Előfizetés

Koronavírus-fertőzött játékost találtak a DEAC jégkorongosai között is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.19. 20:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fertőzéssel járhatott az UTE csapatával folytatott edzőmeccs, az egyik DEAC- játékos karanténba kényszerült.
Mint lapunk beszámolt róla, szerdán közleményt adott ki az UTE jégkorongcsapata, amely szerint kilenc játékos koronavírustesztje pozitív eredménnyel zárult. 
Néhány órával később azonban a DEAC is reagált: miután pénteken edzőmeccset játszott az UTE együttese ellen, a klub házi karantént rendelt el a játékosoknak, akik a következő napokban nem is találkoztak egymással – írja a DEAC Facebook-bejegyzését kiszúró 24.hu.
Kedden a csapat minden tagján elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Az eredmények az egyik játékosnál igazolták a vírust. Az érintett jégkorongozónak nincsenek tünetei, de természetesen az előírásoknak megfelelően házi karanténban marad. A többiek negatív tesztet produkáltak, így ők folytathatják a felkészülést -  olvasható a közleményben,

Meghalt Simonné Almási Ágnes, világ- és Európa-bajnok asztaliteniszező

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.19. 19:52

Fotó: Shutterstock
Nyolcvanöt éves korában elhunyt Simon Béláné Almási Ágnes világ- és Európa-bajnok asztaliteniszező – tudatta honlapján a sportág európai szövetsége (ETTU).
Az 1935. június 21-én Budapesten született Almási Ágnes 1950-től a Budapesti Vasas játékosa volt. A magyar válogatottban három évvel később mutatkozott be, és 1957-ig négy világbajnokságon egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert. A stockholmi vb-n 1957-ben Mossóczy Líviával párosban a világ legjobbjának bizonyultak, de még ugyanabban az évben külföldre távozott, és Hollandiában telepedett le. Az 1959-es dortmundi világbajnokságon a holland válogatott tagjaként vett részt, utána pedig áttelepült az NSZK-ba. Nyugatnémet színekben háromszoros Európa-bajnok, négyszeres ezüst- és kétszeres bronzérmes, valamint BEK-győztes lett a DTC Kaiserberg együttesével. A német válogatottságról 1979-ben mondott le, klubcsapatában azonban egészen 1993-ig folytatta pályafutását. Eredményekben gazdag, hosszú karrierje alatt kilenc világ- és kilenc Európa-bajnokságon játszott.

MLSZ: járványügyi felelőst kell kinevezniük az élvonalbeli kluboknak

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.19. 19:12

Fotó: Népszava
Minden bajnoki mérkőzés előtt legfeljebb 72 órával PCR-tesztet kell elvégezni a meccsen résztvevő valamennyi sportszakemberen.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége az első osztályú klubokkal egyeztetve kétfokozatú intézkedési programot fogadott el szerdán, amelyet a koronavírus-járvány aktuális helyzetének megfelelően kell alkalmazni. Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint továbbra is kiemelten fontos feladatának tekintik a sportolók és a stábtagok egészségének védelmét, ennek megfelelően az OTP Bank Liga mérkőzéseit már a hétvégén úgy kell megrendezni, hogy az azon résztvevő labdarúgók és stábtagok a lehető legkisebb kockázatnak legyenek kitéve a vírusfertőzéssel szemben. A kétfokozatú intézkedési program alapfokozata a jelenlegi helyzetre szól. Ez kimondja, hogy
az élvonalbeli kluboknak haladéktalanul járványügyi felelőst kell kinevezniük, és központi tesztrendszer keretében minden bajnoki mérkőzés előtt legfeljebb 72 órával PCR-tesztet kell elvégezni a meccsen résztvevő valamennyi sportszakemberen.

Az elvégzett tesztekről nyilvántartást kell vezetni, az eredményekről az MLSZ folyamatos tájékoztatást kap. Minden mérkőzés szervezésekor
sportzónát kell kijelölni, amelynek használata és az abba történő belépés szigorú szabályok szerint történik.

A játékosokkal közvetlenül nem érintkező, de akár a mérkőzések között is a sportzónában dolgozó személyzetre szigorú higiéniai előírások és megelőző intézkedések vonatkoznak. Az MLSZ szabályzatait átmenetileg kiegészítik azokkal a szabályokkal, amelyek szükséges esetekben lehetővé teszik a zökkenőmentes és rövid határidővel történő döntéshozatalt például a ki nem állás, a halasztási kérelem és a fegyelmi ügyek kérdéskörében. Amennyiben az országos járványügyi hatóság korlátozásokat, szigorításokat ír elő, akkor ezeket a szövetség alkalmazni fogja a saját szabályzataiban, és életbe lép a második fokozat. Emellett a kötelező tesztrendszert kiterjeszti a sportzónában dolgozó valamennyi személyre, és életbe lépteti a nézőtéri zónára vonatkozó egészségvédelmi szabályokat. A körülményektől függően, indokolt esetben sor kerül majd az öt csere ismételt engedélyezésére. Amennyiben egy játékos vagy stábtag tesztjének eredménye pozitív, őt azonnal az előírt módon el kell különíteni, értesíteni kell az adott személyt, az MLSZ-t, valamint intézkedni kell a többi játékos és stábtag egészségének védelméről és ismételt teszteléséről. Az elnökség döntött arról is, hogy
a magyar utánpótlás-válogatottak további intézkedésig nemzetközi programokon nem vesznek részt.