Előfizetés

Bocsánatot kért durva kiszólásaiért a szerencsi jobbikos jelölt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.19. 21:19
Bíró László, jobbikos politikus, az ellenzéki összefogás közös jelöltje
Fotó: Beli Balázs / Bíró László/ Facebook
Bíró László korábban Budapestet is „judapestnek” nevezte, de „istenfélő emberként” bocsánatot kér bűneiért.
„Keresztény, istenfélő emberként elismerem, hogy hibát követtem el, amikor a közösségi médiában lefolytatott viták hevében évekkel ezelőtt vállalhatatlan kijelentéseket tettem. A bűnömért bocsánatot kérek mindazoktól, akiket megbántottam”

– írta a 24.hu által idézett közleményében a jobbikos Bíró László, aki az ellenzéki pártok összefogásával indul az októberi szerencsi időközi parlamenti választáson, amelyet a fideszes Koncz Ferenc halála miatt írtak ki.
Mint arról a Népszava beszámolt, Bírót rasszistának tartja Setét Jenő roma aktivista. Állítása szerint – amelyet először a Klubrádióban fejtett ki – Bíró László korábban azt mondta, hogy az országot nemcsak „a Hasszánoktól”, hanem a „Sztojkáktól” is meg kell védeni. Korábbi kijelentéseiből pedig a Magyar Nemzet idézett antiszemita megnyilvánulásukat: a lap szerint a jobbikos politikus Budapestet például „judapestnek” nevezte.
A jobbikos politikus közleményében a bocsánatkérést követően azt írta: hisz a megbocsátás és a változás erejében, és bár tudja, hogy korábbi kijelentéseivel nehéz helyzetbe hozta azokat az ellenzéki pártokat, amelyek a támogatásukról biztosították, augusztus 22-én hivatalosan is elindul a kampány, „a startvonalon állunk, ahonnan már nincs visszaút, csak előre, hogy lebontsuk a Fidesz kétharmados falait”.
„Nem kérem azt, hogy az ellenzéki pártok elnézzék a bűnömet. Csak azt kérem, tegyék most félre mindazt, ami kavarog bennük.”

„Tegyék félre azokért, akikért megyei képviselőként immár 10 éve küzdök Borsodban, Abaújban, a Hernád völgyében, Hegyalján, a Taktaközben származástól függetlenül. És tegyék félre azokért is, akik ettől a választástól nem kevesebbet várnak, mint a kétharmad lebontását szerte az országban. A kommentjeim károkat okoztak. Legfőképp nekem. Az országnak csak akkor, ha emiatt megbomlik az ellenzéki egység a döntő csata előtt. Maradjunk együtt és hozzuk el változást. Bennem már megtörtént. Most a nemzeten a sor” – írta Bíró.

Napos, szeles idő vár ránk csütörtökön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.19. 19:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A záporok, zivatarok egy időre elvonulnak, csak néhány gomolyfelhőre számíthatunk.
Lassan elhagyja Magyarországot a felhőszakadásokat okozó légörvény, és Nyugatról melegebb, száraz léghullámok érkeznek felénk – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.  
Az MTI-nek is elküldött prognózisuk szerint csütörtökön már országszerte napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, számottevő csapadék nélkül. Az északnyugati szelet délután több helyen erős lökések kísérik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 12 és 18, csütörtök napközben 27 és 31 fok között lesz. Az enyhülés ugyanakkor csak néhány napra szól, hiszen vasárnap újabb hidegfront érkezik a Kárpát-medencébe, 6-7 Celsius fokos lehűlést és újabb zivatarokat hozva magával. 

Ugranak a szeptemberi külföldi nyaralások, járványügyi szigorításra készül a kormány

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.19. 18:29
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Egy héten belül döntenek az új intézkedésekről – ígérte a kormányinfón Gulyás Gergely, akit Szijjártó adriai VIP-kiruccanásáról is elmondta a véleményét.
Romlik az európai járványhelyzet, ez pedig lépésekre készteti a magyar kormányt is: a következő egy hétben szigorításokról dönthet az Orbán-kabinet – jelentette be kormányinfóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője. Gulyás az augusztus 20.-i ünnepre tekintettel hozta előre az általában csütörtökön tartott eseményt: mint elmondta, szerdán ülésezett a kormány, meghallgatták Pintér Sándor belügyminiszter és az operatív törzs jelentését a járványhelyzet alakulásáról. 
Bár konkrét döntések még nem születtek, azt már most javasoljuk, hogy szeptember elseje után mindenki mondja le külföldre tervezett nyaralását, különösen, ha déli országokba utazott volna – üzente Gulyás.

