Előfizetés

Orbán Gáspár szalutál, immár a sereg tisztjeként

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.21. 12:48

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Középpályásból lelki vezető, keresztény mozgalmárból honvédtiszt lett Orbán Viktor fia – ő is felvonult az augusztus 20-i avatóünnepségen.
Másodpercekig időzött a kamera a Kossuth téren felvonuló honvédek arcán. Így derült ki, hogy Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia is ott van az avatandó tisztek között. A felvételt maga Orbán Viktor osztotta meg Facebook-oldalán.
A „szótlan bejelentés” azért érdekes, mert sokáig csak sajtóhírek szóltak arról, hogy lehetett hallani arról, hogy az egykori NBI-es labdarúgó, a Felház nevű keresztény mozgalom alapítója katonának készül, majd véletlenszerűen előkerült egy videó arról, ahogy leteszi az esküt.

Új területeket építhetnek be a Balaton-törvénnyel Zánkán és Csopakon is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.21. 12:38

Fotó: Shutterstock
Vízközeli telkeket, zöldterületet hasznosíthatnak a Balaton-parti települések.
Kormányzati segítséggel Csopakon és Zánkán is eddig érintetlen területeket építhetnek be – értesült a 24.hu. A lap szerint mindkét településen az új Balaton-törvény adhat zöld utat a beépítéseknek. Csopakon a Kerekedi-öböl mentén valósulhat meg rekreációs, turisztikai célú beruházás, míg Zánkán az önkormányzat lakóövezetté alakítana egy zöldterületet. Zánka még tavaly, de a korábbi Balaton-törvény alapján alkotta meg településrendezési szabályzatát, így a kinézett területhez elvileg nem nyúlhattak volna hozzá.  
Az új törvény viszont a korábbi szabályozással ellentétben lehetővé teszi a zöldterületi övezetbe sorolt területek lakóövezetté történő átminősítését anélkül, hogy azok helyett más területeken kellene zöldterületeket kijelölni.

Filep Miklós, Zánka független polgármestere ezért a településrendezési eszközök módosításának tervezését rábízta a Völgyzugoly Műhely Kft.-re.   Csopakon is az új Balaton-törvény adhat lehetőséget egy vízközeli terület beépítésére. Ambrus Tibor, a település független polgármestere egy júniusi testületi ülésen arról beszélt, hogy rekreációs, turisztikai célú beruházás valósulhat meg a Kerekedi-öböl mentén. Igaz, tette hozzá, egy „viszonylag mérsékelt beépítésről” van szó, de a jogszabály megváltoztatása miatt
hasonló igények várhatóan a jövőben is érkeznek az önkormányzathoz, hiszen a Balaton-törvény módosítása pont erre ad lehetőséget.

A Kerekedi-öböl egy természetvédelmi terület Csopak és Balatonfüred között. 64 hektáros területével az északi part egyik legnagyobb, még valamelyest érintetlen partszakasza. A terület 1992 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védettségét élvezi. Igaz, a beruházás nem a természetvédelmi területen, de közvetlenül az öböl mellett, egy magántulajdonú telken valósulhat meg. A füredi polgármester a portál megkeresésére azt hangsúlyozta, hogy ők csak 10 százalékos beépíthetőségre adnának engedélyt, azt is az önkormányzat felügyeletével – szemben azokkal a Balaton-parti településekkel, ahol minden kis parcellán lakópark épül.  
A cikket teljes terjedelmében ide kattintva lehet elolvasni.

Volánbusz: Az állomásokon is ellenőrzi a rendőrség a maszkviselést

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.21. 12:13

Fotó: Népszava
A társaság arra kéri az utasokat, hogy továbbra is tartsák be a kötelező egészségvédelmi rendelkezéseket.
A nagyobb autóbusz-állomásokon is ellenőrzi a rendőrség a közegészségügyi előírások – például a maszkviselési kötelezettség – betartását a jövő héten, mert az elmúlt időszakban egyre többen utaznak maszk nélkül – közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel. A közleményben emlékeztettek: a koronavírus-járvány terjedésének megelőzéséért a közösségi közlekedési eszközökön kötelező a száj és az orr eltakarása. Erről a társaság a honlapján, a közösségi médiában, valamint az állomásokon és a buszokon is tájékoztatja az utazókat. A Volánbusz a járványügyi készültség ideje alatt is folyamatosan fertőtleníti autóbuszait, létesítményeit, valamint ellátja munkatársait a szükséges védő- és fertőtlenítőeszközökkel. A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időszakban csaknem 125 ezer liter felületfertőtlenítő szert, 60 ezer törlőkendőt, 320 ezer kesztyűt, 14 500 védőszemüveget és több mint 1600 overallt biztosított munkatársai számára a fertőtlenítési feladatok elvégzéséhez. Kézfertőtlenítőből, fertőtlenítő hatású folyékony szappanból különböző kiszerelésekben több mint 37 ezer litert helyezett ki munkavállalóinak a társaság, a szájmaszkokból pedig eddig több mint 293 ezret osztott ki – írták. A Volánbusz emellett 700 érintésmentes kézfertőtlenítő-adagolót telepített állomásaira országszerte az utasok és a munkatársak higiénés biztonságáért, és az autóbusz-állomások és a járművek fokozott takarítása mellett ózonos fertőtlenítéssel bővítette eszköztárát a fertőzés terjedése elleni védekezésben. A júniusban beszerzett 58 ózongenerátor az ország csaknem teljes területén gondoskodik a Volánbusz mintegy 6500 járműve rendszeres fertőtlenítéséről. Az új készülékekkel naponta csaknem 350 autóbuszt kezelnek, 20 nap alatt a teljes járműállomány sorra kerül – tették hozzá. A társaság arra kéri az autóbuszjáratain utazókat, hogy továbbra is tartsák be a kötelező egészségvédelmi rendelkezéseket, láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletváltási lehetőségeket, valamint minden esetben viseljék a járatokon a vonatkozó kormányrendeletben előírt, orrot és szájat eltakaró maszkot, sálat vagy kendőt, és tartsák be a közegészségügyi előírásokat.