózat adataiból. A háttérben a koronavírusválság áll, hiszen korábban a belvárosi bérlők 80 százalékát a külföldi turisták és diákok tették ki. A járványhelyzet miatt azonban a külföldiek szinte teljesen eltűntek a fővárosból. Az addig a rövidtávú szobáztatásból élő lakástulajdonosok ezért egyre inkább hosszú távra adják ki ingatlanaikat, így szélesebb a választék, és csökkennek az árak is. Mindeddig ráadásul elenyésző számú külföldi diák érdeklődött a kiadó lakások iránt. A magyar hallgatók így most olcsóbb és jobb minőségű lakások közül válogathatnak, egy bérelt lakás már a kollégiumi elhelyezésnek is versenyképes alternatívája lehet – véli Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. A hálózat adatai szerint nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki egyetemi nagyvárosokban is érződik a külföldi diákok csökkenő érdeklődése, itt azonban a turizmus okozta kiesés nem olyan jelentős, mint Budapesten. Debrecenben, Szegeden és Pécsett havi 90 és 130 ezer forintért lehet megfelelő lakást találni, miközben korábban még sokkal ritkább volt a 100 ezer forint alatt hirdetett lakás. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com együttműködéséből megszületett, csütörtökön bemutatott új lakbérindexből ugyanakkor az is kiderül: hiába estek a bérleti díjak a járvány miatt, még így is jóval – régiótól függően 17-61 százalékkal – többet kell fizetni, mint öt évvel ezelőtt. Az átlagos havi lakbér Budapesten 2015 első felében 140 ezer forint volt. Az idei év elejére ez 175 ezer forintra ugrott, a második negyedévre viszont 156 ezer forintra csökkent. A vidéki városokban és megyei jogú városokban is hasonló folyamatok zajlottak le: előbbiekben öt éve 123 ezer, az idei második negyedévben 138 ezer forintot kellett fizetni, utóbbiakban 90 ezer után 108 ezer forintot. A járvány miatt nagyjából a 2018-as szintre estek tehát vissza az árak.
A két szervezet egy évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást, amelynek értelmében az ingatlan.com egyedi (de azonosításra alkalmatlan) adatokat ad át a KSH-nak, és ezekből statisztikai számítások készülnek. Ez az adatállomány olyan elemzési lehetőségeket teremt, amely az elkülönült adatrendszerekben sem a KSH, sem az ingatlan.com számára nem lenne lehetséges. Az elmúlt 30 évben, amióta piaci alapokra került a lakásbérlés, nem volt olyan hivatalos platform, ahol nyomon lehetett volna követni a lakásbérleti piac változásait. Sokan egyébként is feketén adják ki lakásukat, de még aki adózik is utána, annál is csak annyi látszik a bevallás egyik sorában, hogy mekkora jövedelme származott a lakáskiadásból – mondta érdeklődésünkre Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A hirdetési portál viszont többszázezer egyedi hirdetést tartalmazó adatbázissal rendelkezik, jelenleg is 22 ezer kiadó lakás adatai található meg rajta. Ezeket 2015-ig visszamenőleg kapcsolják össze a KSH adatbázisával.  Ez alapján az látszik, hogy magánhirdetők most 43, az ingatlanközvetítő irodák pedig több mint 25 százalékkal kínálják drágábban a kiadó lakásokat, mint öt éve. Az eltérés oka, hogy a közvetítői kínálatban eleve drágább lakások szerepeltek: egyrészt mert jobb minőségűek és nagyobbak, másrészt a jutalékos rendszer is dob az árakon. Ehhez zárkóztak fel az utóbbi években a gyorsabb ütemű drágulással a lakásukat magánúton kiadók is, amelyektől azonban még mindig olcsóbban lehet lakást bérelni.

Beköltözés után már többnyire marad az ár

 A lakbérindex az aktuálisan kiadásra hirdetett lakások bérletidíj-változásait mutatja. Ez sokkal jobban nyomon követi a piaci mozgásokat, és jelentősen el is tér az adott időszakban ténylegesen bérelt lakások díjától. A beköltözés után ugyanis már jellemzően nem változnak az árak. A jó bérlőket megbecsülik a tulajdonosok, ezért inkább nem emelik az árakat. Persze lejjebb sem igazán mennek az árakkal, ez jól látszik most a koronavírusválság idején is – magyarázza Balogh László. Sok bérlő az alacsonyabb kínálati árakat látva így most új kiadó lakás után néz, helyükre pedig újabbak érkeznek.