A távirati iroda kérdésére azt is hozzátette, hogy akik már korábban befizették a nyaralás költségeit, azok a kormányrendeletben rögzített vis maior helyzet szabályai alapján kérhetik a visszatérítést (igaz, az úgynevezett „bánatpénzről” így is le kell mondaniuk – a szerk.). Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy változott a járványügyi színzóna szerinti besorolás is: Norvégia a sárga országok listájáról a zöld országok közé került, hiszen alacsony a fertőzöttségi mutatójuk, és ők is a zöld országok között tartják számon Magyarországot. A miniszter ez utóbbi mondata alapján úgy tűnik, az átsorolás inkább politikai döntésnek tűnik – ezt erősíti, hogy a norvégok nagyon jó járványstatisztikával rendelkeznek, mintegy 10 ezer fertőzöttre 262 haláleset jutott náluk, míg itthon mintegy ötezer fertőzöttet és 609 elhunytat tartanak nyilván.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hozzátette, hogy Müller Cecília vezetésével már felállt, és éles helyzetben is bevethető a járványügyi készenléti egység – ennek feladata a gócpontok izolálása, a járvány terjedésének megakadályozása lesz, és szükség esetén helyi szintű korlátozásokról is dönthetnek.

Gulyás a Lady Mrd luxusjachtról: oda én sosem kaptam meghívót

Ha már nyaralás, Gulyás Gergely egy sor kínos kérdést kapott az RTL Klubtól, Szijjártó Péter luxusjachtos adriai kiruccanása miatt. A kancelláriaminisztert arról kérdezték, szerinte nem összeférhetetlen-e, hogy a külügyminiszter egy állami megrendeléseken is taroló nagyvállalkozó, Szíjj László jachtján, a Lady Mrd-on (vagy, Lady Milliardon) nyaralt – Gulyás erre azt mondta, hogy a kormány egyetlen kormánytag nyaralásával sem foglalkozik, nem nyomoznak magánügynek számító programok miatt. Mivel nem nyomoznak, Gulyás Gergely „értelemszerűen” azt sem tudta megmondani, hogy a külügyminiszter ajándékként kapta a kiruccanást vagy fizetett érte, de abban valamiért mégis biztos volt, hogy Szijjártó mindenben a szabályoknak megfelelően járt el. A kancelláriaminiszternek arról sem volt információja, hogy más kormánytagok is nyaraltak-e a Lady Milliard fedélzetén – annyit elárult, hogy erre a jachtra ő sosem kapott meghívót. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a külügyminiszter nyaralása alatt is dolgozott, és legalább tíz kollégájával tárgyalt a belarusz helyzet kapcsán. 
A kancelláriaminiszter arra is kitért, hogy több szakmai szervezet szerint betarthatatlan a járványügyi protokoll, amit az iskolák kaptak az Emmitől. Gulyás szerint a Klebesberg Központ segíthet az előírások betartásában, például többletforrást adhat az iskolai takarításra – de vannak olyan pontok, amiket ő maga is nevetségesnek tart a protokollban, és inkább javaslatcsomagnak, mintsem előírásnak tartja a dokumentumot. Az például szerinte sem kivitelezhető, hogy az iskolások között betartható a másfél méteres védőtávolság. A kormány álláspontja jelenleg ugyanakkor továbbra is az, hogy szeptember elsejétől elkezdődhet az általános, a középiskolai és a felsőoktatás is.
A kancelláriaminiszter bejelentette, a kormány anyagilag is támogatja, hogy a Millenáris Parkban Álmok álmodói kiállítást nyissanak, immár második alkalommal – a parkot üzemeltető nonprofit Kft. pedig alapítványi formát ölthet majd. Gulyás hozzátette, az Orbán-kabinet 2,5 milliárd forintot ad a (gazdasági összeomlás szélén tántorgó) Magyar Tenisz Szövetségnek, a „konszolidáció” megkezdésére. A vírushelyzet kapcsán a gazdaságélénkítés is szóba került: mint Gulyás megjegyezte, 1756 milliárd forintot már kihelyeztek ilyen célokra, 1376 milliárd kifizetéséről pedig jelenleg is tárgyalnak. Hozzátette, hogy idén júliusban 4,46 millió magyar dolgozott, ami 2600-al több a januári adatnál, viszont több tízezerrel elmarad a tavaly ilyenkori foglalkoztatási adatoktól.

Gulyás: mi sem ismerjük el a fehérorosz választás eredményét

A miniszter a sajtótájékoztatón üdvözölte Szerbia azon tervét, hogy drótkerítést állítanának fel határszakaszaikon. Arról is beszélt, hogy az Európai Unió tanácsának szerdai rendkívüli ülésén döntöttek róla – nem fogadják el a fehéroroszországi választások eredményét – Magyarország pedig egyetért a döntéssel. A minszki rendőrterror és összecsapások képeinek láttán pedig úgy fogalmazott: mintha a 2006-os budapesti jelenetek költöztek volna Fehéroroszországba – ami a külpolitikai egyetértés kinyilvánításánál is erősebb üzenet a kormány részéről.