Előfizetés

Gigabüntetés: 1,6 milliárd forintra bírságolt a GVH egy társkereső oldalakat működtető céget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.17. 10:40
Képünk illusztráció
Fotó: Shutetrstock
A hivatal tisztességtelennek minősülő magatartásokat azonosított a weboldalak működésében.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a be2.hu és az academicsingles.hu társkereső weboldalak számos módon tisztességtelenül jártak el a fogyasztókkal szemben. A hatóság ezért 1,6 milliárd forint bírságot szabott ki az oldalakat működtető luxemburgi cégre – számolt be róla a GVH szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
A versenyhatóság számos panasz alapján indult vizsgálata feltárta, hogy a be2 S.à.r.l. társkereső weboldalakat üzemeltető társaság gyakorlata a zavaros kommunikációra, a fogyasztók megtévesztésére épül.

A GVH döntése kiemelte, hogy minden esetben elvárt az árakra, a szolgáltatások ellenértékére vonatkozó szerződéses feltételek (például időtartam, automatikus megújulás) egyértelmű, transzparens kommunikációja. Vizsgálata során a hivatal többek között a következő, tisztességtelennek minősülő magatartásokat azonosította a weboldalak működésében: 
  • habár a weboldalak használatát ingyenesként hirdették, díjmentesen valójában nem lehetett hozzáférni a szolgáltatások lényegéhez, maga a társkeresés (például üzenetküldés) csak díjfizetéssel volt lehetséges;
  • a portálok nehezen észlelhető és megtévesztő információkat nyújtottak az előfizetés időtartamáról, automatikus meghosszabbodásáról és áráról, emiatt a fogyasztók nem voltak tudatában annak, hogy ténylegesen milyen időtartamú és összegű fizetési kötelezettségük keletkezhet;
  • az oldalak nem az elvárható módon ismertették a szolgáltatások reális megítéléséhez szükséges információkat (lemondás lehetősége, formája), ahogyan a fogyasztói panaszok tartalmát sem megfelelően kezelték, hiszen a vállalkozás még a jelentős számú felhasználói panasz ellenére sem módosította tájékoztatási gyakorlatát és működését.
A hatóság számos körülményt, elsősorban a jogsértés súlyát és az okozott fogyasztói kárt mérlegelve 1,6 milliárdos versenyfelügyeleti bírságot rótt ki a vállalkozásra. A bírság alapja a vállalkozás 2017. év vége és a vizsgálat lezárása közötti, hazai fogyasztóktól származó árbevétele volt. A hatóság emellett arra kötelezte a céget, hogy 30 napon belül módosítsa jogsértő tájékoztatási gyakorlatait, valamint tegyen közzé helyreigazító nyilatkozatot az oldalakon, illetve közvetlenül a felhasználók felé. A közleményben megjegyezték azt is, hogy a felhasználóknak lehetőségük van polgári jogi igényüket közvetlenül a bíróság előtt érvényesíteni.

Részvénytrükk az energiapályázat-kezelőnél

Marnitz István
Publikálás dátuma
2020.08.17. 08:00

Fotó: Népszava
Bár kisebbségi, de elsőbbségi tulajdonos az állam a hazai forrású energiahatékonysági támogatásokat átvevő magáncégben; az uniós kiírások kezelése viszont köztulajdonban marad.
Az NFFKÜ – Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt.-ben az állam elsőbbségi részvényes – derül ki Schanda Tamás, a „szakmailag illetékes” innovációs és technológiai tárca parlamenti és stratégiai államtitkára Tóth Bertalan MSZP-elnök írásbeli kérdésére adott válaszából. Lapunk három hete hívta fel a figyelmet arra, hogy az öt éve energetikai támogatások lebonyolítására alapított NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. egy akkori kormányrendelet szerint hazai forrású pályázatait átadja az NFFKÜ-nek. A fellelhető források szerint az NFFKÜ egy bevett, de kis forgalmú, többségében magánhátterű, nyereségérdekelt pályázatkezelő. Az MSZP-elnök a váltás okait firtató kérdésében felhívta a figyelmet, hogy az NFFKÜ állami tulajdonhányada csak 24 százalék, ami szerinte nem biztosít érdemi beleszólást a cég ügyeibe. Bár az államtitkár válaszában arra nem tért ki, hogy elsőbbségük pontosan miben áll, úgy véli, ez a jövőben is biztosítja és ellenőrzés alatt tartja az állami érdekképviseletet. Tóth Bertalan az iránt is tudakozódott, hogy mikor várható új lakossági energiahatékonysági kiírás. Bár a válaszadó erre látszólag egyáltalán nem tér ki, a kérdés keltette feszültséget a rezsipropaganda ismert, azóta többször megcáfolt fordulatainak hosszas idézésével vezeti le. Az ellenzéki honatya által a tulajdonosi vonalon érintett, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez intézett, hasonló kérdéssorára Fónagy János parlamenti ügyekért felelős államtitkár mindezt egyetlen érdemi információ-adalékkal egészíti ki. Eszerint az NFSI a jövőben is megmarad az uniós forrású energetikai pályázatok kezelőjének. Vagyis csak a hazai költségvetésből állt programokat adták át az NFFKÜ-nek. A váltás okait egyik államtitkár se indokolta. Amiként arról augusztus elején beszámoltunk, a kormányrendeletnek megfelelően, de mindennemű hírverés nélkül, az Nffku.hu cím alatt elindult a hazai forrású energiahatékonysági és fogyasztóvédelmi pályázatok új honlapja. Fő feladataik most a már korábban kiírt és lezárt tucatnyi pályázat több százezer nyertesével kapcsolatos ügyintézésre korlátozódnak. Új program ugyanis egyelőre nincs a láthatáron. Ugyanez a helyzet a szintén az NFFKÜ jegyezte norvég alappal, illetve az európai gazdasági tér évek óta alvó támogatási programjaival is. (Emiatt első látásra az tűnt volna kézenfekvőbbnek, ha az NFFKÜ épp nem a hazai, hanem az uniós hátterű pályázatokat veszi át.) Lapunk kapcsolódó kérdéseire az érintettek nem válaszoltak.

346,27 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.17. 07:38
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel.
Az euró 346,27 forinton forgott reggel hét órakor, 8 fillérrel csökkent az árfolyama a péntek esti 346,35 forinthoz képest. A dollár árfolyama 292,37 forintról 292,06 forintra, a svájci franké pedig 321,54 forintról 321,24 forintra csúszott le. A jent 2,7399 forinton jegyezték, szemben a péntek esti 2,7440 forinttal. Az euró 1,1858 dolláron forgott hétfő reggel, 0,14 százalékkal erősödött a pénteki záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,15 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,0782 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9092 frankot adtak, 0,02 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A jenhez képest 0,01 százalékkal erősödött a dollár, 106,61 jenen jegyezték hétfő reggel.