Előfizetés

Emberi szervezetben is találtak mikroműanyagot, nem is keveset

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.18. 09:06

Fotó: LOUISA GOULIAMAKI / AFP
Azt egyelőre nem tudni, hogy az élelmiszerek csomagolásához használt, nem lebomló anyagok milyen hatással vannak az egészségre.
Nagy arányban szennyezettek mikroműanyaggal az emberi szervek egy új kutatás szerint. Amerikai szakértők az általuk vizsgált mind a 47 mintában találtak apró műanyagtöredékeket – közölte hétfőn az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society). A szakértők tüdőkből, májakból, vesékből és epékből vett mintákban találtak mikro- és nanoműanyagot. Ezek a szervek a leginkább kitettek a fertőzöttségnek, mivel ezek szűrik vagy gyűjtik össze a részecskéket. Több tucatnyi különböző típusú műanyagösszetevőt találtak, például a műanyagzacskók előállításához használt polietilént és a palackokban alkalmazott polietilén-tereftalátokat (PET). Az összes emberi mintában jelen volt a biszfenol-A (BPA), amely az élelmiszerek csomagolásában kap szerepet.
A zacskók és palackok feldarabolódásából származó mikro- és nanoműanyagok a világ minden sarkában elszennyezték már a környezetet. Az állatoknál a kutatások a szennyezettséget már összekapcsolták a terméketlenséggel, gyulladásokkal és rákbetegségekkel, de az emberi egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen a tudósok szerint.
„Nem akarunk ijesztgetni, de aggasztó, hogy ezek a természetes úton nem lebomló anyagok, amelyek mindenütt jelen vannak, bekerülhetnek és felhalmozódhatnak az emberi szövetekben, és nem tudjuk, milyen lehetséges hatásuk van az egészségre” – mondta Varun Kelkar, az Arizonai Állami Egyetem hallgatója, a kutatócsoport tagja. „Ha pontosabb képet kapunk arról, mi van a szövetekben, epidemiológiai vizsgálatokat végezhetünk, hogy felmérjük az emberi egészségre gyakorolt hatását” – tette hozzá.
Ez a kutatás volt az első, amely a műanyagrészecskéket olyan donorok szerveiben vizsgálta, akikről ismert a szennyezettségnek való kitettség.

Utoljára 1913-ban mértek olyan meleget az Egyesült Államokban, mint vasárnap

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.17. 13:15

Fotó: Manuel Sulzer/Cultura Creative / AFP
54,4 Celsius-fok volt a kaliforniai Death Valley-ben.
Utoljára 1913-ban volt olyan meleg az Egyesült Államokban, mint vasárnap délután, amikor 54,4 Celsius-fokot mértek a kaliforniai Halál-völgyben. A Kalifornia és Nevada államok között húzódó Death Valley az Egyesült Államok legmélyebben fekvő és legszárazabb területe, egyben a világ egyik legforróbb pontja nyáron. A legmagasabb hőmérsékletet, 56,7 fokot 1913. július 10-én mérték itt, ez egyben az ország hivatalos rekordja.
A vasárnapi mérést a meteorológiai szolgálat Furnace Creek-i automata állomása rögzítette, mely a Nemzeti Park látogatóközpontja közelében működik. A kapott érték egyelőre nem hivatalos a szolgálat közleménye szerint. "Ha igazoljuk, ez lesz a második legmagasabb érték 1913 óta az országban, egyben a Death Valley-ben. Mivel ez extrém hőmérsékleti esemény, el kell végezni a hivatalos ellenőrzését" – írta a közlemény. A mérés igazolására bizottságot hoznak létre.

Másfél kilométert totyogott a faluban egy meglógott Humbold-pingvin

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.17. 13:05
Képünk illusztráció
Fotó: Alexander Kovalev / AFP
Fotózkodtak a rendőrök a barátságos állattal, majd hazavitték.
A Nottinghamshirem megyei Braxtone kerületben járőröztek a rendőrök, amikor vasárnap kora reggel meglátták a déli-sarkvidéki Humboldt-pingvint, amely egy farm karámjából szökött meg Strelley-ben, és sikerült több mint másfél kilométer utat végigtotyognia – írta a BBC. 
A rendőrök meglepődtek, majd befogták és visszaszállították a gazdájának. Gareth Philp rendőr elmondta, hogy a madár, akinek a Po-Po becenevet adták, barátságos volt és jól tűrte, hogy fotózkodjanak vele.
Tavaly a helyi rendőrök egy pár lopott pingvint mentettek meg, majd betörés miatt letartóztatták a gyanúsítottat.
A Humboldt-pingvinek Dél-Amerikában élnek, tengerpart közelében. Átlagosan 70 centiméteresre és 4 kilogrammosra nőnek meg.