Előfizetés

Felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.20. 08:39

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Ezután a honvédtisztjelöltek teszik le esküjüket, majd átadják az Összetartozás emlékhelyét.
Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen csütörtök reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. A ceremónián Áder János, Orbán Viktor és Kövér László mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, a kormány képviselői, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint érdeklődők százai vettek részt. A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek teszik le esküjüket, majd átadják az Összetartozás emlékhelyét. A koronavírus-járvány miatt idén a hagyományos programok többségét – köztük a légiparádét, a tűzijátékot, a Szent Jobb-körmenetet – nem tartják meg, de országszerte több településen és a határokon túl is lesznek megemlékezések valamilyen formában az állami ünnepen.

Figyelmeztette Szél Bernadettet a kínai nagykövetség, mert egy üldözött mozgalommal foglalkozott

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.20. 06:43
Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A képviselőnő nevét nem tudták helyesen leírni, de azt hangsúlyozták: nagyon nem tetszik nekik, hogy a Fálun Gonggal szimpatizál.
„Egész eddigi politikai pályafutásom legabszurdabb mozzanata ez” – írta Facebook-oldalán Szél Bernadett, miután „eligazítást” kapott a budapesti Kínai Nagykövetség politikai osztályától. A részleg azért kereste meg a független országgyűlési képviselőt, mert az kiállt a Kínában 20 éve üldözöttnek és tiltottnak számító Fálun Gong mozgalom és követőik mellett. A szervezet nem radikális politikai vagy vallási irányvonala miatt szúrja a kínai kommunista rezsim szemét – egyszerűen egy meditációs irányzatról tartanak, ami a taozimus és a buddhizmus tanait ötvözi, és légzési, mozgási technikákat tanít.
Szél magyar fordításban és  honlapján eredetiben is közölte a kínai képviselet neki küldött üzenetét:
„Tisztelt Sezl Bernadett, A Magyarországi Kínai Nagykövetség nevében az alábbiakról szeretnénk Önt tájékoztatni. Mivel észrevettük, hogy részt vett néhány Fálun Gonggal kapcsolatos tevékenységben, fontos jeleznünk, hogy a Fálun Gong szekta támogatásáról szóló közös nyilatkozat súlyosan tévedés, ezért kifogásoljuk és határozottan ellenezzük”.

„A világ számos szektájához hasonlóan a Fálun Gong emberiség-, tudomány- és társadalomellenes természetű (...). Az emberek érdekét szem előtt tartva a kínai kormány az emberi jogok védelme és a társadalom biztonságának megőrzése érdekében, – a törvénnyel összhangban – betiltotta a Fálun Gong tevékenységét, egyúttal nagyban hozzájárulva a szekta-ellenes folyamathoz világszerte. Ugyanakkor fel kell hívnunk a figyelmét arra is, hogy Kínában egyáltalán nem létezik az úgynevezett vallásüldözés, és a kínai állampolgárok a törvénynek megfelelően élvezik a vallási meggyőződésük szabadságát”
– áll a levélben, aminek állításait azért hitelteleníti, hogy a kínai kormány Hszincsiang  tartományban legalább egymillió muszlim vallású ujgurt tarthat fogva fegyveresen őrzött átnevelő táborokban, és tömegesen távolítják el a keresztény templomok keresztjeit is, a városkép védelmére hivatkozva.
Szél hozzáteszi, a neki küldött üzenettel a kínai kommunista rezsim magyarországi képviseletét ellátó szerv gyakorlatilag számon kéri egy magyarok által megválasztott szuverén és autonóm országgyűlési képviselőn, hogy kiáll egy, a Kínai Kommunista Párt által hazájukban betiltott és elüldözött vallási kisebbség mellett. „Ezzel a lépéssel nagyon súlyos problémák vannak” – jegyzi meg a politikus, aki visszautasítja a nyomásgyakorlási kísérletet. „Attól még, hogy Orbán Viktor kormánya olyan szoros barátságot ápol a Kínai Kommunista Párttal, amitől úgy képzelik, hogy ezt megengedhetik maguknak hazánkban, ez messze nincs így. A magyar nemzet nem egyenlő Orbán Viktorral, a magyarok többsége nem igazán szereti az elnyomó kommunista diktatúrákat és főleg azt nem, ha ők akarják megmondani, mit gondolunk a világról” – tette hozzá Szél Bernadett.

Bocsánatot kért durva kiszólásaiért a szerencsi jobbikos jelölt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.19. 21:19
Bíró László, jobbikos politikus, az ellenzéki összefogás közös jelöltje
Fotó: Beli Balázs / Bíró László/ Facebook
Bíró László korábban Budapestet is „judapestnek” nevezte, de „istenfélő emberként” bocsánatot kér bűneiért.
„Keresztény, istenfélő emberként elismerem, hogy hibát követtem el, amikor a közösségi médiában lefolytatott viták hevében évekkel ezelőtt vállalhatatlan kijelentéseket tettem. A bűnömért bocsánatot kérek mindazoktól, akiket megbántottam”

– írta a 24.hu által idézett közleményében a jobbikos Bíró László, aki az ellenzéki pártok összefogásával indul az októberi szerencsi időközi parlamenti választáson, amelyet a fideszes Koncz Ferenc halála miatt írtak ki.
Mint arról a Népszava beszámolt, Bírót rasszistának tartja Setét Jenő roma aktivista. Állítása szerint – amelyet először a Klubrádióban fejtett ki – Bíró László korábban azt mondta, hogy az országot nemcsak „a Hasszánoktól”, hanem a „Sztojkáktól” is meg kell védeni. Korábbi kijelentéseiből pedig a Magyar Nemzet idézett antiszemita megnyilvánulásukat: a lap szerint a jobbikos politikus Budapestet például „judapestnek” nevezte.
A jobbikos politikus közleményében a bocsánatkérést követően azt írta: hisz a megbocsátás és a változás erejében, és bár tudja, hogy korábbi kijelentéseivel nehéz helyzetbe hozta azokat az ellenzéki pártokat, amelyek a támogatásukról biztosították, augusztus 22-én hivatalosan is elindul a kampány, „a startvonalon állunk, ahonnan már nincs visszaút, csak előre, hogy lebontsuk a Fidesz kétharmados falait”.
„Nem kérem azt, hogy az ellenzéki pártok elnézzék a bűnömet. Csak azt kérem, tegyék most félre mindazt, ami kavarog bennük.”

„Tegyék félre azokért, akikért megyei képviselőként immár 10 éve küzdök Borsodban, Abaújban, a Hernád völgyében, Hegyalján, a Taktaközben származástól függetlenül. És tegyék félre azokért is, akik ettől a választástól nem kevesebbet várnak, mint a kétharmad lebontását szerte az országban. A kommentjeim károkat okoztak. Legfőképp nekem. Az országnak csak akkor, ha emiatt megbomlik az ellenzéki egység a döntő csata előtt. Maradjunk együtt és hozzuk el változást. Bennem már megtörtént. Most a nemzeten a sor” – írta Bíró.