Előfizetés

Brüsszel fizette ki a déli kerítésnél dolgozó rendőrök túlóráit

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.08. 15:59
Röszkén járőröző rendőr
Több mint ötmilliárd forintot költött a rendőrség a határzárat védő járőrök fizetésére – uniós pénzből.
Hangosan háborgott tavaly a Fidesz, hogy Brüsszel csak  a határvédelemre fordított kiadások mindössze alig több mint egy százalékát - 20 millió eurót - térítené meg Magyarországnak. Később aztán a Népszava derítette ki, hogy a kormánypárt szerény százmilliós eurós határvédelmi támogatást hallgatott el, sőt, a fent említett 20 milliót is szám szerint ők kérték, módosítva egy korábbi, jóval nagyobb összegről szóló igénylésüket.
Azt már tudni lehetett, hogy a brüsszeli forrásból kizárólag a szerb-magyar határszakaszon dolgozó rendőrségi és honvédségi állomány féléves munkáját lehetett támogatni – arról azonban sem a rendőrség, sem a Honvédelmi Minisztérium sem számolt be, hogy a (támogatás idején 6,6 milliárd forintnyi) keretből hány katona és rendőr, biztonsági őr munkadíját, pótlékait fizetik ki. Nem tudott meg erről többet az MSZP-s Harangozó Tamás sem, aki hiába érdeklődött Benkő Tibor honvédelmi miniszternél, hogy pontosan mire fordították ezt az EU-s keretet, mennyi jutott belőle a vészhelyzet idején túlórázó honvédek illetményeire; a miniszter azzal hárított, hogy mindenben a törvényeknek megfelelően járnak el, és hasonlóan kitérően válaszolt lapunk megkeresésére is
A rendőrség közlékenyebbnek bizonyult: mint az Országos Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, 
2019. január 1. és 2020. június 30. között mintegy 5,6 milliárd forintot költöttek a projekt terhére, és ebből összesen 2 423 685 óra normál és túl-szolgálatot fizettek ki az ország minden részéből a déli határzónába telepített rendőröknek, határvadász egységeknek.

Ez azt jelenti, hogy az uniós támogatás túlnyomó részét a rendőrség használta fel, és csak mintegy egymilliárd forint juthatott belőle a költekezést furcsamód titkoló honvédelmi tárcának; bár – az egy év alatt bekövetkező forintromlás miatt – az összegben lehet akár pár százmilliós eltérés is (a tavalyi árfolyamhoz képest 20 millió euró jelenleg 6,9 milliárd forintot ér.)
Az ORFK kérdésünkre azt is hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt túlórákat nem ebből a keretből fizették, és szerintük egyetlen rendőrnek sem maradtak adósai a vészhelyzet után. Bár a kormány folyamatosan hangsúlyozta, hogy Brüsszel nem akar pénzt adni a magyar határvédelemre, a közbeszerzési értesítő, és az uniós támogatást szerényen, de mindig feltüntető rendőrség folyamatosan cáfolta a propagandát: márciusban az uniós pályázati oldalról tudtuk meg azt is, hogy az ORFK 67 darab terepjárót vásárolhatott 1,2 milliárdért – az összeg 80 százalékát az EU Belső Biztonsági Alapja, 20 százalékát a magyar belügyi tárca állta. De az unió keretéből, szintén a Belső Biztonsági alap forrásaiból fejlesztik a rendőrség  biometrikus adatokat is rögzítő határregisztrációs rendszerét, bruttó 1,4 milliárd forintból. A rendőrségnek juttatott uniós forrásokról és felhasználásuk céljáról ide kattintva lehet tájékozódni - érdemes is, hiszen ezek áttekinthető beszámolók. A magyar kormány ugyanakkor nyomon követhetetlenül önti a közpénzt a határvédelembe, a tömeges bevándorlás okozta láthatatlan, öt éve tartó válsághelyzet felhatalmazást jelent a kifizetések titokban tartására is. Azt is csak a kormánytól tudhattuk meg, hogy  a röszkei határkerítés 2015-ös felállítása és tavaly agusztus között 504 milliárd forintnyi közpénzt fordítottak a határvédelemre.

Több kilométeres kocsisor áll a rekkenő hőségben, mert az osztrákok elkezdtek egészségügyi ellenőrzéseket tartani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.08. 14:03
Osztrák rendőrök a határon. A kép illusztráció
Fotó: MATTHIAS BALK /
Órákat vesz igénybe a határátlépés.
Az osztrák szervek szúrópróbaszerű egészségügyi ellenőrzése miatt 2020. augusztus 8-án délelőtt több mint 3 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópálya Ausztria felé vezető oldalán, a hegyeshalmi határátlépési pontnál, írja a police.hu. A közlekedők a határátlépés lassulására számíthatnak. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy a gépjárművezetők fokozott odafigyeléssel közlekedjenek az autópálya érintett szakaszán, továbbá, hogy indulás előtt a rendőrség honlapján tájékozódjanak a választott határátlépési pontoknál szükséges várakozási időkről.

Az ajánlott ár háromszorosát kérik el egy vírustesztért egyes kórházak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.08. 13:24

Fotó: Nicolas Economou / AFP / NurPhoto
A kiemelkedően magas összegre nincs magyarázat.
96 ezer forintért végeznek el egy PCR-tesztet a hódmezővásárhelyi és a makói kórházban – idézi a hodpress.hu információját az az atv.hu. Az ATV híradó stábja maga is utánajárt az ügynek, felhívta az említett kórházat, ahol figyelmeztették is betelefonáló munkatárat: bár van, ahol csupán 30 ezer forintba kerül, náluk 96 460 forint a vizsgálat. Magyarországon egyébként több mint 100 helyen lehet tesztet csináltatni. A legtöbb helyen – a Nemzeti Népegészségügyi Központ által is ajánlott – nagyjából 30 500 forintét végzik el a tesztet. Hogy a hódmezővásárhelyi és makói kórházban a mintavételt végző magánszolgáltató miért dolgozik háromszoros áron, az ATV híradó hiába kérdezte, nem kaptak választ. Mint ahogy a kormánytól sem arra, hogy morálisan elfogadhatónak tartják-e, hogy egy állami kórházban ennyit kérnek egy koronavírus tesztért.