Előfizetés

Nem bűncselekmény, hogy I. kerületi önkormányzati lakásokat Airbnb-ként adtak ki azok bérlői

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.18. 14:32
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A költségvetési csalás gyanúját viszont felveti.
Júniusban írta meg a hvg.hu, hogy önkormányzati lakások bérlői busás haszonnal turistáknak adtak ki a bérlakásokat a Budai Várban, és akár egy-két nap alatt megkereshették a helyhatóságnak fizetett havi 20-27 ezer forintos lakbért. Azonban az önkormányzat megelégelte az Airbnb-bizniszt, és váratlan ellenőrzéseket követően felmondták a bérleti szerződéseket. Vadai Ágnes, a DK parlamenti képviselője ezután Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult írásbeli kérdéssel, azt próbálta megtudni, hogy követett-e el valamilyen bűncselekményt az a bérlő, aki az önkormányzati lakást Airbnb-szállássá alakította és kiadta. A legfőbb ügyész az írásbeli kérdést feljelentésként értékelte, és az I. kerületi rendőrkapitánysághoz továbbította. Vadai Ágnes most arról számolt be a hvg.hu-nak, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntette az eljárást, mert a cselekmény nem bűncselekmény. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a bérlők az önkormányzat felé megfizették a bérleti díjakat, így annak kára nem keletkezett, és így nem történhetett csalás. A rendőrség szerint azonban felmerül a költségvetési csalás gyanúja, miszerint a bérlők a bevételeik után nem fizettek adót. Ilyen ügyben azonban nem a rendőrség az illetékes, hanem az adóhatóság, ezért az iratokat átküldték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Magyarországi Bűnügyi Igazgatóságához. 

Látogatási és kijárási tilalmat vezettek be a Pesti úti idősotthonban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.18. 13:43

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az intézmény több hétre való védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel rendelkezik, a lakókat és a dolgozókat pedig rendszeresen szűrik koronavírusra.
Intézményvezetői kezdeményezésre a Fővárosi Operatív Törzs keddi ülésén augusztus 19-től látogatási és kijárási tilalmat rendelt el a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Pesti Úti Idősek Otthonában – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A közleményben kiemelik: a fenntartó folyamatosan ellenőrzi a járványvédelmi protokollok, illetve a főpolgármester 9 pontból álló fenntartói utasításának betartását. Az intézmény több hétre való védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel rendelkezik, a lakókat és a dolgozókat pedig rendszeresen szűrik koronavírusra. „Az intézményben jelenleg nincs aktív koronavírusos fertőzött, azonban az országszerte emelkedő esetszámok miatt az intézményvezető indokoltnak látja a nagy számú idős, veszélyeztetett lakók védelmének megerősítését” – írják.

A PDSZ elfogadhatatlannak tartja az iskolai járványügyi protokollt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.18. 12:38

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Felszólítottak két minisztert arra, hogy haladéktalanul teremtsék meg a digitális oktatás feltételeit.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak és elégtelennek tartja az augusztus 17-ei dátummal az intézményvezetőknek elküldött járványügyi intézkedési tervet, amelyet Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár írt alá. Ezért az érdekvédők felszólították Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, illetve Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy haladéktalanul teremtsék meg a digitális tanrendhez szükséges feltételeket.
– A 2020. augusztus 17-én 21:30-kor kiadott járványügyi intézkedési tervből kiderül, hogy a kormány és az állami fenntartók nem képesek olyan feltételeket biztosítani, amelyek egyszerre biztosítják a köznevelési intézményekbe belépők egészségét és teszik lehetővé az ottani munkavégzést

– írta a PDSZ.

Többek közt az alábbi megállapításokat tették a miniszterek felé:
  • Elfogadhatatlannak tartják, hogy az intézkedési terv olyan előírásokat fogalmaz meg, amelyekhez a feltételeket nem biztosítja (például homloklázmérők), miközben sok intézményben a gyerekek kézfertőtlenítése sem biztosított.
  • Nehezményezték, hogy a maszkviselés csak ott ajánlott, ahol nem lehetséges betartani az 1,5 méter távolságot.
  • Úgy vélik, a rendelkezés ellentmond az eddigi járványügyi kommunikációnak és a hasonló európai gyakorlatnak is, mivel egy harminc fős osztályban nem lehet 1,5 méteres távolságot tartani. Hozzátették, hogy országszerte alig vannak olyan tantermek, ahol ezeket a szabályokat be lehetne tartani, de hasonló a helyzet az óvodákban is.
  • Kifogásolták, hogy az intézkedési tervben nincs szó a leszakadó régiókról és az alacsony osztályhelyzetű gyermekek oktatásának biztonságos megszervezéséről.
  • Azt sem értették, miért van az, hogy míg koncerteket és hasonló rendezvényeket a járványügy miatt nem lehet megszervezni, addig tömegeket engednek az iskolákba.
  • Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a protokoll nem számol a veszélyeztetett korosztállyal, akik a pedagógustársadalom nagy részét teszik ki, amit a PDSZ a nyugdíj előtt álló pedagógusok veszélyeztetéseként értékel.
 A teljes levél itt olvasható.