Előfizetés

Nem csak a túl sok kávé zavarhatja meg a szív ritmusát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.19. 14:14

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
A magas vérnyomás és a koszorúér-betegségen kívül is sok oka lehet a változásnak.
A szív a két felső pitvarból és a két alsó kamrából áll, összehúzódásainak ritmusát „karmesterként” vezényli a jobb pitvarban elhelyezkedő szinuszcsomó. Ez percenként 60-100 elektromos impulzust produkál, amely beindítja a szívdobbanásokat, arra készteti a pitvarok izmait, hogy összehúzódjanak és vért pumpáljanak. Az elektromos impulzusok ezután eljutnak az AV-csomónak nevezett sejtekhez, amelyeknek szintén koordináló szerepük van. Ha a szinuszcsomó megbetegszik, vagy fertőzés, láz vagy pajzsmirigy betegség esetén gyorsabb vagy lassabb működésre vált, amitől a szív gyorsabban vagy lassabban kezd verni – mondta Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.
A genetikai hajlam mellett szívritmuszavarhoz vezethet a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a dohányzás, a túl sok koffein, alkohol vagy tudatmódosító szerek fogyasztása. Megváltoztathatja a szívverését a pajzsmirigy alul- vagy felülműködés, az alvási apnoe, vagyis az éjszakai légzéskimaradás, bizonyos gyógyszerek, és étrend-kiegészítők. Okozhatja koszorúér-betegség, a szívben történt szerkezeti változás, például kardiomiopátia, szívinfarktus miatt károsodott szívizomszövetek, de éppen zajló szívinfarktus is.
Akár a szívinfarktust és a stroke-ot is megelőzheti a szívritmuszavar kivizsgálása és kezelése – hangsúlyozta Sztancsik Ilona. Ha a családban többeknek van szívbetegsége, évente, kétévente még tünetmentesség esetén is ajánlott általános kardiológiai kivizsgálásra menni. Szívproblémákra hajlamosító életmód esetén is fontos a rendszeres szív-érrendszeri szűrés. Ilyen, ha valakit sok stressz ér, függőségei vannak, vagy a kórtörténetében magas vérnyomás, pajzsmirigybetegség, diabétesz szerepel. Felgyorsult vagy lelassult szívverés, mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, izzadás, furcsa, remegő érzés a mellkasban, eszméletvesztés esetén is orvoshoz kell fordulni.

„Kakaóhó” hullott egy svájci városban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.18. 14:01

Fotó: Shutterstock
A helyi csokoládégyár meghibásodott ventilátora volt az oka.
Meglepetten tapasztalták a Zürich és Basel közt fekvő Olten lakói, hogy finom kakaószemcsék hullanak rájuk. A Lindt & Sprüngli cég kedden közölte, hogy a hántott kakaóbab pirításakor használt hűtőberendezés ventilátorának kisebb hibája miatt esett „kakaóhó”. 
A reggeli erős szél gyorsan behintette a finom kakaóporral a gyár környékét. A csokoládégyár közleményében felajánlotta a takarítási költség megtérítését annak az autótulajdonosnak, akinek járművét beborította a por.
A kakaópermet teljesen ártalmatlan az emberre és a környezetre. A gyár termelése nem állt le, a ventilátort megjavították.

Az ételek megfelelő kezelésével csökkenthető a szalmonellaveszély

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.18. 13:00

Fotó: RODGER BOSCH / AFP
A melegben virgonc és fertőző, ételmérgezéses tüneteket okozó baktériumok leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús.
Nyáron gyakrabban kapunk gyomorrontást, súlyosabb esetben ételmérgezést, amelyet az élelmiszerek nem megfelelő tárolása vagy hűtése okoz. Az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús. Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell óvatosnak lenni – hívta fel a figyelmet Torzsa Péter családorvos. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense hozzátette: a nyers tojást tartalmazó ételek és a tojástartalmú ételek – mint például a tatár beefsteak, a tiramisu, a madártej, a házi majonéz – is fertőzésveszélyesek lehetnek, csakúgy, mint a mosatlan, nyers zöldségek, gyümölcsök. A hagyományosan készített, olvadó vaníliafagyival is érdemes vigyázni, fontos alapszabály, hogy ha a fagylalt egyszer már megolvadt, nem szabad újrafagyasztani – figyelmeztetett a szakember.
A baktériumok az élelmiszeren túl leggyakrabban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba, vagy akár a levágott állatok húsán is előfordul. A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével megelőzhető, de az alapos sütés-főzés is elpusztítja a szalmonellabaktériumokat. 
Hazánkban legtöbbször a sokszor magas lázzal, hányással és hasmenéssel járó szalmonellózis, a szalmonellabaktérium által okozott fertőző megbetegedés fordul elő. Ennek tünetei – a magas láz, enyhébb esetben hőemelkedés, a hányinger, a hányás, a vizes hasmenés, a köldök körüli hasi fájdalom, a gyengeség, a fáradékonyság – a fertőzés után egy-két nappal jelentkeznek. A hasmenés többnyire 3-7 napig, a lázas állapot 3-4 napig tart. A betegség lefolyása után az esetek 80 százalékában 4-5 hét után megszűnik a szalmonellabaktérium széklettel való ürítése is, a betegeknek csak 1-2 százaléka válik tartós hordozóvá – magyarázta Torzsa Péter. 
A szalmonellózis legtöbbször otthon kezelhető fertőzés, a beteg az esetek túlnyomó többségében magától is meggyógyul. A kezelésnél fontos a folyadék és elektrolitok pótlása, kerülni kell a hasi görcsöt kiváltó ételek, italok, például a tej, az alkohol vagy a koffein fogyasztását. A családorvos kiemelte, gyermekek esetében hasfogók alkalmazása nem ajánlott. Enyhe vagy közepesen súlyos esetekben antibiotikum szedésére sincs szükség, csak például 65 évnél idősebb vagy egyévesnél fiatalabb, gyenge immunrendszerű betegeknél javasolt.

Tippek a megelőzéshez:

  • Kézmosás: ételkészítés előtt és a nyersanyagok, főként a húsok előkészítése után.
  • Hűtés: a megmaradt ételt minél előbb tegyük a hűtőbe, szobahőmérsékleten már néhány óra alatt elszaporodhatnak benne a kórokozók.
  • Forrósítás: a maradékot mindig forrósítsuk át, a melegítés nem elég.
  • Fertőtlenítés: szalmonellával fertőzött családtag ápolása esetén alapos kézfertőtlenítésre van szükség. Fontos, hogy a beteg kerülje az ételkészítést, hogy ne fertőzze meg a többieket is.