Előfizetés

Éhségsztrájkkal tiltakozik a siófoki viharjelzés ellehetetlenítése ellen a képviselő

Vas András
Publikálás dátuma
2020.08.06. 20:57

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Biztonságos Balatonért címmel kezd éhségsztrájkot is magába foglaló akcióba péntek délután négy órától a siófoki meteorológiai obszervatórium mellé tervezett, építési engedélyt kapott, ötemeletes apartmanház ellen, jelentette be csütörtök délután élő Facebook-videóban Potocskáné Kőrösi Anita.
A siófoki jobbikos országgyűlési képviselő két napra települ ki a viharjelző állomás melletti telekre, a várja mindazokat, akik hozzá hasonlóan tiltakozni akarnak a szakemberek szerint a balatoni időjárásjelentés és viharjelzés pontosságát alaposan befolyásoló beruházás ellen. A képviselő, miután a Somogy Megyei Kormányhivatal megadta az építési engedélyt a vállalkozónak, írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, hajlandó-e közbe lépni az állam, hogy megakadályozza a beruházást? Válaszában Nagy István agrárminiszter kijelentette, a hatóságoknak és bíróságoknak biztosítaniuk kell a közérdek érvényesülését, s hogy ne valósulhasson meg semmilyen életre, egészségre, környezetre veszélyes tevékenység. A tárcavezető hozzátette, minisztériuma nem rendelkezik feladat- és hatáskörrel az ilyen jogi problémák eldöntésére, a kormányhivatal döntésével szemben léteznek megfelelő jogorvoslati lehetőségek. Utóbbiakkal kapcsolatban a Népszava a kormányhivatali döntést követően megkereste a minisztériumot és az Országos Meteorológiai Szolgálatot, fellebbeznek-e a határozat ellen, ám választ egyik helyről sem kaptunk, míg a Pécsi Törvényszék közölte, közigazgatási lajstromuk „nem tartalmaz a határozat tárgyával összefüggésben adatot”, vagyis határidőn belül nem érkezett fellebbezés az obszervatórium mellé tervezett építési engedély ügyében.

Dollármilliókat tettek zsebre a „jótékony” amerikai fegyverlobbi vezetői, megszűnhet a szervezet

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.06. 19:38
Két éve Donald Trump is felszólalt a Wayne LaPierre (jobbra) vezette fegyverlobbi gyűlésén
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Másfél éve nyomoz a New York-i ügyészség a 148 éves egyesületnél zajló visszaélések ügyében.
New York főügyésze, Letitia James perkeresetet nyújtott be a befolyásos fegyverlobbi, Országos Fegyverszövetség (NRA) ellen, azzal vádolva a szervezet elnökét és csúcsvezetőit, hogy dollármilliókat tulajdonítottak el a szervezettől. A főügyész egyúttal az NRA feloszlatását is javasolta. Letitia James a kapzsiság, a visszaélés és az égbekiáltó törvénytelenség táptalajának minősítette az NRA-t, amely szerinte évtizedeken keresztül ellenőrzés nélkül tevékenykedett, miközben csúcsvezetői milliókkal tömték meg a saját zsebüket. A 148 évvel ezelőtt alapított és több mint ötmillió tagot számláló NRA az amerikai politikai élet rendkívül befolyásos fegyverlobbija. Ennek ellenére nem lobbiszervezetként, hanem jótékonysági egyesületként jegyezték be, illetve az e csoportokra érvényes törvények szerint működhetett.

Családtagok és barátok is kaptak a pénzből

Vezetője Wayne LaPierre, akit a többi vezetővel együtt a vádirat szerint eltulajdonított összegek – több tízmillió dollár – megtérítésére kötelezne a New York-i ügyészség. A vádiratban LaPierre mellett a szervezet három másik vezetője szerepel: Josh Powell volt elnökhelyettes, John Frazer, a szervezet főtanácsnoka és Woody Phillips, a volt kincstárnok. Valamennyien több állami és szövetségi törvényt sértettek meg, s nemcsak önmaguknak, hanem családtagjaiknak, barátaiknak és szövetségeseiknek is tekintélyes summákat juttattak. A vádirat szerint az elmúlt három évben mintegy 64 millió dollárt tulajdonítottak el a szervezettől. A New York-i ügyészség 2019 februárja óta folytatott nyomozást az NRA-nél feltételezett visszaélések ügyében. Az NRA közleményében alaptalannak minősítette a vádakat. Szerintük az ügyész előre megfontolt szándékkal támadta meg a szervezetet, s ezzel egyben az amerikaiaknak azt az alkotmányban rögzített jogát is, hogy fegyvert tartsanak és viseljenek.  Donald Trump amerikai elnök újságíróknak azt üggyel kapcsolatban azt fejtegette: az NRA-nek New Yorkból Texasba kellene átköltöznie. A szervezet központi irodája egyébként a virginiai Fairfax városában van.

Két koronavírus-fertőzöttet találtak a siófoki kórházban

V. A.
Publikálás dátuma
2020.08.06. 19:34

Fotó: H. SZABÓ SÁNDOR / ORFK
Látogatási tilalmat rendeltek el.
Látogatási tilalmat rendeltek el a siófoki kórházban, ugyanis az intézmény belgyógyászati osztályán az egyik beteg, illetve egy ápoló koronavírus tesztje pozitív lett, írta közleményében Inczeffy István főigazgató. Az idős beteget átszállították a kaposvári kórház fertőző osztályára, a dolgozó pedig házikaranténba került, emellett megkezdődött a kontaktkutatás is. Lapunk helyi forrásból úgy értesült, hogy egy orvost is teszteltek, akinél még nem lehet tudni, fertőzött-e, illetve több embert is házikaranténba kényszerítettek fertőzés gyanúja miatt.