Előfizetés

A határidő előtt pár perccel fellebbezett a Fidesz, hogy a jobbikos Bíró László ne indulhasson a választáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.21. 21:03
Bíró László, jobbikos politikus, az ellenzéki összefogás közös jelöltje
Fotó: Beli Balázs / Bíró László/ Facebook
A borsodi választókörzetben időközi választást tartanak.
Péntek 16 óra, vagyis a fellebbezési határidő lejárta előtt pár perccel a Fidesz megfellebbezte, hogy Bíró László az ellenzék közös jelöltjeként elindulhasson az időközi országgyűlési választáson Borsod 6-os választókörzetében. Így, bár szombat reggel indul a hivatalos kampány, Bíró László egyelőre nem indulhat el a Fidesz jelöltjével, az elhunyt Koncz Ferenc lányával szemben – közölte a Jobbik közleményében.
„Az indok: a Fidesz szerint nem én vagyok a Jobbik elnöke, mert bár január 25-én megválasztottak, a bíróságnak 7 hónap is kevés volt ahhoz, hogy ezt átvezesse a birosag.hu-ra, hiába kaptam meg az elnökként való bejegyzésemről szóló végzést július 9-én”

– írta Jakab Péter pártelnök.

A politikus megfogalmazása szerint a Fidesznél összeültek, és kitalálták, hogy a jobbikos Bíró László így nem indulhat el összellenzéki jelöltként az időközi országgyűlési választáson. 
„Ezzel a lépéssel Orbán Viktor és a Fidesz végleg megérkezett a keleti diktátorok szintjére, oda, ahol az ellenzéket adminisztratív eszközökkel próbálják meg eltiltani a választáson való részvételtől. Borsodban most ez történik”

– tette hozzá.

A jobbikos képviselő szerint a hatalom fél az ellenzéki összefogástól, ezért szintet léptek.
„Tudják, hogy itt már nem elég elcsalni a választást, nem elég szavazatot vásárolni, fenyegetni, lejáratni. Ezért úgy döntöttek, el sem engedik indulni Bíró Lászlót a választáson. Helyette bevezetik az öröklési rendet, ahol a képviselői szék apáról fiúra – jelen esetben lányra – száll”

– jegyezte meg.

Jakabék azt remélik, hogy a választási bizottság másként fog dönteni, és végül zöld utat adnak Bíró Lászlónak és az ellenzéknek. Ahogy fogalmazott, „ami most történik Borsodban, azt a fehérorosz Lukasenka is megirigyelhetné”. Bíró László korábban Budapestet is „judapestnek” nevezte, de „istenfélő emberként” bocsánatot kért bűneiért. A jobbikos Bíró László az ellenzéki pártok összefogásával indul az októberi szerencsi időközi parlamenti választáson, amelyet a fideszes Koncz Ferenc halála miatt írtak ki. Bírót rasszistának tartja Setét Jenő roma aktivista. Állítása szerint a politikus korábban azt mondta, hogy az országot nemcsak „a Hasszánoktól”, hanem a „Sztojkáktól” is meg kell védeni.

Körforgalomba tették ki a balesetveszélyesnek mondott pécsi feliratot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.21. 19:55

Fotó: RTL Híradó
A majdnem hárommilliós óriás betűket tavaly az önkormányzati választás előtt adták át, majd gyorsan elvitették, mivel nem rögzítették megfelelően.
Előkerült a csaknem hárommillió forintért vásárolt Pécs-felirat: egy körforgalom közepére állították fel az előző, kormánypárti városvezetés által szelfipontnak szánt 4 óriás betűt – számolt be róla az RTL Híradó. A feliratot még az önkormányzati választás finisében, tavaly szeptemberben avatta fel Páva Zsolt, akkori fideszes polgármester. Még aznap este kiderült, hogy nem rögzítették megfelelően, ezért balesetveszélyes, így hónapokig egy raktárban tárolták. Akkor azt mondták, hogy közterületen nem lehet biztonságosan elhelyezni. Végül nemrég a körforgalomba tették ki. Most a Fidesz helyi képviselője mondja azt, hogy a körforgalomba állított betűk balesetveszélyesek. Ruzsa Csaba alpolgármester szerint gyalogosok elől elzárt területre került a felirat. Megjegyezte, hogy ősszel három szelfipontot is átadnak a belvárosban a turisták által sűrűn látogatott helyszíneken.

Több mint százezer aláírás gyűlt össze az MSZP népszavazási kezdeményezéséhez

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.21. 18:50

Fotó: Erdős László / MSZP
Lépésükkel a Balatont és a természetes tavakat kívánják védeni, és hogy ne lehessen nyakló nélkül beépíteni a szabadstrandokat.
Több mint százezer aláírás gyűlt össze az MSZP természetes tavak védelméről szóló népszavazási kezdeményezéséhez - közölte Kunhalmi Ágnes, a párt országgyűlési képviselője pénteken online sajtótájékoztatón. A képviselő azt mondta: 
a párt célja, hogy védje a Balatont és a természetes tavakat, hogy ne lehessen nyakló nélkül beépíteni a szabadstrandokat.

Úgy vélekedett: a Fidesz egyedül maradt az ügyben, a Balaton védelme nem jobb- vagy baloldaliság kérdése, hanem a fideszes oligarchák állnak szemben az egész országgal. Hozzátette: 
a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn dönt arról, hogy elfogadják-e a népszavazási kezdeményezést.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke úgy fogalmazott: az NVB-től elvárják, hogy ne legyen gyáva, hadd döntsön a nép arról, hogy megállítsák-e a Fidesz által kezdett „gyarmatosítást” a Balatonon. Az elnök szerint gátat kell vetni ennek a folyamatnak, ha az emberek továbbra is szeretnék élvezni a Balatont. Hozzátette, ha a népszavazási kérdések átmennek, partnerül hívják majd az ellenzéki pártokat. A pártelnök beszámolt arról is, hogy pénteken a Balaton fölött repülővel egy molinót húznak körbe, amelyen az állt: „A Balaton mindannyiunké - MSZP”. Az MSZP július végén három kérdésben kezdeményezett népszavazást: 
  • a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandok ingyenességéről,
  • az ilyen strandok területén történő építési és változtatási,
  • valamint elidegenítési tilalomról.
Amennyiben népszavazási kérdéseiket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) jóváhagyja, folytatják a gyűjtést, és négyszázezer aláírást ígérnek rövid idő alatt. Kunhalmi Ágnes korábban azzal indokolta kezdeményezésüket, hogy 2010-ben indult, majd 2016-ban felgyorsult az a folyamat, hogy „az új tőkés burzsoázia, a fideszes oligarchák” elkezdték felvásárolni és „lenyúlni” az egész Balaton-partot, de több más tónál is megfigyelhető ez a folyamat. Hozzátette: a Balaton közös nemzeti kincs, eddig mindenki eljutott annak partjára, de most már egyre inkább az a tendencia, hogy „a kispénzű emberek” kiszorulnak a balatoni pihenőhelyekről.